Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваня Минева представя дебютната си книга "Моите думи"

"Животът на човека е интересно колело. Трябва да виждаме възможностите, които животът ни предлага, да умеем да хващаме мига и да го правим свой", казва Ваня Минева, която издаде първата си книга - "Моите думи". Изданието ще бъде представено днес, 19 юни, в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин. Ваня Минева работи като учител по български език и литература, но казва, че нейната страст е журналистиката, с която се е занимавала дълги години. Авторката разказа повече за книгата си:

"Историите в тази книжка са истории на хора от българския Северозапад, защото и аз съм от тях. Писането на художествени текстове не е занимание, което се прави по график и по час и затова през годините, когато моите думи са искали да се покажат, са си настоявали за своето време, аз съм ги събирала. Книгата включва тематично няколко неща, кратки разкази, това е любимата ми форма, като жанр. Един човек, когато реши да остави на хартия нещо от себе си, когато създава истории, обикновено тези истории са го впечатлили, отболял е чужда болка, бил е впечатлен от съдбовността на други хора. И такива са историите тук. Тя е малко пъстра, като съдържание. Разбира се, нещото, което не можех да не включа и тук, сортирането беше най-сериозно и си позволих само по едно материалче на година да си избера, едни мои коментарчета, журналистически. Моето лично право на мнение по конкретни поводи. Има един пътепис, едно фентъзи. Горе-долу това е пейзажът на самата книга."

Какво разказват "Моите думи"?

"Ще си позволя тук да се самоцитирам. В един от разказите, който е посветен на Радичков, аз казвам, че за мен думите на Радичков са като камъчета, бели и пъстри, обли и остри, с които можеш да очертаеш пътечка след себе си, като Хензел и Гретел, по която можеш да се върнеш към себе си. Но можеш да оставиш и следа, която някъде, някога, някого да спаси. Може би, ако не е  високомерно, ще се радвам и моите думи за някого да оставят пътечка, по която човек да намери другите или себе си." 

Книгата на Ваня Минева няма да се продава в книжарниците.

"Много ми е скъпа, това е всъщност единствената веществена следа, която ще оставя след себе си. Към този момент нямам намерение да издавам друга книга. Подарявам я на хора, които искат да я имат, подарявам я на мои приятели по моя инициатива. Тъй като традицията е когато се представят книги в библиотеката, те да бъдат предложени и за продажба на аудиторията, говорихме с Димитър Тодоров и с директора на видинската библиотека и решихме, че ще се сложи някаква цена. Средствата, които ще се съберат, ще отидат за един фонд, който вече съществува. Той е награден фонд за млади хора, които ще бъдат провокирани да създават художествени текстове, есета или разкази, свързани с Видин. И така едновременно ще спазим традицията, едновременно аз ще си запазя позицията, че искам книгата ми да бъде подарък. В същото време, тези, които преценят, че могат да отделят някакви средства, нека тези средства да отидат в този награден фонд за млади хора, които, дай Боже, по този начин ще започнат някаква своя литературна кариера и ще открият една своя дарба."

Ваня Минева е благодарна на целия екип, с който е работила по изданието

"Човекът, който ще ме представи, това е Валентина Вълчева. Това е човек, който е на моята вълна, като усещане и мисловност. Корицата е на Маргарита Радославова, един от малкото художници в България, които рисуват на естествена коприна. Лора Владимирова е редактор на текстовете. Там, където е редактирала Лора, наистина текстът не може да се направи по-добър. Предпечатната подготовка - Надежда Петрова, един изключителен професионалист. Тя избра печатницата и този приятен вид на книжката, аз егоистично ще кажа, че много си я харесвам и ми е много мила."

Представянето на книгата днес е от 17:30 часа в "Зала за изяви" към отдел "Заемна за възрастни" на видинската библиотека.

Ваня Минева е родена като Йоана Минева в град Пловдив на 21 юни 1960 година. Прекарва детството си в село Ново село, при своите баба и дядо. Завършва висшето си образование в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работи като учител по български език и литература в Математическата гимназия в град Видин. През годините отдава и много от времето си на една друга своя страст - медиите. Затова и записва второ висше образование - журналистика, отново в Софийския университет.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Заводът на

Липсва официално уведомление за затварянето на завода за кабелни комплекти в Мездра

В Бюрото по труда в Мездра не е постъпила официална информация за затваряне на завода за кабелни комплекти в града. Работодателят е длъжен поне 30 дни предварително да информира институцията за намерението си, в противен случай може да бъде санкциониран от Инспекцията по труда. Това каза директорът на Бюрото по труда Владимир Петков и поясни, че е..

публикувано на 19.09.24 в 15:36

С какво привлича туристи пещера Леденика

На 17 септември се навършиха 63 години от влизането на първата посетителска група в природния феномен "Леденика". През годините пещерата е впечатлила стотици хиляди туристи. Освен с уникални образувания, тя разполага и с място за провеждане на концерти и спектакли. Пещерата е отворена за посещения през цялата година, каза Христо Христов-..

публикувано на 19.09.24 в 15:19

Доброволци почистиха туристическа пътека на връх Бабин нос

Доброволци разчистиха паднали клони и дървета по екопътека в участъка между Бабин нос и Студен кладенец, това е маршрутът "Връшка чука - Ком", който е естественото продължение на "Ком - Емине". Инициативата е на групата "Торлакия" - това е неформална група от доброволци, чиято обща цел е развитието на туристическия маршрут "Връшка чука - Ком" и..

публикувано на 19.09.24 в 15:00

Учредиха туристическо дружество в Мездра

Туристическо дружество "Искър - Мездра" беше учредено в железничарския град. Негови учредители станаха 14 активни туристи . Сред тях е доайенът на местното туристическо движение Борислав Леонкев . Искаме да си върнем дружеството, каквото е било преди промените, каза той. "Това го говорим от отдавна, защото нашето дружество има славни..

публикувано на 19.09.24 в 14:56

Деца отбелязаха Европейската седмица на мобилността във Видин

По повод Европейската седмица на мобилността , която се провежда всяка година от 16-и до 22 септември , децата от ДГ "Арабела" във Видин за четвърта поредна година участваха в инициатива, съвместно със служители на Областната дирекция на МВР.  Проявата е част от програмата по повод Дните на безопасността на пътя, организирани от..

публикувано на 19.09.24 в 14:17

Търси се решение на проблема с електрическите тротинетки във Видин

Броят на електрическите тротинетки, които се използват като средство за придвижване във Видин се увеличава. Проблемът е, че често на тях се возят повече от един човек, управляват се от деца, водачите не се съобразяват с пешеходците и другите участници в движението, карат ги на пешеходни зони. Всичко това води до риск от сериозни инциденти. Главен..

публикувано на 19.09.24 в 14:00

Изложба във Видин ще разкаже историята на еврейско момиче

Изложба, разказваща историята на едно еврейско момиче, принудено заедно с родителите си да се укрива, за да избегне преследването от националсоциалистическия режим в Германия, ще бъде открита във Видин . "Сузи, внучката от къща № 4 и времето на скритите еврейски звезди" е създадена по едноименната графична новела на художника и учител в училище..

публикувано на 19.09.24 в 13:29