Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 21 април 2023 година

Снимка: Радио Видин

Във Видин се проведе демонстрация на тактически действия от служители на Служба "Военна полиция", Национален военен университет /НВУ/ "Васил Левски"- Велико Търново и Гранично полицейско управление- Видин. Събитието във Видин бе част от националната кампания "Бъди войник".


Президентът Румен Радев проведе политическите консултации за съставяне на правителство с парламентарни групи в 49-ото Народно събрание. 

Президентът Румен Радев разговаря с представителите на партия "Възраждане",  ДПС, коалицията "БСП за България" и "Има такъв народ". Вчера президентът Радев се срещна с първите две парламентарни формации - ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България". Най- късно в понеделник служебното правителство ще представи проекта за държавен бюджет за тази година, обяви президентът Румен Радев в хода на консултациите си днес.
 

1394 лева е чистият доход, който един работещ трябва да получава, за да живее и да се издържа нормално по българските стандарти, а за тричленно семейство от двама възрастни и едно дете сумата е 2509 лева - това сочат най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за първото тримесечие на годината. Президентът на синдиката Пламен Димитров обяви, че необходимият доход за издръжка нараства с малко над 3% спрямо декември миналата година.


Д-р Петьо Вълчев получи втори пореден мандат и ще продължи да управлява Диагностично-консултативен център (ДКЦ)-1 във Враца. Лекарят спечели конкурс за здравното заведение, обявен от принципала му Общинския съвет.


Пролетното залесяване на територията на Северозападно държавно предприятие приключи. Горските служители в териториалните поделения залесиха всички налични площи с направена почвоподготовка. Създадени са 771 декара нови гори, а за есенното залесяване остават останалите близо 2 900 дка. Най- много нови култури засадиха горските служители в ДГС Видин - 319 дка, следвани от служителите в Оряхово с 298 дка, Лом - с 102 и горското стопанство в Монтана с 32 декара. 

Ниските температури през април са нанесли поражения върху овошките в област Монтана. В определени части от региона са унищожени цветовете, основно на кайсиите, и по-малко при ябълки и сливи.


Представиха новоиздадения каталог с творби на Художествена галерия (ХГ) "Кирил Петров" в Монтана. Луксозното издание е дело на работещите в галерията. Фотографиите са на Венци Томов, а преводът на английски език е на Габриела Николова. 

Учениците от 2 "б" клас, с учители Ина Петрова и Елизабет Стоянова, от ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в Мездра гостуваха в Детския отдел на библиотеката в града, за да се включат в Маратона на четенето


Премиера на документалния филм "Моралът е доброто" бе направена в Лом. Лентата на режисьора Веселин Диманов, който е и сценарист на филма, проследява житейския път на преподавателя по гражданско право в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" Кристиан Таков. 


Венислав Стоянов от рок групата "Wаsted potential" създаде и изпълни своя авторска песен - "Утре". 

За седма поредна година Българското дружество за защита на птиците провежда кампания за преброяване на врабчетата в България. Тази година преброяването ще се проведе в деня на Земята 22-ри април, между 9:00 и 12:00 часа.

В Лом на 22 април, събота, официално ще бъде открит новия мотосезон 2023. Организатори на събитието са мотористите от мотоклуб "Ягула".


За трета поредна година на 22-ри април във врачанското село Крушовица ще се проведе фестивал на баницата. В него се включват участници от цялата страна. Категориите в конкурса за най-добра баница са 4, освен баници, на събитието ще бъдат представени и традиционни български ястия по региони. Началото е от 10:30 часа на площад "Проф. д-р Иван Митев".

Изложение на местни производители ще се проведе на 24 април, понеделник, от 10:00 до 19:00 часа на алеята между площад "Жеравица" и Младежкия дом в центъра на Монтана, съобщават от Общината.


Занимания за деца, обединени под наслова "Книгата - прозорец към света" организира видинската Детска градина "Синчец"  по повод предстоящия Ден на книгата и авторското право - 23 април. В продължение на една седмица, от 24 април (понеделник) до 28 април (петък), най-малките възпитаници на учебното заведение ще бъдат посещавани от децата от предходния випуск, които ще им четат и разказват приказки. 


Три дни ще продължат изявите за традиционния Фестивал на чипровския килим

Временен пункт за предаване на пластмасови капачки ще бъде организиран във Видин на 29 април. Осигурен е транспорт и събраното количество ще бъде предадено за рециклиране.
По публикацията работи: Гергана Панова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Първи случай на салмонелоза в област Монтана

Първи случай на салмонелоза бе регистриран в област Монтана. Пациентът е настанен за лечение в инфекциозното отделение на монтанската болница.  47 годишна жена от община Бойчиновци е със салмонелоза. Тя се лекува в болницата в Монтана, съобщи Елена Тодорова, главен инспектор в дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ "По епидемични показания са..

публикувано на 07.07.24 в 13:55

Общинският съвет в Лом с извънредно заседание

Общинските съветници в Лом ще заседават извънредно в понеделник, 8 юли. Местният парламент ще обсъди внесената от кмета Цветан Петров докладна записка за кандидатстване на Общината с проектно предложение за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в детска градина №2 "Червената шапчица" и детска ясла №2 в Лом. Предвижда се да бъде направен..

публикувано на 07.07.24 в 09:30

Детска академия за спорт и превенция откриха в Кула

Детска та  академия  цели ч рез игрови ситуации децата да се запознаят с теми за безопасността на движението, трафика на хора, спазването на обществения ред,  безопасно то  сърфиране в интернет , п ревенция на употреба и зл оупотреба с наркотични вещества, м естно културно насл едство и етнография, спортно лято , екологични инициативи  и..

публикувано на 07.07.24 в 09:21

Кметът на Враца провери строителството на Е-79 край Мездра

Кметът на Община Враца Калин Каменов припомни, че хората в Северозапада очакват скоростния път между Видин и София да бъде довършен в обещаните от строителите срокове, независимо от сътресенията в държавата. Градоначалникът провери как върви работата в отсечката между Мездра и Ботевград.  По думите на Каменов и по двата лота на скоростния път се работи..

публикувано на 07.07.24 в 09:04

Ремонтират водопроводната мрежа в ломското село Трайково

Обявената от Община Лом процедура за "Изграждане и рехабилитация на водопровод в село Трайково" все още не е приключила. Крайният срок за подаване на заявления с необходимата документация за участие в процедурата е 15 юли т.г. Близо 6 300 000 лева без ДДС е прогнозната стойност на строително-монтажните работи и всички допълнителни дейности...

публикувано на 07.07.24 в 08:53

Откриват изложбата "Футболът в Чипровци"

Изложбата "Футболът в Чипровци" ще бъде открита в 17:00 часа в Катеринината къща.  "Исторически музей- Чипровци в Катеринината къща, това е нашата етнографска сбирка, ремонтира две помещения и решихме да продължим там, където показваме бита на местното турлашко население, с периода от втората половина на 20 век. Защото всеки уважаващ себе си..

публикувано на 06.07.24 в 16:05

В Кула се проведе концерт, посветен на хумора, песните и танците

Самодейците от Народно читалище "Просвета 1882"- град Кула представиха празничен концерт, посветен на хумора, песните и танците.  Тази година концертът се проведе под наслова "Кулски закачки", разказа за Радио Видин Силвия Христова от НЧ "Просвета 1882":  "Самият спектакъл-концерт, който ние правим е с наши абсолютно оригинални..

публикувано на 06.07.24 в 15:03