Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срокът за ремонта на Синагогата във Видин се удължава до септември

2
Снимка: Светослав Цветанов

Общинският съвет във Видин одобри удължаване на срока за ремонт и погасяване на кредит за ремонтните дейности на Синагогата в града. Ремонтът се удължава до края на септември тази година, а срокът за погасяване на заема ще е до 25 март 2024 година, каза заместник-кметът по бюджет и финанси Цветомира Илиева и уточни:

"Става въпрос за същия кредит, който е така нареченият "мостови" кредит, който е за реализацията на проекта за Синагогата. Тук единствената промяна, която правим е удължаваме срока. Не поемаме нов дълг. И към момента този кредит от 5 311 000 не е усвоен целият. Към момента са усвоени около 2 900 000. Усвояването се извършва поетапно, след представянето на разходооправдателни документи и Фонд "ФЛАГ" контролира това нещо. Законът за общинския дълг не попада в обхвата на Фонд "Флаг"."

Темата за удължаване на срока за ремонт на Синагогата коментира и кметът Цветан Ценков:

 "Тъй като проектът е много тежък и  сложен, ние решихме с фирмата-изпълнител, по-добре е да удължим срока, до септември, за да открием Синагогата август-септември...  Крайната сума е строго фиксирана, имаме пари от Европейския съюз и от фонда за градско развитие. Нито една стотинка няма да е повече... С  това ние не увеличаваме заема. А защо сме го взели от "ФЛАГ"? Така се работи по европейски проекти. Удължаваме само срока... Това ще доведе до развитие на туризма...".

Общинските съветници гласуваха и предложението на кмета на община Видин Цветан Ценков за поемане на краткосрочен общински дълг чрез кредит овърдрафт в размер на 1 500 000 лева, които ще финансират довършителните дейности по проекти по Оперативна програма "Региони в растеж 2014-2020".

Общо 280 000 лева бяха гласувани за разпределение на 17 видински спортни клуба. Общински футболен клуб "Бдин 1923" получава най-голяма субсидия - 96 780 лв., Баскетболен клуб "Видабаскет" ще получи 59 940 лв., Волейболен клуб "Бдин-Вида" - 23 000 лв., Спортен клуб "Радуканови" - почти 15 000 лв. Най-малко ще получи Спортен клуб по културизъм "Бъдин" - 700 лв. 

Общинският съвет одобри и предложението за проектиране и изграждане на обект публична общинска собственост "Предприятие за добив на подземни минерални води" и обявяването му като общински обект от първостепенно значение в имот край село Градец. Идеята е земеделската земя, където се намира минералната  вода, да се преобразува в урбанизирана територия. 

Общинските съветници гласуваха и захранване на банкова извънбюджетна сметка по "Грижа в дома в община Видин". Това е патронажна грижа в домашна среда, с която се обслужват над 300 души в общината, за 13 месеца, на стойност 1 600 000 лв. 

Беше гласувано и предложение за подпомагане на домове за стари хора по процедура за строителни дейности и оборудване. 

С мнозинство се прие да бъде променена организационната структура на отдел "Местни данъци и такси". Общият брой е 188 души, заедно с кметове и кметски наместници в община Видин. 

Повече може да чуете в звуковите файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Хартията "цъфти" в правилните ръце

В свят, където технологиите и масовото производство доминират, има хора, които намират красота и смисъл в най-обикновените неща. Един от тях е  Силвия   Цанкова от  Видин . Тя е майстор в това да превръща обикновената хартия в невероятни творения под формата на цветя . Нейната работа не е само да вдъхва живот на използваните материали, но и да..

публикувано на 13.09.24 в 14:00

Видинските огнеборци демонстрираха пожарна и аварийно-спасителна техника

Служители на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) във Видин направиха демонстрация на използваната пожарна и аварийно-спасителна техника и оборудване в града. Събитието е част от проявите, включени в Седмицата на пожарната безопасност, каза Димчо Горанов , началник на РСПБЗН: "Днес сме ситуирали на..

публикувано на 13.09.24 в 13:15

Фестивал на рибата и рибената саламура ще се проведе в Кошава

Фестивал на рибата и рибената саламура ще се проведе тази събота на брега на Дунав във видинското село Кошава . За програмата съобщи кметът Валентин Маринов :  "От 08:00 часа сутринта сме долу. Към 10:20 ще започне да свири Градският духов оркестър до 11:00 часа, когато е официалното откриване, да приветстваме гостите, заедно с кмета на община..

публикувано на 13.09.24 в 12:30

Колко ще ни струва да изпратим първокласник на училище?

Подготовката на първокласник за учебната година е важен, но и скъп процес. Всяка есен семействата се сблъскват с предизвикателството да осигурят всичко необходими за детето си. Родителите обикновено търсят баланса между качеството и цената, за да гарантират, че децата им ще разполагат с всички нужни материали, без това да представлява..

публикувано на 12.09.24 в 17:10

Ангелина Младенова - за учителската професия преди и сега

В навечерието на първия учебен ден в "Думата имат старейшините" гостува 86-годишната Ангелина Младенова, която е била начален учител в училище "Любен Каравелов" във Видин.  Тя е от белослатинското село Попица, но след като се омъжва се мести във видинското село Ивановци, където я намираме и днес. За себе си Ангелина Младенова казва, че е имала..

публикувано на 12.09.24 в 16:50
село Върбешница, община Мездра

Есенно почистване предстои в село Върбешница

В мездренското село Върбешница няма незаконни сметища. Причината- кметът Магдалена Динкова обикаля селото и когато види, че някъде се чисти или се ремонтират къщите, казва на хората какъв е редът за изхвърляне на отпадъците и контролира дали се спазва начинът на изхвърлянето им. Преди 3-4 години нерегламентираното сметище било изчистено. "И..

публикувано на 12.09.24 в 16:24
Боклук - илюстративна снимка

Има ли решение на проблема с незаконните сметища

Проблемът с незаконните битови и строителни сметища е изключително голям, за разлика от други населени места в страната, това установява  народният представител Петър Петров,  след като започва да обикаля област Монтана, от която е избран. "Стигало се е дотам, че се образуват незаконни сметища с години и те се виждат даже от сателитни..

публикувано на 12.09.24 в 15:10