Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади фермери от Ковачица заслужиха отличия на национално състезание

Снимка: ПГСС "Дунавска земя"-с. Ковачица

Професионалната гимназия по селско стопанство в монтанското село Ковачица спечели трето място в състезанието „Млад фермер“.  Събитието е организирано от Аграрния университет в Пловдив и Министерството на образованието и науката. Тази година домакин на националното състезание беше град Гоце Делчев, а за да стигнат до там учениците от гимназията в Ковачица, се класираха първи в регионалния кръг, в който участваха училища от осем области в страната. В националното състезание учениците от Професионална гимназия „Дунавска земя“  печелят  два бронзови и един сребърен медал. Съревновават се в три модула, разказва учителят по професионална подготовка Ангелина Петрова:

"Модулите, които са, това са "Растениевъдство", "Животновъдство" и "Механизация на селското стопанство". В модула "Растениевъдство" участничката, това е Трендафила Тодорова, тя е дванадесети клас, и на два етапа - първият етап това е разпознаване на зърнено-житни, зърнено-бобови и технически култури... Показват се семена, които са пакетирани, наредени на табло, семената са на брой около 80... Модулът "Животновъдство" също е на два етапа. Първият етап това е разпознаване на фуражи и добавки..."

Трендафила Тодорова, която представи училището в модул „Растениевъдство“, на състезанието показва завидни умения при разпознаването на различните селскостопански култури.

"Беше малко напрегнато, предстоеше ми матура. Опитвах да съчетавам и двете неща", посочи момичето.

Десетокласникът Кристиян Славов печели второ място в модул "Механизация на земеделска техника":

"Аз участвах, защото исках да покажа, че нашето училище има с какво да се гордее. Също така учителите да се гордеят с нас, да покажем на какво сме научени и какво можем."

Професионалната гимназия в Ковачица, в която от 8-и до 12-и клас се обучават 85 ученици, успява да пребори конкуренцията на големите училища в страната, каза учителят по професионална подготовка Полина Петкова:

"Искам да кажа, че едно такова малко училище, което е неизвестно, се справи много добре, за което много се радваме."

Заради успешното си представяне учениците от гимназията в Ковачица получават правото след завършване на средното си образование да продължат в Аграрния университет в Пловдив без приемен изпит.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Заводът на

Липсва официално уведомление за затварянето на завода за кабелни комплекти в Мездра

В Бюрото по труда в Мездра не е постъпила официална информация за затваряне на завода за кабелни комплекти в града. Работодателят е длъжен поне 30 дни предварително да информира институцията за намерението си, в противен случай може да бъде санкциониран от Инспекцията по труда. Това каза директорът на Бюрото по труда Владимир Петков и поясни, че е..

публикувано на 19.09.24 в 15:36

С какво привлича туристи пещера Леденика

На 17 септември се навършиха 63 години от влизането на първата посетителска група в природния феномен "Леденика". През годините пещерата е впечатлила стотици хиляди туристи. Освен с уникални образувания, тя разполага и с място за провеждане на концерти и спектакли. Пещерата е отворена за посещения през цялата година, каза Христо Христов-..

публикувано на 19.09.24 в 15:19

Доброволци почистиха туристическа пътека на връх Бабин нос

Доброволци разчистиха паднали клони и дървета по екопътека в участъка между Бабин нос и Студен кладенец, това е маршрутът "Връшка чука - Ком", който е естественото продължение на "Ком - Емине". Инициативата е на групата "Торлакия" - това е неформална група от доброволци, чиято обща цел е развитието на туристическия маршрут "Връшка чука - Ком" и..

публикувано на 19.09.24 в 15:00

Учредиха туристическо дружество в Мездра

Туристическо дружество "Искър - Мездра" беше учредено в железничарския град. Негови учредители станаха 14 активни туристи . Сред тях е доайенът на местното туристическо движение Борислав Леонкев . Искаме да си върнем дружеството, каквото е било преди промените, каза той. "Това го говорим от отдавна, защото нашето дружество има славни..

публикувано на 19.09.24 в 14:56

Деца отбелязаха Европейската седмица на мобилността във Видин

По повод Европейската седмица на мобилността , която се провежда всяка година от 16-и до 22 септември , децата от ДГ "Арабела" във Видин за четвърта поредна година участваха в инициатива, съвместно със служители на Областната дирекция на МВР.  Проявата е част от програмата по повод Дните на безопасността на пътя, организирани от..

публикувано на 19.09.24 в 14:17

Търси се решение на проблема с електрическите тротинетки във Видин

Броят на електрическите тротинетки, които се използват като средство за придвижване във Видин се увеличава. Проблемът е, че често на тях се возят повече от един човек, управляват се от деца, водачите не се съобразяват с пешеходците и другите участници в движението, карат ги на пешеходни зони. Всичко това води до риск от сериозни инциденти. Главен..

публикувано на 19.09.24 в 14:00

Изложба във Видин ще разкаже историята на еврейско момиче

Изложба, разказваща историята на едно еврейско момиче, принудено заедно с родителите си да се укрива, за да избегне преследването от националсоциалистическия режим в Германия, ще бъде открита във Видин . "Сузи, внучката от къща № 4 и времето на скритите еврейски звезди" е създадена по едноименната графична новела на художника и учител в училище..

публикувано на 19.09.24 в 13:29