Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как България загуби своя параклис до Божи гроб

На Светла сряда ще посетим Базиликата "Възкресение Христово" в Йерусалим, за да разберем, как изгубихме нашия параклис там. Това е един от първите християнски храмове в света, построен на мястото, където според преданието е разпнат, погребан, а сетне и възкръснал Иисус Христос. Точно в този храм в съботата срещу Великден вярващите станаха свидетели на най-голямото тайнство на църквата - слизането на Благодатния огън.

Първата църква на Божи гроб е издигната през 335 г. по инициатива на света Елена - откривателката на Животворния кръст и майка на Св. Константин Велики.

По разкази на монаси става ясно, че българите са били сред първите народи със свое храмово пространство непосредствено до Божи гроб. 

В своите спомени от Йерусалим през 1858 г. родният възрожденец Димитър Паничков предава разказа на български свещеник, според когото още по времето на цар Симеон Велики в Светия град е съществувал и голям български манастир "Свети Симеон".

Когато Йерусалим бива завладян от кръстоносците, в голямата църква над Божи гроб "различни народности" имали вече свои "параклиси и вътрешни църкви". Това пише немският монах Йоан Вюрцбургски след посещението си в Йерусалим между 1160 и 1170 г. В списъка на народите, имащи параклиси при Божи гроб, той поставя българите на второ място след гърците.

В своето "Описание на Светите места“ руският търговец и дипломат Василий Позняков пише: "...И пред малката църква на гроба стои български престол (олтар) и над него ден и нощ гори кандило."

Именно в този български навремето храм са се намирали изсечени в скалата гробовете на Свети Йосиф Ариматейски и Свети Никодим- наричани тайните ученици на Христа, които са свалили тялото му от кръста и са го положили в гробницата. 

Георги Милков
Как губим българския параклис в Базиликата "Възкресение Христово", разказва роденият във Видин известен журналист, пътешественик, издател и водещ на "Религията днес", Георги Милков, който многократно е посещавал Йерусалим и Божи гроб.

"Това е една много дълга история. Ние съдим по останали исторически данни за това, че сме имали такъв параклис и знаем точното място, на което се е намирал от свидетелството на един пратеник на руския цар Иван Грозни при Йерусалимския патриарх. Това е свидетелство от 1583 година, а пратеникът се казва Трифон Коробейников. Той пише, че до самия гроб е имало голяма българска църква, в която са се намрали гробовете на Свети Йосиф Ариматейски и Свети Никодим. Този пратеник, описвайки цялата архитектура и развитието на храма по това време, обяснява много подробно за българския параклис и дори уточнява, че там горели 15 златни кандила...

Защо нямаме вече български параклис там, е отговор, който също се нуждае от малко историечски препратки. Всъщност, след погиването на Търновската патриаршия, тоест, след падането на Втората българска държава и превземането й от османците, а след това и краят на Охридската епископия, се оказва, че българите вече нямат своя църква. И трябва да мине доста време, за да възстановим своята църковна независимост. В тези векове, в които не сме имали своя църква, сме загубили и присъствието си в Базиликата "Възкресение Христово". И това е съвсем накратко историята за българския параклис до Божи гроб..."

Защо е почти невъзможно да възстановим този българския параклис и подробности за Йерусалим- в продължението на разговора с Георги Милков в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В Белоградчик посрещнаха група "Тангра" и откриха обновения летен кинотеатър

С концерт на група „Тангра“ и прожекции във възстановения летен кинотеатър в Белоградчик започнаха събитията от културната програма през лятото.  Кинотеатърът е построен преди близо 60 години и в града си спомнят за прожекциите и музикантите, които гостували на сцената.  "Почти всяка седмица имаше концерти, сръбски, "Щурците",..

публикувано на 08.07.24 в 14:24

Почитаме свети Прокопий - покровител на пчеларите

На 8 юли православната църква почита паметта на свети великомъченик Прокопий . Според народните вярвания светецът е покровител на пчеларите и е известен като Прокопий пчелар. В българския народен календар денят на великомъченик Прокопий е популярен като летния  празник на пчеларите . Празнува се в чест на пчелите и техния закрилник.  Св...

публикувано на 08.07.24 в 11:00

Светиите от българския род

В първата неделя след Неделя на Всички светии , се чества паметта на всички български светии. Прославяме ги, възнасяме молитви към тези, които са просияли от нашия род през вековете. Всеки християнски народ в оградата на светата Христова Църква е дал светци. Такива сме дали и ние българите. Преподобният наш отец и светец Паисий..

публикувано на 07.07.24 в 08:00

Глемпинг - отдих със стил

Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов..

публикувано на 05.07.24 в 17:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП Видин

Венцислав Боянов: Очакваме скоро да знаем размера на пенсията за енергийните помощи

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за зимния сезон въпреки ръста на пенсиите. Това стана ясно след решение за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%, съобщиха от..

публикувано на 05.07.24 в 16:56

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

публикувано на 05.07.24 в 14:02