Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Шафранът- алтернатива при променящия се климат в България

Снимка: Юлия Василева, личен архив


Във Видинско има условия за отглеждане на шафран. До този извод стига Юлия Василева, която в дисертацията си изследва териториите на България по степен на пригодност за отглеждане на най-скъпата подправка. Юлия е родом от Видин, до 7 клас учи в училище "Любен Каравелов", от 1999 година живее в София, там завършва и висшето си образование, в момента е докторант съм в Софийски университет, катедра Географски информационни системи. Интересът към изследването идва след интереса й към подправката, която тя употребява в кухнята:

"Един ден любопитството ми се събуди да проверя дали случайно в България не се отглежда шафран. Открих, че се отглежда с цел по-голямо производство и търговия най-рано 2009-2010 година. Шафрановият минзухар /Crocus sativus/, е различен от есенните минзухари, които виждаме по поляните. Цъфти октомври-ноември. Той е с по-широка екологична пластичност - издържа много на суша, почти не изисква поливане. Полива се от септември натам, когято започва да влиза в активна фаза. През останалото време, от началото на пролетта, до септември, е във фаза покой. Зимно време може да издържа до минус 20 градуса, лятото понася високи температури- културата се отглежда в Иран, Пакистан, Индия, Средиземноморието, а климатът там е доста по-горещ..."



Шафрановият минзухар не е претенциозен, а промяната в климатичните условия в последните години нареждат страната ни сред подходящите за шафранови насаждения. Отглеждането му в България започва като алтернатива на тютюна, а сред най-важните условия са топлина и подходяща почва. Предпочита по-рехави, песъкливи почви, аклиматизира се и вирее добре и на глинести, каквито са черноземите в Дунавската равнина. Хубаво е обаче теренът да е с лек наклон, за да не се задържа влага, както и площите да са с южно изложение, защото слънцето благоприятства неговия растеж и цъфтеж...

Няма официални данни колко са производителите и на какви декари се отглежда шафран, защото, както във всеки сектор на земеделието, и тук има няколко асоциации и сдружения. Факт е обаче, че най-големите площи със шафран са в района на Кърджали, но заради непретенциозността на растението и богатото почвено разнообразие у нас, почти във всяка точка на страната ни има посеви- не прави изключение и област Видин. 

Добре е луковичките да се закупят от лицензиран разсадник, заради по-бързата аклиматизация, засаждат се в редове, на около 10 см. дълбочина. Не е проблем да бъдат засадени и в летните месеци, растението издържа както на ниски температури, така и на суша, но е добре преди цъфтежа да се полее... 

Като всички останали растения  и шафранът има неприятели- сляпо куче и малки голи охлюви- това е проблем, защото не може да се пръска с никакви хербициди- те биха оказали влияние на качеството на шафрана. Най-трудоемко си остава  събирането на цветчетата, защото там всичко е ръчно, казва Юлия Василева:

"Това е най-трудоемката работа, която и до ден днешен, след толкова хиляди години на отглеждане на тази култура, беритбата си остава абсолютно ръчен труд... Това оправдава високата цена на подправката, както и факта, че растението съдържа над 150 летливи вещества, има изключително богат химичен състав..."   

Важна е технологията на изсушаване, важно е да се получи сертификат за качество, не по-маловажна е и реализацията на продукцията. Към момента асоциациите не се ангажират с намирането на пазар, но се стараят да помагат на своите членове.

Наричат шафрана "червеното злато" и това не е случайно, казва Юлия Василева:

"Заслужил си е името, първите следи от шафрановия минзухар в човешката цивилизация са преди около 50 хиляди години. Използвали са багрилото му в направата на пещерни рисунки. Друг любопитен факт е, че това растение генетически не се видоизменя и на този етап не може да бъде генномодифицирано... Неподатливо е на чужда намеса, ако в някакъв момент се получи някаква мутация, тя ще е на абсолютно случаен принцип, няма да е резултат на човешка намеса. На този етап науката не може да му повлияе- това е хубаво, защото растението си остава автентично. Това, което зависи от хората, е да осигурят едни много добри до отлични условия, за да получат едни много добри до отлични резултати..."   

