Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разчистват щетите след наводнението в селата Боровци и Гаврил Геново

| обновено на 16.06.23 в 16:21
Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

Порен дъжд наводни тази нощ къщи в берковското село Боровци и село Гаврил Геново, община Георги Дамяново. Няма пострадали хора.


Приземни етажи и мазета на къщи са предимно наводнени в Боровци. Щети по инфраструктурата в селото няма, каза кметът Валери Петров.


"Към момента водата се оттегли... Повечето са щети в къщите. Като инфраструктура нямаме проблем. Ние държим постоянна връзка с щаба в Берковица и ако е необходимо, там има сили, които могат да ни помогнат, но към момента нямаме нужда." 


Екипи на пожарната помагат за разчистването на берковското село. 


Каналите и отводнителните шахти в Гаврил Геново са почистени към този час. Екипи на пожарната и местни жители продължават да изпомпват вода от засегнатите от проливния дъжд през нощта дворове и къщи, каза кметският наместник Филип Филипов:


"Положението не е много добро. От баирите се стече много вода. Няма сега наводнение къщи, едно две мазета. Сега почистваме водостоци, тези улици, където е минало и изкарало кал и чакаме следобедната вълна. Дано не са познали метеоролозите."


Щетите за инфраструктурата на населеното място са минимални.


"Има, малки са, по такива улици, които са по-невзрачни, има изкопан асфалт. Багерът почисти пръстта, засипа, за да могат да се движат хората. В общи линии нямаме много щети. Водата е много."


Заради обилните валежи през нощта не е имало електричество в населените места в община Георги Дамяново, съобщи кметът Нина Петкова:

"Селата Меляне, Дамяново и Гаврил Геново - доста обилен валеж. В Гаврил Геново имаме доста поражения по пътната инфраструктура, доста земни маси, които почистваме в момента и наводнени няколко двора и приземни етажи. Към момента нямаме бедстващи хора."


Между 30 и 40 литра на квадратен метър дъжд се изля тази нощ над общините Берковица и Георги Дамяново. Водата от отводнителен канал заля много от къщите в Боровци, като две трети от селото беше наводнено.


„Неподвижен човек превантивно е преместен от първия на втория етаж на къщата му“, съобщи областният управител на Монтана Валери Димитров


„Язовирите в област Монтана са под контрол“, допълни Димитров. Продължава изпомпването на вода от язовирите "Клисурица" и "Смирненски".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започна Балонена фиеста-Белоградчик 2024

Стартира четвъртото издание на  Балонена фиеста-Белоградчик . Едновременно с полетите, посетителите ще могат да се включат в редица допълнителни активности, обясни Евтим Стефанов , който е един от организаторите на инициативата. "Подготвили сме много богата програма за Балонената фиеста, която извън летенето с балони включва много интересни неща,..

публикувано на 19.09.24 в 14:47

Съветниците във Враца ще обсъдят намаляване на щата на общинско предприятие

Намаляват с 11 щатни бройки хората, заети в Общинското предприятие „Социални дейности“ във Враца . Предложението за това е внесено за одобрение на следващата сесия на местния парламент, която ще се проведе на 24 септември. При положително становище от страна на съветниците, предприятието ще остане със 77 щата при досегашните 88. Свиването..

публикувано на 19.09.24 в 12:00

Откриха близо 14 000 кутии с контрабандни цигари при проверки на Дунав мост 2

Голямо количество цигари с български акцизен бандерол са открити в товарна композиция на Дунав мост 2 Видин-Калафат , съобщиха от Агенция "Митници". Товарният автомобил, управляван от българин, превозвал хладилници за Белгия. Рентгенов контрол в товарното помещение показал зона с различна плътност. При щателната митническа проверка митническите..

публикувано на 19.09.24 в 11:45

Полицията задържа жител на Белоградчик

21-годишен жител на Белоградчик , управлявал лек автомобил под въздействието на наркотично вещество , е задържан снощи в полицейския арест за срок до 24 часа. Късно вечерта в града на скалите униформени спрели за проверка автомобил с видинска регистрация. При тестване с техническо средство пробата на водача реагирала положително на амфетамин. Мъжът дал..

публикувано на 19.09.24 в 11:30

Ясни са кандидатите за кмет на село Габровница

Бивш кмет и загубил изборите, отново влизат в битка за монтанското село Габровница . Две партии издигнаха кандидати за вота на 20 октомври. Рангел Иванов и Ваня Методиева са кандидатите за кмет на село Габровница. Иванов е издигнат от партия на Зелените, а Методиева от МК ГЕРБ /СДС и БНД/. На вота през миналата година Иванов спечели..

публикувано на 19.09.24 в 10:44

Партии не се разбраха за секционни избирателни комисии в община Монтана

Спор за ръководно място в секционните избирателни комисии в село Габровница и квартал "Кошарник" провалиха консултациите за извънредните парламентарни избори на 27 октомври в община Монтана. От "Възраждане" поискаха на 27 октомври да имат заместник-председател в избирателни секции 64-та в Габровница и 55-а в квартал "Кошарник" в Монтана.  Според..

публикувано на 19.09.24 в 09:59

Изложба припомня емблематичните производства на Видин

Регионалният исторически музей във Видин ще представи изложбата „Промишлеността на видински окръг в периода на социализма“. Идеята е чрез фотографии и предмети от продукцията на заводите в региона да се припомни на едни и да се дадат нови знания на други за близкото минало, каза историкът от институцията  Петя Иванова , по чиято идея се прави..

обновено на 19.09.24 в 08:20