Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво трябва да знаем за зъбните импланти

Снимка: архив

Поставянето на зъбни импланти е една от най-предпочитаните и иновативни дентални процедури, когато искаме да възстановим липсващ зъб или група от зъби. Тоест, когато един пациент е изгубил зъб, чрез зъбния имплант се получава това възстановяване, обясни в "Направление здраве" д-р Надя Борисова, специалист - ортодонт в най-голямата стоматологична клиника в Португалия.

"Говорим за т. нар. имедиатно имплантиране, чрез което веднага след премахването на зъба, може да се постави и зъбният имплант. Има случаи, когато имплантът не може да се постави веднага, трябва да изчакаме заздравителен процес, образуване на кост и тогава говорим за т. нар. късно поставяне на импланта. Възстановяването на цяла челюст е една концепция, наречена "Всичко върху четири". Това е един чудесен метод за възстановяване на изцяло обеззъбени пациенти или в случаите, когато имаме пародонтозни зъби, които не могат да бъдат спасени и съответно трябва да се извадят и да се възстанови това място. Интересното е, че се поставят само 4 зъбни импланта -  два, които са прави, и два наклонени под определен ъгъл, след което възстановяваме изцяло 10-те зъба, първоначално с една временна, но напълно функционална конструкция и след 6 месеца може да се пристъпи към окончателната зъбна конструкция. Най-хубавото на този метод е, че с едно посещение се поставят зъбните импланти и зъбната конструкция. Едно от предимствата на тази техника е, че пациентът не се нуждае от много зъбни импланти, напълно доказано е, че тези 4 импланти могат да носят постоянната конструкция от 10 зъба. Това е много голямо предимство за пациентите и също така, че в деня пациентът си тръгва с тези зъби, тоест не трябва да се изчакват 4, 5 месеца. Другото голямо предимство е, че когато имаме пациент, който прекалено дълго време е бил обеззъбен, тогава костта се стопява и трябва да направим други хирургични интервенции, като поставяне на костно-заместителни вещества и други. А пък при техниката "Всичко върху четири" тези наклонени импланти ги поставяме на мястото, където нямаме кост."
 
Пациентите е необходимо да се грижат за зъбните импланти така, както го правят за собствените си зъби, обясни д-р Борисова:

"Както ние трябва да се грижим за нашите естествени зъби, така трябва да се грижим и за имплантите. Редовното посещение на стоматолог за почистване на зъбен камък трябва да се осъществява и в случаите, когато вече имаме зъбни импланти. Правят се контролни рентгенографии. Изключително важна е хигиената, изключително важни са рентгенографиите, за да видим дали има някакво възпаление на зъбния имплант. При пациенти, при които нямаме някакви заболявани, един контролен преглед на 6 месеца е напълно достатъчен."
 
При някои заболявания към поставянето на зъбни импланти трябва да се подходи много внимателно, каза специалистът:

"Инсулинозависим диабет, когато имаме, автоимунни заболявания, пациент със СПИН, тогава наистина трябва да е контролирано и с по-голямо внимание да се извърши хирургичната интервенция. Също така, когато пациентът има пародонтозни зъби. Представете си, ако поставим имплант между два пародонтозни зъба, съответно този имплант има по-голяма вероятност да развие възпаление, ако пациентът не ходи на контролни прегледи, не премахва зъбната плака и зъбния камък. Но при заболяванията, които споменах, всичко трябва да е контролирано от стоматолога."
 
Процедурата по поставяне на зъбен имплант се счита за успешна, когато 7 години след нейното извършване, не се наблюдава никакъв проблем. По думите на д-р Борисова млад човек, на който е поставен зъбен имплант, може да изкара с него до 60-70-годишна възраст и дори повече.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Авторът от Мездра Иван Кръстник с трета книга за Сърцатко

Младият автор Иван Кръстник издаде третата си книга от поредицата за Сърцатко. Нейното название е "Лагер на истински сърцати приятели".  Идеята на книгата е да покаже на децата как могат да се забавляват в свободното си време без мобилни устройства, а големият фокус е те да се научат да мечтаят, казва Иван Кръстник, който е от Мездра:..

публикувано на 01.10.24 в 13:00

Клубът на туристите-ветерани "Бдин" във Видин празнува

В Международния ден на възрастните хора гостуваме на видинския клуб на туристите-ветерани "Бдин" във Видин. 130 са членовете на организацията.   Всеки понеделник възрастните хора се събират в сградата на бившата детска градина на улица "Раковски". Идват с добро настроение, разговарят, правят планове за бъдещи мероприятия, посрещат гости от..

публикувано на 01.10.24 в 11:30

Възраждат Дома на железничаря в Мездра

На своето последно заседание Общинският съвет в Мездра даде съгласие и възложи на кмета Иван Аспарухов да финализира сделката с „Холдинг БДЖ” за придобиване собствеността на сградата на Дома на железничаря. Така вече се вижда краят на сагата с тази символична за града сграда.  Как обаче се стигна до този казус? Преди 50 години - през 1974 г. по..

публикувано на 01.10.24 в 08:46

Ана-Мария Герасимова: Творец от Берковица, който покорява сърца с музика, литература и доброта

Родена в живописното градче Берковица, сгушено под връх Ком, Ана-Мария Герасимова е пример за вдъхновение. Завършва езиковата гимназия в Монтана, а след това заминава за София, за да следва "Право". Нейният творчески дух, обаче, не остава на заден план. Още от 4-годишна възраст Ана-Мария свири на пиано - нотите са първото, което научава, дори..

публикувано на 30.09.24 в 17:30

Читалищата откриват новата си творческа година

Новата учебна и творческа година на видинските читалища ще бъде открита на 1 октомври, когато в образователните и творческите им школи ще влязат таланти от всички възрасти. В Народно читалище "Светъл ден" най-малките ще са 5-годишни. Те ще прекрачат прага на школата по съвременни танци. За по-големите са народните танци, обясни Йоана Ванкова от..

публикувано на 30.09.24 в 16:59

"Ние, потребителите": Продажбата на столчета за кола по стария стандарт подлежи на санкция

В рубриката "Моите права" днес ще засегнем темата за безопасността на децата при возенето с автомобил. От 1 септември влезе в сила важна промяна при продажбата на детски столчета за кола. В магазините вече трябва да се предлагат само седалки, които са изработени в съответствие с т. нар. "i-Size" стандарт . За това напомни Габриела Руменова..

публикувано на 30.09.24 в 13:00

В „Музикална зона“: есенна винена терапия с музика

Есен е! Виното вече е сложено в бъчвите и докато чакаме да стане, ще се заредим с добро винено настроение, за да подпомогнем неговата ферментация ;) Винено- опияняващ привет от ефира! Песни за виното ще слушаме и ще посетим най- известните винарски региони в света. Всеки винен пътешественик има любими места и вина- такива, които е посетил..

публикувано на 30.09.24 в 09:00