Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Шафранът- алтернатива при променящия се климат в България

Снимка: Юлия Василева, личен архив


Във Видинско има условия за отглеждане на шафран. До този извод стига Юлия Василева, която в дисертацията си изследва териториите на България по степен на пригодност за отглеждане на най-скъпата подправка. Юлия е родом от Видин, до 7 клас учи в училище "Любен Каравелов", от 1999 година живее в София, там завършва и висшето си образование, в момента е докторант съм в Софийски университет, катедра Географски информационни системи. Интересът към изследването идва след интереса й към подправката, която тя употребява в кухнята:

"Един ден любопитството ми се събуди да проверя дали случайно в България не се отглежда шафран. Открих, че се отглежда с цел по-голямо производство и търговия най-рано 2009-2010 година. Шафрановият минзухар /Crocus sativus/, е различен от есенните минзухари, които виждаме по поляните. Цъфти октомври-ноември. Той е с по-широка екологична пластичност - издържа много на суша, почти не изисква поливане. Полива се от септември натам, когято започва да влиза в активна фаза. През останалото време, от началото на пролетта, до септември, е във фаза покой. Зимно време може да издържа до минус 20 градуса, лятото понася високи температури- културата се отглежда в Иран, Пакистан, Индия, Средиземноморието, а климатът там е доста по-горещ..."



Шафрановият минзухар не е претенциозен, а промяната в климатичните условия в последните години нареждат страната ни сред подходящите за шафранови насаждения. Отглеждането му в България започва като алтернатива на тютюна, а сред най-важните условия са топлина и подходяща почва. Предпочита по-рехави, песъкливи почви, аклиматизира се и вирее добре и на глинести, каквито са черноземите в Дунавската равнина. Хубаво е обаче теренът да е с лек наклон, за да не се задържа влага, както и площите да са с южно изложение, защото слънцето благоприятства неговия растеж и цъфтеж...

Няма официални данни колко са производителите и на какви декари се отглежда шафран, защото, както във всеки сектор на земеделието, и тук има няколко асоциации и сдружения. Факт е обаче, че най-големите площи със шафран са в района на Кърджали, но заради непретенциозността на растението и богатото почвено разнообразие у нас, почти във всяка точка на страната ни има посеви- не прави изключение и област Видин. 

Добре е луковичките да се закупят от лицензиран разсадник, заради по-бързата аклиматизация, засаждат се в редове, на около 10 см. дълбочина. Не е проблем да бъдат засадени и в летните месеци, растението издържа както на ниски температури, така и на суша, но е добре преди цъфтежа да се полее... 

Като всички останали растения  и шафранът има неприятели- сляпо куче и малки голи охлюви- това е проблем, защото не може да се пръска с никакви хербициди- те биха оказали влияние на качеството на шафрана. Най-трудоемко си остава  събирането на цветчетата, защото там всичко е ръчно, казва Юлия Василева:

"Това е най-трудоемката работа, която и до ден днешен, след толкова хиляди години на отглеждане на тази култура, беритбата си остава абсолютно ръчен труд... Това оправдава високата цена на подправката, както и факта, че растението съдържа над 150 летливи вещества, има изключително богат химичен състав..."   

Важна е технологията на изсушаване, важно е да се получи сертификат за качество, не по-маловажна е и реализацията на продукцията. Към момента асоциациите не се ангажират с намирането на пазар, но се стараят да помагат на своите членове.

Наричат шафрана "червеното злато" и това не е случайно, казва Юлия Василева:

"Заслужил си е името, първите следи от шафрановия минзухар в човешката цивилизация са преди около 50 хиляди години. Използвали са багрилото му в направата на пещерни рисунки. Друг любопитен факт е, че това растение генетически не се видоизменя и на този етап не може да бъде генномодифицирано... Неподатливо е на чужда намеса, ако в някакъв момент се получи някаква мутация, тя ще е на абсолютно случаен принцип, няма да е резултат на човешка намеса. На този етап науката не може да му повлияе- това е хубаво, защото растението си остава автентично. Това, което зависи от хората, е да осигурят едни много добри до отлични условия, за да получат едни много добри до отлични резултати..."   

