Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Георгиев: Не подкрепяме завишаването на санкциите за нарушения на пътя

Красимир Георгиев, изпълнителен директор на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България
Снимка: в-к 24 часа

Войната по пътищата може да се разреши чрез качествена превенция, а не чрез по-високи глоби. Това каза Красимир Георгиев, изпълнителен директор на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България (АКАБ), по повод по-строгите наказания за шофьорите, нарушаващи закона, които влизат в сила от днес.

"Бях в една телевизия и попитах: "Тук, за последните 3-4 години, няколко пъти се качват санкциите. И подобри ли се безопасността на пътя?"... Затова ние не подкрепяме продължаване на завишаване на санкциите. Те имат някакви странни мотиви, че средната заплата се качила, минималната се качила, като че ли това е някакъв задължителен разход, като парното, като тока и така нататък."

По-строгите санкции са за шофьорите, употребили алкохол, каращи с превишена скорост, изпреварващи неправилно, както и за тези без поставен колан и говорещи по телефона без хендсфри. По-голям брой контролни точки ще бъдат отнемани на тези водачи. Нормативните промени са обнародвани в Държавен вестник. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пожар гори в село Коста Перчево

Голям пожар гори в село Коста Перчево , община Кула. Към момента няма данни за пострадали хора.  Има засегнати къщи, каза   Карамфила Симеонова , жител на селото: "Аз не бях тук, когато огънят се е разгорял и когато са се обадили на Пожарна безопасност. Не съм била на място. След това дойдох, отидох, направих няколко снимки, но в другата част на..

публикувано на 22.08.24 в 19:05

Снимката на 22 август 2024 година

В изпълнение на разпоредените от министър-председателя Димитър Главчев спешни мерки за справяне с безводието в страната, в МРРБ се проведе среща между министрите на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова, на околната среда и водите Петър Димитров, на енергетиката Владимир Малинов и на икономиката и индустрията д-р Петко..

публикувано на 22.08.24 в 18:05
Снимката е илюстративна

Отново опашка от тирове на Дунав мост 2

Препълнен е буферният паркинг преди Дунав мост 2 при Видин-Калафат. Тежкотоварните камиони на изход от страната отново се редят по околовръстния път на Видин. Това сигнализира Николай Иванов , водач на камион от Габрово. "Наредих се на опашката. Паркингът препълнен на влизане и на излизане. Едни моторетки наредени отпред да не може да се..

публикувано на 22.08.24 в 16:47

Неприсъствени фишове ще поставят на неправилно паркирани автомобили във Видин

От 1 септември тази година Общинско предприятие „Зони за платено паркиране“ започва поставянето на фишове на автомобилите, които са паркирани в нарушение на Закона за движение по пътищата (ЗДвП), съобщават от Община Видин. Това са т.нар. „неприсъствени фишове“, за които не е необходимо водачът да бъде в автомобила, за да се счита, че той е връчен...

публикувано на 22.08.24 в 15:53

Предстои почистване на врачански квартал

На 23 август (в петък) ще се проведе инициатива за почистване на квартал "Медковец" - в района на ж.к. "Вежен" във Враца, съобщиха от общинската управа. Основната цел е разделното събиране на отпадъците, като от специализираната фирма за тази дейност ще бъдат осигурени сини, жълти и зелени чували. Инициативата е на Министерство на околната..

публикувано на 22.08.24 в 15:40

Търсят се 18 кандидати за съдебни заседатели в Монтана

Общинският съвет в Монтана обяви прием на документи за подбор на кандидати за съдебни заседатели към Окръжен съд - Монтана. Кандидатите трябва да бъдат дееспособни български граждани, които имат настоящ адрес в община Монтана, завършено най-малко средно образование, да не са осъждани за умишлено престъпление, независимо от реабилитацията и..

публикувано на 22.08.24 в 15:08

Пуснаха движението край село Ивановци

Възстановено е движението по път I-1 Видин – Монтана в района на с. Ивановци. То беше ограничено и в двете посоки заради аварирал тежкотоварен автомобил по-рано днес. Движението се извършваше по обходни маршрути.

публикувано на 22.08.24 в 15:01