Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смутитата на Ивайло Захариев, които ще вдъхновят деня ви

Снимка: колаж Ивайло Захариев

Днес ще си поговорим с една многопластова личност, с която вече сме ви срещали. Той е от онези хора, които притежават повече от един талант. Ивайло Захариев е барист и е от Видин. Той всеки сезон измисля нещо ново и актуално. С идването на пролетта и лятото, Иво сътвори поредните напитки, съобразени със сезона и различните вкусове. Некомерсиален и винаги внимателен към детайла и усещането за иновативното, за качеството и вида на това, което предлага на своите клиенти. Зад неговите вкусни творения, стои много мисъл, проби и четене.

"Ако малко повече се замислим, ще видим, че природата в различните сезони ни дава различни плодове и зеленчуци, които всъщност дори организмът има нужда от тях точно тогава. Да кажем, например, както е копривата. Като дойде пролет, да кажем, организмът има повече нужда от желязо и т.н., както и други плодове и зеленчуци, билки... Това, което предлагам аз, основното и главното в случая, това са смутита. И двете са моя разработка - едното е мое много любимо "Green detox" смути и се оказа, че на хората също им стана любимо. Не предполагах, защото е доста дръзко, както обичам да го описвам - една експлозия от вкусове. Това, което има вътре в него - киви, краставица, лайм, джинджифил, лимон и босилек. Доста от хората са малко резервирани към някои от съставките, но пък често пъти като го опитат, имат една много интересна реакция, одобрителна. Всеки от десет човека, всеки осми или девети, реагира положително."

 Фактът, че хората, които са предубедени след това стават почитатели на това специфично смути, радва още повече Ивайло.

"Има значение дали консумираш един продукт сам по себе си, или го консумираш в колаборация с други съставки. Пак ще спомена, че това, което "джуркаме" на бара, както обичам да казвам, то си е както се готви в кухня, само че методите са други. Произвеждаме напитки, съответно в случая за смутитата- плодове, зеленчуци и т.н., така че вкусът е съвсем различен, когато го завъртиш с нещо друго и исках пак да подчертая това за сезонното - стремя се винаги да се съобразявам със самия сезон, защото е и доста интересно, когато се съобразиш, а и най-вече ти е под ръка конкретният продукт."

Миналата година Ивайло участва в приготвянето на коктейли във видинското село Флорентин, където се проведе Международният фестивал на динята и пъпеша. Той приготвя два вида алкохолни коктейла - единият е с диня и бърбън, а другият - с пъпеш и бял ром. 

Сезонните продукти са гаранция за по-свеж вкус, защото пресните зеленчуци и плодове винаги се усещат.

"Всъщност това е идеята. Когато говорим примерно за барманство и човек иска да консумира коктейл. Един път да е сезонен плодът, който използваме, втори път да е наистина свеж плод, да не е нещо замразено, две в едно." 

Важно е да се отбележи, че по правило смутитата съдържат само натурални съставки и в тях не се добавят захар и млечни продукти. Тъй като за приготвянето на смути плодовете и зеленчуците се блендират/пасират, те съдържат голямо количество фибри. Тези напитки могат да съдържат и твърди протеини или мазнини, което допринася за балансиран прием на макронутриенти, а също така и засища.

Ивайло е човек, който не се стреми към комерсиалното и винаги прави нови неща:

"Ако трябва малко да обобщя моята работа накратко, с новите неща, които вкарвам - всичко се върти около две, три неща. Визията определено е едно от тях, след като вече човек го е видял и иска да го опита. Другото, на което залагам, е качество. Първо качество на самите продукти, с които работя и се стремя да има такова и второ, качество от получения вкус, който е на финал при приготвянето. И третото нещо е наистина да е полезно. Така че, за зеленото смути мога да кажа - босилекът, който така доста хора са резервирани към него, всъщност е една от най-полезните съставки, защото общо казано, той е много полезен за стомаха, но и не само. Типично като билка, може да се сервира по всякакъв начин, било като чайове, било някакви мехлеми и т.н. Фактически, това съчетавам аз, че хем човек консумира нещо, което би му било приятно, хем същевременно ще му бъде и полезно."  

Другото смути, което приготвя, е по-балансирано и меко.

"Основно е с ананас и банан, които леко се припокриват като вкус. Бананът дава консистенция, ананасът дава характерната му свежест, а също така и киселинност. И това, което съм прибавил вътре, като щрих, което придава вече чар, това е канелата, канела на прах и кокосови стърготини, които са доста приятни, особено в колаборация с ананас е доста готино."