Иран, Испания и Италия са водещи производители на шафран, но според проучванията, заради климатичните изменения ще дойде време, когато в тези държави няма да има производство, защото шафранът е зимно растение, обича минусови температури, каквито там няма. Ще стане ли България лидер в производството шафран, това времето ще покаже. А отглеждането на качествен шафран би осигурило добри доходи на всеки, който има търпението да обработва уханните цветчета едно по едно. 

Шафранът е една от най-скъпите подправки за кулинарията, използва се във фармакологията и козметиката- но за това ще стане дума в някое друго предаване. 


Колко луковички се засяват на един декар площ и какво количество може да се добие, както и каква е цената на шафрана- чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кула въвежда нова методика за определяне на такса "битови отпадъци"

В община Кула собствениците на имоти трябва да подадат декларация в Общината с информация, необходима за определяне на такса "битови отпадъци" по новата методика.  Не всички жители на общината знаят, че трябва да подадат декларация, както и че ще има промяна в определяне на таксата: "По-правилно е колко души живеят в един имот до бъде..

публикувано на 11.09.25 в 16:46

"Be active day" с безплатни тренировки във Видин

Видин отново ще бъде част от най-голямата европейска фитнес инициатива - "Be active day" , която тази година ще се проведе на 14 септември, неделя. Организатори са "Europe аctive" и Българската асоциация за здраве и фитнес. Участват спортни клубове от цялата страна. Целта на този ден е възможно повече хора да опитат различни видове спорт и така да..

публикувано на 11.09.25 в 16:40

Д-р Олга Папушева: Началото на учебната година е подходящ момент детето да посети своя стоматолог

При един профилактичен преглед могат да бъдат установени и по-дребни, и по-съществени дентални проблеми. Началото на учебната година е подходящ момент детето да посети своя стоматолог, казва лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева в поредното издание на рубриката "Час при зъболекаря" : "С новия сезон, с новата учебна година е желателно,..

публикувано на 11.09.25 в 16:06

Откриха спортна площадка в Градец

Официално откриха новоизградената спортна площадка в центъра на видинското село Градец. Сред гостите на откриването бяха кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков и заместник-кметът по устройство на територията и развитие на инфраструктурата Румен Лилов. Присъстваха още секретарят на Общината Емилиян Енчев, както и общинските съветници Александра..

публикувано на 11.09.25 в 16:03

Община Видин: Поетапно ще се извърши промяната в организацията на движението

Въвеждането на еднопосочно движение по някои от най-натоварените видински улици е една от мерките, към които местната власт пристъпи в средата на годината, за да облекчи автомобилния трафик. Промяната касае над 10 улици, сред които са "Княз Борис I", "Баба Вида", "Цар Иван Асен I", "Сан Стефано", "6-и септември". Два месеца, след като бе одобрена от..

публикувано на 11.09.25 в 14:22

Близо една трета от българите пият бира, сочи проучване

Около 60% от българите консумират бира поне веднъж седмично. Това показва изследване на компания за маркетингови проучвания, проведено по поръчка на Съюза на пивоварите в България. Според данните от проучването 75% от сънародниците ни пият бира поне веднъж месечно, а 57 на сто - поне веднъж седмично. Най-привързаните към кехлибареното питие са от..

публикувано на 11.09.25 в 13:00

Актрисата Ния Николова попълни трупата на Куклен театър "Патилан" Монтана

Ния Николова ще направи своя дебют на сцената на Куклен театър "Патилан" в Монтана. Възпитаничката на Боньо Лунгов от НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" ще участва в двата премиерни спектакъла на трупата -  "Трите прасенца" и "Приказка за едни братя и златна ябълка". "Първото представление - "Трите прасенца", излиза на 12 септември. Режисьор е Симеон..

публикувано на 11.09.25 в 12:59