Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Честите валежи и грижата за лозята

Снимка: Радио ВИДИН



Хладна и дъждовна пролет, обилни и чести- почти ежедневни валежи, необичайно ниски за началото на юни температури, неустойчиво време- свидетели сме на поредната нетипична година. Как всичко това се отразява на лозята?  Отговорите търсим в "Земята, която ни храни" с Красимира Владимирова- агроном и специалист по лозарство. 

"Това е поредната нетипична година... възникват различни условия, които се отразяват на растенията... Годините са различни, едното лято е прекалено сухо, другото- прекалено влажно, градушките не ни отминават през последните години... Все по-трудно става земеделието. Да не говорим, че сме свикнали с определена вегетация, а когато температурите са по-ниски, и валежите- повече, отколкото са необходими, това първо пречи на обработката, на растителната защита... По това време доста култури цъфтят, а  валежите пречат по време на цъфтеж при овошките, пречи и на пчелите да опрашват, в лозарството когато цъфти не е добре да вали, защото се получава милерандаж, изресяване- все по-малко зърна се оплождат, все по-рехави са гроздовете и самата реколта намалява...   
... Хубавото е, че в лозята цъфтежът на гроздовете е по различно време... От тази гледна точка, при по-родовитите сортове, това е някаква утеха, защото на никого не му е приятно да влага много за растителна защита...  Във влажни години се влага много за растителна защите от глудна точка на гъбите, които се развиват... Хубавото е, че препаратите са с дълга карантина, има препарати, които наистина дават защита на растенията..."     

В сезона на градушките сме, а според специалиста, градушката е по-опасна за млади насаждения, защото няма как да се формира стебло, ударено от градушка. Особено важно е 48 часа след поражение лозовите насаждения да бъдат третирани с 2-процентов бордолезов разтвор, за да се калцират раните. Честите валежи са предпоставка за развитието на мана и гъбни болести, но към момента лозята са защитени - заради ниските температури, казва Красимира Владимирова: 

"Ниските температури помагат- гъбите заразяват при 20-25 градуса, сега лозята са чисти, но е достатъчно едни ден след дъжд да се вдигнат температурите и да се появи заразата за по-малко от 24 часа... Не е добре в рамките на 2-3 часа след третиране да завали... във вятър не се пръска, защото капката изсъхва върху листа, не се пръска и в много горещо време, защото много бързо се изпарява..." 

Не са един и два проблемите при лозарите, но един от основните си остава липсата на работна ръка в сектора. Собствениците на масиви вече осъзнаха, че трябва да си пазят работниците, от които са много зависими, категорична е Красимира Владимирова. От няколко години тя е и преподавател в паралелката по лозарство в училището в село Арчар и смята, че от училищната скамейка могат да излязат добри кадри за лозарството: 

"Практиката я провеждаме в реална работна среда... Децата го вършат с удоволствие питат, искат да знаят- което не  е без значение и са горди, че си изкарват собствени пари... Това е начинът- да се подготвят кадри, които да идат в реална обстановка... Ако е курс по лозарство- не винаги се научава най-важното, а в училище учим почвознание, растителна защита, болести, насекоми, сортове... Събрани така, тези знания правят една съвкупна подготовка на тези млади хора за едно бъдеще в тази професия... Има такива, които биха продължили, има ангажираност от тяхна страна..." 

Най-голямото удовлетворение за Красимира Владимирова е това, че е успяла да предаде любовта към лозята на учениците си, а част от тях искат да са като нея... 

В звуковите файлове чуйте още по-различна ли е грижата за асмите, има ли риск за растенията от повишението на температурите през летните месеци и по-ранното узряване на гроздовете и разбраха ли производителите, че трябва да заложат на местните сортове. 


Наближава средата на юни, а някак не се усеща, че лятото идва. Според синоптиците юни е месецът с най-много валежи в годината, но тази година месечната сума на валежите вече е изпълнена. 
Почвените влагозапаси ще се отразят благоприятно на зимните житни култури, но за зеленчуковите и овощните култури няма да е така. Какво да очакват земеделците- в звуковия файл чуйте агропрогнозата от Леночка Ангелова - директор на метеорологичната станция в Монтана. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 2 ноември 2025 година

Здравейте приятели! Зима идва… време за топли чорапи, усмивки и добри новини! „Неделник“ е добра новина и вече е на сайта. За начало отново прелистваме старите вестници и с усмивка си припомняме онези хубави новини от близкото минало - защото хубавите истории никога не остаряват! Първата ни спирка е Бяла Слатина , където..

публикувано на 02.11.25 в 14:35

Да бъдем милостиви с надежда за вечния живот

Днес е Пета неделя след Неделя подир Въздвижение "Аврам пък рече: чедо, спомни си, че ти получи вече доброто си приживе, а Лазар – злото;  сега пък той тук се утешава, а ти се мъчиш."  /Лук.16:25/ Разказът на Господ Иисус Христос за богаташа и бедния Лазар има непреходна стойност. Ако миналото време преведем в сегашно и единственото число..

публикувано на 02.11.25 в 08:00

Търсите изход? Това е смехът.

Когато се казваш Грозьо Грозев и всички ти викат Грозния – колкото заради името, толкова и поради факта, че наистина не си измил зорите, – имаш два избора: да пораснеш смачкан до обезличаване комплексиран човечец, или да обърнеш негативите в позитиви по най-нахалния, но безотказно работещ начин – чрез хумор и демонстративен индивидуализъм,..

публикувано на 31.10.25 в 17:05

"Едно" на 31 октомври 2025 година

В "Едно" представяме събитията, които от екипа на фондация "Подкрепа за реализация" организираха през месеца.  В Центъра за социална рехабилитация и интеграция за пълнолетни към фондацията отбелязаха Международния ден на готвача с кулинарно състезание. П роведоха и отборно спортно състезание по дартс. Използваха едни от топлите и слънчеви дни на..

публикувано на 31.10.25 в 16:49

Когато радостта се шие с любов – историята на Илиана Кънчева

Днес в рубриката "Професия-хоби" ще ви запознаем с Илиана Кънчева. Илиана от дете обича да шие и някак си съдбата цял живот я води към това да стане шивач. От десет години тя вече има и собствено ателие в град Видин и описва своята професия като удоволствие. Обича да шие народни носии и официални рокли, а най-голямата награда за труда и е..

публикувано на 31.10.25 в 16:10

Маска и тиква или буквар- кое да изберем?

Всяка година в края на октомври се изправяме пред вечната "битка" - тикви срещу буквари! От едната страна е Хелоуин, с костюми, маски и лакомства. От другата - Денят на народните будители, когато свеждаме глава пред делото на духовниците, книжовниците и възрожденците, които са събудили българския дух и го държат жив вече векове!  В последните..

публикувано на 31.10.25 в 16:00

Където е Хера, има усмивки!

Кучетата - най-добрите приятели на човека!  Знаете ли, че те са били опитомени още преди трийсет и три хиляди години? Представяте ли си! Толкова време рамо до рамо с нас, хората - и през всичките тези хилядолетия, ние заедно сме се променяли, ставали сме си все по-близки, почти като семейство. И днес, няма спор - кучето е не просто домашен..

публикувано на 31.10.25 в 15:05