Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Анелия Иванова, КТ "Подкрепа": На работниците трябва да се гледа като на капитал

Работодатели, синдикати и държава борят проблема с липсата на работници в земеделието

Снимка: Радио Видин


Темата за сезонните работници в земеделието и техните права е във фокуса на работата на синдикалисти от няколко европейски държави. Преди дни Национална федерация "Земеделие и горско стопанство" към КТ "Подкрепа" се събра на XII редовна национална конференция, на която бяха дискутирани най-наболелите проблеми в сектора. За тях в "Земята, която ни храни" говорим с Анелия Иванова, която бе преизбрана за председател на Националната федерация "Земеделие и горско стопанство" на КТ "Подкрепа".

"Основният проблем, който продължава да стои сериозно е липсата на работници в сектор "Земеделие"... Търсим начин да постигнем доходи в сектора. Проблемът да има липса на квалифицирана работна ръка и изобщо на работна ръка, са ниските заплати, които предлагат работодателите. Битката трябва да бъде за достойни заплати и условия на труд, които да отговарят на желанията на работещите в "Земеделието". Сериозен бич за нас като представители на работниците е несигурната заетост - говорим основно за сезонна заетост, тя на практика не дава възможност на работниците да разчитат на постоянни доходи и това е, което търсят в Западна Европа. Рабоят във Франция, Италия, Испания и Германия, единствено защото тези държави им предлагат достойни заплати. Почасовата ставка е 10-11 евро на час. Във Франция нашите сънародници имат освен добри доходи, и застраховки, осигуряване за пенсии и безработица, здравни осигуровки, могат да разчитат на по-дълговременно наемане- тези добри практики трябва да бъдат пренесени в България..."   

Работодатели, синдикати и държава са подписали тристранно споразумение, с цел да се работи в посока преодоляване на проблема с липсата на работници в сектора. Трябва да има гарантирани доходи, сигурна заетост, безопасни и здравословни условия на труд. Всичко това е залегнало и в социалната условност на Общата селскостопанска политика, защото така се защитава земеделският бизнес, който създава заетост, инвестира в работниците и работи на светло. На работниците трябва да се гледа като на капитал, а не като разход на заплати и да се инвестира в тях, каза Анелия Иванова: 

"Да се инвестира в работниците в селското стопанство, средствата, които се заделят за възнаграждението им за труд трябва да се разглеждат като добавена стойност за развитието на сектора, а не като за разход. Това ще спре и обезлюдяването на селските райони, където работниците могат да получават по-атрактивни възнаграждения и да работят при по-добри условията на труд..." 

Не са редки случаите на трудова експлоатация, с която синдикатите се борят- чуйте повече в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Община Видин осигури финансиране за 11 проекта на обща стойност 57 млн. лева

Общо 57 млн. лева безвъзмездна помощ ще получи Община Видин за реализирането на 11 проекта за цялостна модернизация на образователната инфраструктура, обновяване на детски градини и жилищни сгради, създаване на нови социални услуги за хора с увреждания и възрастни, реставрация на значими културни обекти и развитие на туристическата инфраструктура...

публикувано на 20.10.25 в 17:35

Ревматолог: Профилактиката на остеопорозата изисква мерки от ранна възраст

20 октомври се отбелязва като Световен ден за борба с остеопорозата - заболяване, свързано с прогресивно намаляване на костната маса и плътност. Целта на световната инициатива е да насърчи изследванията, тъй като остеопорозата засяга милиони хора по света. Според статистиката всяка трета жена и всеки пети мъж над 50-годишна възраст са със..

публикувано на 20.10.25 в 17:26

Модата на есен-зима 2025/2026: Уют, текстури и ефектни визии

Миналия месец вече говорихме за есенните тенденции, а днес ще се фокусираме върху това как да подготвим гардероба си за зимата . Тази зима цветовете са смели и изразителни - от наситено зелено и електрик синьо до класическо бордо и кремави нюанси . Добре комбинираните ярки тонове могат да придадат настроение на студените дни, а за..

публикувано на 20.10.25 в 16:30
Първият в България смесен църковен хор, основан от Руси Коджаманов (в средата с цигулката), гр. Видин, 1899 г.

Видинският смесен църковен хор – първият по рода си в България

Видин се подготвя да посрещне своя празник - Димитровден, ден, в който не само почитаме свети Димитър, покровителя на града, но и си припомняме хората и делата, оставили светла следа в духовния и културния живот на Видин. По този повод си спомняме едно значимо събитие, което обединява вярата, музиката и любовта към храма - създаването на..

публикувано на 20.10.25 в 16:15

Даниел Йорданов за професията готвач: Постоянство, страст и вкусни истории от кухнята

В Международния ден на главните готвачи  ви срещаме с Даниел Йорданов от Видин - човек, който вече десет години творчески се разгръща в кулинарния свят . Историята му обаче започва доста необичайно - първоначално Даниел дори не е имал намерение да се занимава с готварство. Пътят му към кухнята започва по време на студентските години, когато..

публикувано на 20.10.25 в 15:35

Младата актриса Александра Лашкова от Мездра блести в българо-италианската комедия "България Amore mio"

На 15 октомври се състоя специалната предпремиерна прожекция на най-новия филм на италианския режисьор Антонио Пизу - "България Amore mio" . Събитието събра екипа на продукцията, партньори и приятели на киното. Специално от Италия присъстваха продуцентите Маурицио Паганели и Андреа Ричепути , които стоят в основата на сюжета. Комедията..

публикувано на 20.10.25 в 15:15

Музика, храна и вдъхновение в „Музикална зона“

  На 20 октомври отбелязваме Деня на главния готвач – празник на хората, които умеят да готвят с душа и да подправят дните ни с усмивка. А тази година ви каним на едночасово музикално кулинарно пътешествие , в което ще опитаме аромати от цял свят – от Италия и Франция, през Гърция и Испания, чак до нашата България. В Италия ще усетим аромата на..

публикувано на 20.10.25 в 09:00