Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима нови почетни граждани на община Мездра получиха своите отличия

Снимка: Община Мездра

Трима заслужили дейци на здравеопазването, изобразителното и театралното изкуства - д-р Венцислав Анков, Евгени Кучков и Юли Пухалски, които наскоро бяха удостоени със званието „Почетен гражданин на община Мездра”, получиха своите отличия, съобщават от Община Мездра. Това стана на майската сесия на Общинския съвет (ОбС). Отличията връчиха кметът на община Мездра Иван Аспарухов и председателят на ОбС Яна Нинова.


"Връчването на званието "Почетен гражданин на община Мездра" се превърна в традиция в месеца на Празниците на културата "Мездра-май". Една признателност към всички онези, оставили частица от себе си тук, оставили следа в историята на общината ни. Нека не забравяме, че Мездра е отговорност, Мездра е кауза, Мездра е любов! С признателност към хората, допринесли за по-доброто бъдеще на Мездра, отдаваме почит към вас, новите ни почетни граждани“, каза по време на церемонията Яна Нинова


Дългогодишният лекар хирург в Многопрофилна болница за активно лечение - Мездра д-р Венцислав Анков е удостоен със званието за цялостен принос в здравеопазването в община Мездра.


"Искам да благодаря на общинските съветници, на Председателя на ОбС, на г-н кмета, за тази голяма и престижна награда. Когато получавам тази награда, не мога да не се обърна към моите колеги в болницата, с които сме работили години, години наред за здравеопазването в общината. Благодаря ви", заяви при получаване на отличието д-р Анков.


Художникът Евгени Кучков е удостоен със званието за неговите изключителни заслуги и особен принос в духовния живот на общината.


"Тази награда не я считам лично за себе си. Тази награда е в памет на майка и татко… Това са хората, които създадоха две момченца и ги възпитаха в родолюбие и в труд. Аз не знам друго семейство да има двама сина - и двамата почетни граждани на този град. Това е в тяхна памет", каза развълнувано творецът. 


Театралният режисьор Юли Пухалски също получава високото отличие за изключителни му заслуги и особен принос в духовния живот на общината:


"Искрено съм изненадан, че ми се отдава такава чест, дами и господа, не съм си го и помислял дори. И когато една вечер си легнах като почтен гражданин и казах: "Лека нощ!" на съпругата си, а на другата сутрин се събудих като почетен гражданин, се почувствах като риба на сухо - не знаех какво да кажа, не можех да говоря… Сега, когато съм отново във "водата", остава по-трудното - да остана почтен, макар и почетен гражданин на Мездра. Благодаря ви от цялото си сърцев и душа! Честит 24 май "на патерица"! Честита награда на Георги Господинов и на всички нас - наградата "Букър"! Благодаря ви!“


Почетните граждани на община Мездра стават общо 70. Доайени сред живите носители на званието са роденият в с. Върбешница виден български историк проф. Петър Петров (р. 1924 г.) и народният инструменталист, майсторът на окарината полк. инж. Георги Димитров от с. Лик (р. 1931 г.). Най-младите носители на отличието са лекоатлетът Митко Ценов (р. 1993), гимнастичката Мая Пауновска (р. 1988), треньорът по лека атлетика Йоло Николов (р. 1984), физикът доц. д-р Венелин Кожухаров (р. 1980 г.) и шахматистката Мария Велчева (р. 1976 г.), информират от община Мездра.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Отбелязваме Международния ден на възрастните хора

Милиони хора по целия свят отбелязват днес Международния ден на възрастните хора . Денят е определен като такъв с решение на Общото събрание на ООН през 1991 година. Идеята е да се поставя акцент върху проблемите на третата възраст и да се повиши обществената чувствителност към тях.  Днес ще ви срещнем с двама работещи пенсионери от Враца ...

публикувано на 01.10.24 в 09:41

Висока остава безработицата на територията на Монтанско

Безработицата в монтанската община Якимово е седем пъти над средната за страната за месец август, сочи статистиката.  В община Монтана хората без препитание са най-малко на територията на дирекция „Бюро по труда" Монтана 8.2 % е безработицата в дирекция „Бюро по труда" Монтана за август, която включва пет общини в областта – Бойчиновци, Георги..

публикувано на 01.10.24 в 07:46

Шофьор влиза в затвора, карал без книжка

Наложиха ефективно наказание за управление на автомобил без шофьорска книжка, съобщиха от Районната прокуратура във Враца.  Държавното обвинение чрез Териториално отделение – Мездра, приключи дело за извършено престъпление по престъпление по чл.343в, ал. 2 от НК. На 27.06.2024 г. в с. Струпец, община Роман, обвиняемият З.И. управлявал лек автомобил..

публикувано на 01.10.24 в 07:42

Тежките пътни инциденти в Монтана са се увеличили през настоящата година

При челен удар между коли най-често се стига до фатален край на участниците в пътно-транспортното произшествие. От началото на годината по пътищата в област Монтана са загинали 11 души, отчитат от КАТ. Повече тежки пътни инциденти са станали по пътищата в област Монтана от началото на годината в сравнение с миналата.  Регистрирани са 157 тежки..

публикувано на 01.10.24 в 07:35

Тестват системата за ранно известяване

Тест на Националната система за ранно предупреждение ще бъде направена днес от 11 часа, за да се установи техническото и състояние.  Чрез акустичните устройства ще бъде излъчен национален сигнал за тревога и край на тревогата в редица градове, сред които и тези от Северозападна България.  Чрез системата BG-Alert ще бъде разпространено съобщение до..

публикувано на 01.10.24 в 07:32

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година.  На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на..

обновено на 01.10.24 в 07:30

Снимката на 30 септември 2024 година

Продължително  безработните лица  в общините Враца и Криводол през август са били 311 мъже и жени. Броят им се увеличил в сравнение с юли с петима.  Прави впечатление, че на борсата за работа чакат 254 висшисти. Прогнозите за поскъпване на олиото, заради слабата реколта в страната през следващите месеци, няма да се оправдаят. Това съобщи за..

публикувано на 30.09.24 в 18:05