Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Домакинствата могат да кандидатстват за фотоволтаици

Парламентарната криза засегна енергийните и климатични политики

Снимка: БГНЕС

От около две години партиите са в една непрекъсната предизборна кампания, в страната няма действащ законодателен орган и редовно правителство, а това засегна и климатичните, и енергийните политики в държавата.

"Най- сериозният производител на парникови газове, на въглероден диоксид и на метан в атмосферата, това е сектор енергетика, който се задвижва от изкопаеми горива. И само преди няколко месеца предишното Народно събрание, почти с пълно единодушие, се съгласи, даже задължи служебното правителство да предоговаря Плана за възстановяване заради заложената цел за намаляване на въглеродните емисии. Малко по-късно се оказа, а и самият министър на енергетиката излезе с такова съобщение, че да, започнал е процесът, има стъпки в Европейската комисия, но оттам имат определени условия, които по никакъв начин не позволяват да се пренебрегнат тези високи цели. Т.е. стигнали сме вече до момента, в който нещата не са пожелание, не са и насила, разбира се, но решения трябва да се вземат осъзнато. Защото, ако не бъдат предприети мерки, е ясно какви  ще са последиците. Т.е. климатичната криза вече в много територии дава своите проявления. Има ги и в България. По-често ги усещат хората, които са близо до земята, които са близо до водата, които си изкарват прехраната там. Те виждат и количеството на валежите или пък сушата там, където я има. Т.е. климатичните промени имат много и най-различни проявления, които обикновено, обаче, са крайни. Както и сега в едната част на Европейския континент имаме суша, а в другата- много дълъг валежен период. И двете излизат от нормата и имат своите последици", коментира Балин Балинов- координатор кампания "Енергийни решения" в "Грийнпийс"- България.

Домакинствата вече могат да кандидатстват по процедура "Подкрепа за енергия от възобновяеми източници за домакинствата - Покана 1". Целта на процедурата е да се увеличи използването на възобновяема енергия в крайното потребление на енергия в сектор домакинства чрез предоставяне на финансиране за закупуването на най- доброто оборудване за слънчеви инсталации и за фотоволтаични системи. Има интерес към тази програма, заяви Балин Балинов и посочи, че някои от условията, подложени на критики, остават същите:

"Има едни условия, в имота, за който се кандидатства, да има неефективен източник на отопление, например камина, печка на дърва или на въглища, но за съжаление в условията няма информация, няма достатъчно яснота дали тази печка трябва да бъде декларирана по време на кандидатстването, да бъде изпратена снимка или да бъде отворен домът, за да види комисията, че тя съществува там, на място, само информативно или тази печка трябва да бъде изхвърлена от дома. Защото, ако е второто, това означава че, да, има известна помощ за домакинството, но пък в този дом, на това семейство ще му се наложи да изхарчи още не малко пари, за да замени тази своя стара печка и да купи климатици, термопомпа, конвектори или каквото друго реши, за да има смисъл поставянето на тази фотоволтаична централа, ако приемем, че такъв е случаят".

Програмата предвижда две възможности- едната е за фотоволтаична централа за производство на електричество, другото е за соларна система за производство на топла вода. И в двете има огромен смисъл и много сериозен потенциал, допълни енергийният експерт. Ефектът от мерките за енергийна ефективност при домакинствата може да бъде усетен веднага, особено с реновирането на домовете.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00