Освен смутита, Иво приготвя и млечни шейкове, които са любими на по-малките.

"Говорим за млечна напитка, която е на основата на прясно мляко. Тук да подчертая, че използвам прясно мляко, не UHT, охладено и се прибавят вътре пресни плодове, в случая банан и ягода. Защо банан и ягода? Защото почти всички обичаме банан и ягода, дори трябва да подчертая, че това е любимата напитка на децата, наред със студения шоколад. И освен дръзките неща, които опитвам да предлагам, иновативни, трябва да има някакви класики и смятам, че именно това е една от класиките... Слага се и бита сметана. Самата напитка, чисто като облик, придобива друга визия, става много по-хубава. Който обича шоколад - слагам и топинг шоколад отгоре и съответно и визията е на ниво и самият вкус е много по-компонентен."

Можете да опитате красивите и вкусни смутите и шейкове, които Ивайло приготвя, на фестивала "Summer vibes Festival 2023", който ще се проведе близо до крепостта "Баба Вида" във Видин на 10-и и 11-и юни (събота и неделя).

Може да видите още от напитките на Иво тук.

Чуйте целия разговор в прикачения файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видин отправя предизвикателство към младите за Световния ден за борба със СПИН

Предизвикателство по повод Световния ден за борба със СПИН - 1 декември, отправиха към младите хора от Видин три институции в града. Правилата за участие и наградите за победителите обясни Наталия Милкова от Регионалната здравна инспекция.  "Регионална здравна инспекция - Видин, Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" и Български червен..

публикувано на 06.11.24 в 10:30

Ученици от Видин се отличиха с есе за народните будители

Елена-Стефани Асенова, от 12-и клас в СУ „Свети свети Кирил и Методий” във Видин, се класира на второ място  в конкурса за есе на тема „Народните будители и техните поуки“ , организиран от Народно читалище „Цвят 1870“. От общо 318 получени произведения, 23 са от областния град. Участници има от цялата страна, както и от българските училища в..

публикувано на 05.11.24 в 16:15

Родител: Единственото хубаво нещо, което остава след нас, са децата

От 4 ноември стартира "Седмица на бащата 2024". Инициативата е част от Националната кампания "Да бъдеш баща" на Асоциация "Родители" и се отбелязва за 11-и пореден път.  " Седмица на бащата е наша, чисто българска инициатива. С нея отдаваме заслужено внимание на бащите и им предоставяме десетки възможности да прекарат наистина ценно,..

публикувано на 05.11.24 в 15:05

Център "Свободата да съм" във Видин организира Ден на отворените врати

Ден на отворените врати в Центъра за творческо и личностно развитие "Свободата да съм" във Видин ще се проведе тази събота, 9 ноември.  Инициативата ще започне в 10:00 часа с музикално приключение за децата. Програмата продължава с работилници по дърворезба, шевици, картички, които ще продължат до следобед. Лекция за водата, пшеницата, резитбата и..

публикувано на 05.11.24 в 15:00

Видински ученици и преподаватели се хранят в учебен ресторант

  В ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин работят учебна кухня и учебен ресторант. Учениците  приготвят обедно меню по време на  часовете по практика. Всеки от учебното заведение, който  иска да хапне топла храна, може да направи заявка, да плати и да се нахрани в ресторанта. Присъствам на час по практика с десетокласници, които приготвят..

публикувано на 05.11.24 в 14:00

Видинчани дават идеи за градинката пред мола в града

Градинката с форма на триъгълник пред мола във Видин вече е почти готова. Насадени са теменужки, мини рози и вечнозелени растения, има и райграс. В центъра на цветното пространство, като основен елемент остава паметникът на загиналите воини във Втората световна война. На някои места оградата липсва и това дава възможност да се влиза и да се стъпва..

публикувано на 05.11.24 в 13:00

На Балканите или по-далеч - къде избират да почиват българите?

Последните данни на Националния статистически институт сочат, че през септември българите са направили почти 860 хиляди пътувания в чужбина - това е с над 5% повече спрямо миналата година. Гърция и Турция водят класацията. Само в Гърция са направили над 248 хиляди посещения, а в Турция - 236 хиляди. Следват Сърбия, Румъния и Германия...

публикувано на 04.11.24 в 15:30