Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Деня на Европа

Снимка: Радио ВИДИН

На 9-и май отбелязваме Деня на Европа -  празник на Европейския съюз. Чества се на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. 

България винаги е била важна част от Европа и има своето място в европейската общност, казаха пред Генади Вельов видинчани:

"Разбира се, че сме европейци. Ние винаги сме били европейски граждани. Ние сме в Европа и имаме много по-стара култура, а и Видин е бил столица. Видин е град със стара култура, което говори за благополучие, за богатство и за духовност. Чувствам се част от Европа. " 

По този повод в Областния информационен център във Видин ще се проведе дискусия за интегрираните териториални инвестиции. Срещата ще е от 10.30 до 12 часа заседателната  зала на центъра. Темата е „Законодателна и финансова рамка на Интегрираните териториални инвестиции, финансирани от Европейските програми за периода 2021-2027 г.“. Събитието е част от националната кампания на Мрежата от 27 областни информационни центъра.

По повод Деня на Европа ЕВРОПА ДИРЕКТНО Видин, част от мрежата „Европа Директно" на Европейската комисия, организира информационна кампания във Видин .Началото ще е от 15 часа в сградата на Регионален бизнес инкубатор.  Ще бъдат наградени учениците от видинските училищата "Любен Каравелов" и "П.Р.Славейков", както и "Иван Вазов"- гр. Вълчедръм, които участваха в конкурс за еврото като символ на европейския начин на живот. 

По повод Деня на Европа пред учениците от Евроклуба в Гимназията с преподаване на чужди езици във Видин ще бъде представена темата за младежкото участие в европейските финансиращи програми. Ученици от Профилираната природо-математическа гимназия ще проведат викторина на тема "Опознай Европейския съюз". Младежките възможности в Европейския съюз ще бъдат представени в училище "Христо Ботев" в с. Арчар.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Подготвят 107-то издание на панаира в Кула

107-ят традиционен кулски панаир ще посреща гостите си с нова визия, съобщават от Община Кула. Откриването на панаира е в четвъртък, 15 август, с концерт на група "Хоризонт" и ще продължи до 20 август.  Панаирният комплекс в град Кула, където се провежда традиционно панаира, се почиства и подготвя за организираните събития и за търговците. Тази година..

публикувано на 17.07.24 в 08:45

Режим на водата във Врачанско

Високите температури и ниският дебит на местни водоизточници доведоха до въвеждането на режим на водата в няколко села от област Враца. Новината съобщиха от местното дружество "Водоснабдяване и канализация" ООД, откъдето призоваха хората да не ползват питейната течност за поливане, миене на автомобили и пълнене на басейни. Към този момент водните..

публикувано на 17.07.24 в 08:13

Интересна фотоизложба откриват в Берковица

На 19 юли  в Берковица ще бъде открита екзотична фотоизложба "Свалбард – леденото кралство".   Тя е дело на англичанина Ник Фостър и е запечатала преживяванията му до най-северната точка, до която може да достигне турист – архипелагът Свалбард в Северния ледовит океан, между Норвегия и Северния полюс, познат още и като Шпицберген.  Изложбата има..

публикувано на 17.07.24 в 07:30

Снимката на 16 юли 2024 година

Оранжев код за високи  температури  е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. Горещата вълна щ е се задържи още няколко дни и е много рискова за човешкото здраве. Това каза Зорница Спасова от Националния център по обществено здраве и анализи и един от авторите на платформата „Климатека”, като допълни, че най-вероятно утре ще бъде най-горещият..

публикувано на 16.07.24 в 18:05

Изтича срок за кандидатстване за помощни средства

17 юли е крайният срок, в който хора с увреждания могат да кандидатстват за осигуряването на високотехнологични помощни средства . 23 са подадените заявления до сега в област Видин , съобщи директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Венцислав Боянов : "Тези средства се осигуряват по проект "Предоставяне на помощни средства за хора с..

публикувано на 16.07.24 в 17:13

платена публикация
Как да преборим умората и да повишим енергията си с витамин В-комплекс, витамин В 12 и желязо

Умората може да бъде сериозен проблем, който засяга качеството на живота ни и нашата продуктивност. Независимо дали умората е резултат от натоварен график, стрес или недостатъчно хранене, тя може да бъде преодоляна чрез правилния прием на хранителни добавки. Витамините B-комплекс, витамин B12 и желязото са ключови за повишаване на енергията и борба с..

публикувано на 16.07.24 в 16:47
Кметът на община Монтана Златко Живков (вляво) и Емил Иванов, управител на Общинско предприятие „Градска мобилност“

Зелена зона за паркиране действа в Монтана

С 338 места разполага новата зелена зона за паркиране в центъра на Монтана , която вече действа, съобщават от Общината. По 1 лев на час е таксата за паркиране на пет паркинга и осем участъци от улици в обхвата на зелената зона. Това са паркингите на ЖП гара Монтана, на Битов комбинат, на гимназията (ул. „Иван Аврамов“), пред ДЗИ на..

публикувано на 16.07.24 в 16:20