Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици и студенти от Видинско получават подкрепа от народен представител

Росица Кирова
Снимка: Радио ВИДИН

За втора поредна година във Видин ще бъде връчена стипендията "Изследователи на знанието". Учредена от заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова, стипендията има за цел да подпомага деца с таланти в определени области. Миналата година с нея бяха отличени петима ученици. На 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, заместник-председателят на Народното събрание ще отличи за втори път изявени ученици. 

"Стипендията "Изследователи на знанието", която учредих, има за цел да подпомага деца, които имат определени таланти в определени области на познанието. За ученици, които имат още да учат, на които бих могла да проследя и развитието. Тя има финансово измерение, но всъщност би трябвало да бъде един морален стимул, за всеки който иска да постигне резултати и да покаже на другите деца, че нищо не е невъзможно. През миналата година, когато дадохме първите пет стипендии, голямата част от тези деца се отличиха по-късно и продължават да се отличават и да ни радват със своите постижения. Надявам се така да бъде и със следващите "Изследователи на знанието". Класирането и подборът на децата се извършва от Регионалния инспекторат по образование, в съдействие с директорите на училищата от областта, така че всеки може да попадне в тази класация... И най-вече за регион като Видин е изключително важно да инвестираме в младите хора, аз ще продължавам да го правя", посочи Росица Кирова. 

Нколко са критериите за избор на талантливи ученици от Видин, които да получат стипендията „Изследователи на знанието". Това са отличен успех, участие в състезания, олимпиади, конкурси, фестивали, театрални работилници, концерти, както и участие във форми на ученическо и младежко самоуправление, активна гражданска позиция - участие в доброволчески организации, индивидуален принос и активно участие в разработването и участието в проекти и програми, извънкласни дейности, представящи училището в региона, страната и чужбина.

Освен талантливи ученици, Росица Кирова подкрепя и студенти, които се обучават по здравни специалности в Русенския университет:

"Това е втората инициатива, която е свързана с образование, в която аз влагам много надежди. Искрено се надявам тя да получи, бих казала своя "венец", своя резултат, да имаме накрая завършили студенти, които са се записали заради инициативата, които са поели ангажимент към видинската болница. Инициативата е съвместна с видинската болница, с филиала на Русенския университет и Русенския университет "Ангел Кънчев", за ученици и млади хора, които са завършили образование, не е задължително тази година. Да учат здравни грижи, да искат да специализират здравни грижи, редовно обучение - бакалавър в Русенския университет. За 3-годишния срок на обучение предоставям финансова помощ, за целия срок на обучение на двама от студентите. Има само едно условие - желаещите да са издържали изпита си, да имат готовност да се запишат и да започнат редовно да учат във филиала на Русенския университет. Практиките и стажовете ще бъдат тук, във видинската болница. Последната, четвърта година, която е изцяло практическа, ще бъде пак тук, във видинската болница с осигурено работно място и петгодишен договор за прилагане на професията след това, в болница - Видин."

По публикацията работи: Стефка Павлова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мариана Димитрова: Бабите и дядовците са символ на стабилност

3 октомври е Световен ден на баба и дядо . Денят е повод да отдадем заслужена благодарност на баби и дядовци за подкрепата им към деца и внуци. Трябва да бъдат почитани, казват видинчани.   "Дядовците и бабите са ни едно богатство. Благодарение на тях сме тук, ние, нашите родители. Специално на мен те са ми много от помощ, затова съм..

публикувано на 03.10.24 в 17:16

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" е собственик на рибния ресурс на водоема

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" стана собственик на рибния ресурс на водоема за срок от 5 години. Условията по процедурата, по която е кандидатствало сдружението са сурови, заяви Владислав Йорданов- член на организацията. "Реални сдружения, които имат членска маса, които имат членове над 500, с едногодишни билети, валидни в ИАРА. Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:41
Снимката е илюстративна

"Четири лапи": Интензивното животновъдство кара животните да страдат

Ден след Световния ден на селскостопанските животни и ден преди Международния ден за защита на животните говорим с Тихомир Димитров- ръководител на отдел "Програми" към фондация "Четири лапи" за хуманното отношение към животните и за дейността на организацията, която е фокусирана върху животните под пряко човешко въздействие...

публикувано на 03.10.24 в 16:16

Как могат да останат по-дълго туристите в Искърското дефиле

Туристическият бранш в района на Искърското дефиле се обединява около създаването на нова туристическа дестинация. Идеята възниква още миналата година. При разговори с местните хора и от наблюдения на Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" става ясно, че има много голям бум на туристи по Искърското дефиле. Това навежда на мисълта..

публикувано на 03.10.24 в 16:09

Брусарци има нова зона за отдих и спорт

Брусарци вече разполага с нова зона за отдих и спорт . Общинският център е пример за това, как запуснати терени могат да бъдат превърнати в нещо полезно.  Новият обект е създаден по проект "Обичам природата и аз участвам“ в рамките на Национална кампания "Чиста околна среда - 2023 г.“.  Целта му е да повиши екологичната култура чрез..

публикувано на 03.10.24 в 14:00

Община Монтана набира кандидати за стипендии на талантливи ученици

Община Монтана обяви начало на сесия за стипендии на ученици с изявени дарби от 1 октомври. Начало на сесията за определяне на годишна и еднократна стипендия и приемане на кандидатури е съгласно чл. 10 и чл. 11 на Наредбата за условията и реда за отпускане на стипендии на ученици с изявени дарби от община Монтана. Това обяви за Радио ВИДИН..

публикувано на 03.10.24 в 12:00

Виктория Асенова - VikA с нов сингъл и видеоклип

Младата певица, родом от Видин, Виктория Асенова -VikA представи новия си сингъл и видео към него. "Gimme love" е песен, създадена от самата изпълнителка и нейните италиански продуценти. След"Heart babe", чиято премиера бе преди година, това е втората песен, продуцирана  от звукозаписната компания със седалище в Италия. Песента е на английски език..

публикувано на 03.10.24 в 10:05