Иран, Испания и Италия са водещи производители на шафран, но според проучванията, заради климатичните изменения ще дойде време, когато в тези държави няма да има производство, защото шафранът е зимно растение, обича минусови температури, каквито там няма. Ще стане ли България лидер в производството шафран, това времето ще покаже. А отглеждането на качествен шафран би осигурило добри доходи на всеки, който има търпението да обработва уханните цветчета едно по едно. 

Шафранът е една от най-скъпите подправки за кулинарията, използва се във фармакологията и козметиката- но за това ще стане дума в някое друго предаване. 


Колко луковички се засяват на един декар площ и какво количество може да се добие, както и каква е цената на шафрана- чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В края на годината приключва регистрацията на кладенци

От Министерството на околната среда и водите напомниха, че до 28 ноември тази година собствениците на водовземни съоръжения за подземни води са длъжни да ги регистрират. Водовземни съоръжения за подземни води са кладенци, сондажи, герани, каптирани извори, дренажи и др. Заявленията за вписване на съоръженията се подават в съответната..

публикувано на 14.08.25 в 16:49

Георги Георгиев от Коста Перчево - за каучуковия завод в Кула и застраховането

Днес в "Думата имат старейшините" ви срещаме с Георги Георгиев от кулското село Коста Перчево. Той е кмет на населеното място от 2005 година, преди това е работил в каучуковия завод в Кула като окачествител, определял е качеството на продуктите. Бил е зает и в сферата на застраховането. Неговият баща, дядо и прадядо са сърби, строители по..

публикувано на 14.08.25 в 15:00

Професионалната гимназия във Вълчедръм има нов STEM център

Два модерни STEM кабинета ще посрещнат учениците от Професионална гимназия „Димитър Маринов“ във Вълчедръм през новата учебна 2025-2026 година. За изграждането им в училището са извършени ремонтни дейности, допринасящи за нова, модерна и достъпна архитектурно-образователна среда, обясни Петя Славкова , директор на учебното заведение:..

публикувано на 14.08.25 в 13:00

Легендата за Орфей и Евридика ще оживее в Магурата

Легендата за Орфей и Евридика и тяхната голяма любов ще оживее в пещерата Магура край Белоградчик. Ще я разкаже Академия "Орфика", която за трета поредна година избра пещерата за сцена на своя интерактивен спектакъл "Възкресението на Евридика". Събитието е част от фестивала "Тракийски мистерии", който се провежда за пета поредна година. Каква е..

публикувано на 14.08.25 в 11:15

В "Музикална зона" на 14 август 2025 слушаме Камий Сен-Санс

Той е френски композитор, органист, преподавател и диригент. Притежавайки енциклопедична култура, твори в почти всички музикални жанрове - опера, симфония, симфонична поема, концерт, камерна и сакрална музика. Написва редица литературно-теоретични трудове. Запален пътешественик, писател, математик и филолог. Слушаме откъси от фантазията за оркестър..

публикувано на 14.08.25 в 09:00

Рев на мотори ще огласи отново Видин

В момента тече подготовката на Националния мотосъбор 2025 във Видин. Събитието е тридневно, традиционно за мотосредите и тази година се организира за 18-и пореден път. Той ще се проведе на панаирния комплекс от 15-и до 17 август, до крепостта "Баба Вида". Програмата ще започне в петък с посрещане на гостите, а за вечерта са планирани два..

публикувано на 13.08.25 в 16:00

Трудови посредници се срещнаха с търсещи работа в кв. "Нов път" във Видин

Клуб за активиране във видинския квартал "Нов път" помага на търсещи работа. Открит е през септември миналата година по програма "Развитие на човешките ресурси" и досега над 200  души са се възползвали от услугите. На среща с жители на квартала служители на Бюрото по труда във Видин представиха възможностите, които предлага...

публикувано на 13.08.25 в 15:34