Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на август ремонтират Синагогата във Видин

Снимка: Радио ВИДИН

Краят на месец август е новият срок, в който трябва да бъде готова реновираната сграда на Синагогата във Видин. Предварителният график на проекта предвиждаше ремонтът да завърши до ноември миналата година. След това бе обявен срок до края на изтеклия месец март. Причината за ново удължаване обясни председателят на Общинския съвет Генади Велков:

"Случи се малко по-бавно, но пък август месец очакваме официалното откриване. Има дребни довършителни неща и неща по озеленяване на двора. Сградата отстрани е напълно завършена. Поставят се настилките, довършват се. Закъснението дойде от тези допълнителни, твърде майсторски възстановителни работи, звездите Давидови, капителите, които трябваше да бъдат възстановени, не самата строителна дейност, а от тези възстановителни неща, които са свързани със символите на Синагогата". 

Не отговарят на истината твърденията, че за ремонта на Синагогата е поет банков кредит от 7 млн. лева, които трябва да бъдат изплащани от видинските данъкоплатци, посочи заместник-кметът на Община Видин Цветомира Илиева:

"Имаме кредит за 1.5 млн. лева самоучастие на Общината в проекта. Кредитът е дългосрочен, за 10 години, така е разписан, така ще се изпълнява и погасява. Другият кредит, който е изтеглен, е от Фонд "Флаг" в размер над 5 млн. Този кредит е за оборотни средства. След като бъде изпълнен проектът, този кредит се очаква да бъде погасен изцяло след верификация на средствата, които са вложени в Синагогата..." 

Общата сума на проекта е 10 млн. лева, а реставрираният храм ще бъде "Културен център Жул Паскин".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Бизнес форум се проведе във Враца

Враца беше домакин на най-голямото бизнес събитие в Северозападна България. Водещи компании и експерти участваха в първия по рода си бизнес форум "Възможности за финансиране и развитие на бизнеса в региона". Събитието откри кметът Калин Каменов, който представи проекта за създаването на Център за енергийно развитие и нови науки. Пред над 100..

публикувано на 14.09.24 в 16:50

Б.Т.Р. с концерт в Белоградчик

Тази вечер легендарната българска рок група Б.Т.Р. ще изнесе концерт в град Белоградчик. Събитието обещава да събере множество фенове на рок музиката от региона и да превърне вечерта в незабравимо изживяване, каза за Радио ВИДИН Боян Минков , кмет на Белоградчик: " БТР празнуват 30 години от тяхното създаване и Белоградчик ще е един от градовете, които..

публикувано на 14.09.24 в 15:00

Ден на траур в Лом заради загиналите пилоти

Днес в град Лом е обявен ден на траур в памет на загиналите в самолетна катастрофа пилоти майор Петко Димитров и старши-лейтенант Венцислав Дункин . В знак на почит българските знамена ще бъдат спуснати наполовина. Кметът на Община Лом Цветан Петров изказва искрени съболезнования на семействата и близките на майор Петко Димитров и..

публикувано на 14.09.24 в 14:13

За първи път фестивал в монтанското село Благово

Празник на музикалната и културна забава правят в монтанското село Благово днес. Това ще е първото издание на "Благо фест" Местните хора го нарекоха „Благо фест", поясни кметът на Благово Лъчезар Асенов . 12 самодейни състави от читалищата в Монтана и съседните общини са потвърдили участие За първи път в Благово ще се проведе подобен фестивал,..

публикувано на 14.09.24 в 13:50

Служители на държавната администрация във Видин почистиха главната алея в Крайдунавския парк

В рамките на Световния ден на почистването , който се отбелязва през третата седмица на септември, служители от държавната администрация почистиха главната алея в Крайдунавския парк , от Речна гара до спортен комплекс "Колодрума".  Областният управител, г-жа Ани Арутюнян , подчерта, че опазването на планетата е не само дълг, но и отговорност към..

публикувано на 14.09.24 в 13:45

Ограничават движението по улица в центъра на Враца

Строителни дейности ограничават движението по част от улица в центъра на Враца , съобщиха от общинската управа. Във връзка с изпълнение на строителни дейности на частен обект, в периода от 16 септември до 7 октомври , временно ще бъде ограничено движението по ул. "Петропавловска", в участъка между улиците "Грънчарска" и "Баба Йота". В района ще..

публикувано на 14.09.24 в 13:00

Пожарникарите отбелязват професионалния си празник

Българските огнеборци отбелязват на 14 септември своя професионален празник. Началото му е поставено преди 29 години, обясни директорът на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Видин комисар Стилян Пешев : "Тази година беше също характерна година за нас. Забелязваме, че климатичните промени все повече и повече..

публикувано на 14.09.24 в 11:38