Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Компостираща инсталация ще преработва зеления отпадък в Лом

Снимка: zazemiata.org

Община Лом изгради компостираща инсталация. На нея ще се преработват събраните биоразградими отпадъци от домакинствата. Целта е да се намали количеството депонирани биоразградими отпадъци, генерирани на територията на община Лом чрез разделното събиране и оползотворяване на зелените и/или биоразградимите битови отпадъци. 

Днес беше финалната пресконференция, на която присъстваха представители на Оперативна програма "Околна среда", по която са отпуснати средствата и изпълнителят, на когото кметът на Община Лом Георги Гаврилов благодари за добре свършената работа.

"На годишна база ние събираме около 3 000 тона биоразградими отпадъци и именно затова и компостиращата инсталация е с капацитет над 3000 тона годишно. Започваме да поставяме от днес и респективно утре контейнери, които са само за този компост. Те ще бъдат обозначени. На всички възлови места. И една разяснителна кампания, в която гражданите да могат да ситуират, съответно да изхвърлят тези отпадъци в тези съдове. Ние ги караме на т.нар. компостираща инсталация, там се сортират дървесен и тревен материал. Обикновено с една преработка, там имаме едни дробилки за клони и започваме да изграждаме един компост, т.нар. естествена тор. От дървесните отпадъци ще правим т.нар. мулч", каза Георги Гаврилов.

Икономическият ефект за Общината също ще е добър, отпада транспортирането до сметището и таксите за този "зелен" отпадък.

Ще бъдат осигурени и необходимите камиони и контейнери за въвеждане на системата за разделно събиране и транспортиране до компостиращата инсталация на събраните отпадъци. Ще бъдат разкрити и нови работни места, необходими за експлоатация на изградената инфраструктура.

"Ще назначим тепърва 12 души, които ще работят на тази компостираща инсталация", допълни кметът на Община Лом.

Чрез новата компостираща инсталация Община Лом ще превръща отпадъка в ресурс- компост, който общината ще може да използва в зелените площи или да продава. Общата стойност на проекта "Проектиране и изграждане на компостираща инсталация за разделно събрани зелени и/или биоразградими отпадъци, гр. Лом" е 3 213 756.60 лв., от които безвъзмездната финансова помощ от Европейския съюз е 2 049 026.65 лв., национално финансиране от 361 592.91 лв. и съфинансиране от Община Лом в размер на 803 137.04 лв.

Целия разговор с кмета на Община Лом Георги Гаврилов може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Колко ще ни струва да изпратим първокласник на училище?

Подготовката на първокласник за учебната година е важен, но и скъп процес. Всяка есен семействата се сблъскват с предизвикателството да осигурят всичко необходими за детето си. Родителите обикновено търсят баланса между качеството и цената, за да гарантират, че децата им ще разполагат с всички нужни материали, без това да представлява..

публикувано на 12.09.24 в 17:10

Ангелина Младенова - за учителската професия преди и сега

В навечерието на първия учебен ден в "Думата имат старейшините" гостува 86-годишната Ангелина Младенова, която е била начален учител в училище "Любен Каравелов" във Видин.  Тя е от белослатинското село Попица, но след като се омъжва се мести във видинското село Ивановци, където я намираме и днес. За себе си Ангелина Младенова казва, че е имала..

публикувано на 12.09.24 в 16:50
село Върбешница, община Мездра

Есенно почистване предстои в село Върбешница

В мездренското село Върбешница няма незаконни сметища. Причината- кметът Магдалена Динкова обикаля селото и когато види, че някъде се чисти или се ремонтират къщите, казва на хората какъв е редът за изхвърляне на отпадъците и контролира дали се спазва начинът на изхвърлянето им. Преди 3-4 години нерегламентираното сметище било изчистено. "И..

публикувано на 12.09.24 в 16:24
Боклук - илюстративна снимка

Има ли решение на проблема с незаконните сметища

Проблемът с незаконните битови и строителни сметища е изключително голям, за разлика от други населени места в страната, това установява  народният представител Петър Петров,  след като започва да обикаля област Монтана, от която е избран. "Стигало се е дотам, че се образуват незаконни сметища с години и те се виждат даже от сателитни..

публикувано на 12.09.24 в 15:10

Занаятчия продължава да вдъхва живот на старо училище в Монтанско

В Център за изкуство, занаяти и етнография е превърнато старото и отдавна нефункциниращо училище в село Меляне, община Георги Дамяново. Инициативата е на Чавдар Антов, художник, дърворезбар, с когото сме ви срещали и преди. Благодарение на дългогодишните му грижи сградата на учебното заведение е спасена от разруха, каквато е съдбата на много..

публикувано на 12.09.24 в 14:00

Сборникът от разкази "Жени без мъже" на Анелия Гешева от Видин

"Близостта ражда презрение… и деца!" Не помня кой го беше казал, но е онова, за което първо се сетих, докато четях разказите от сборника „Жени без мъже“ на Анелия Гешева. А какво се ражда след презрението – когато една жена избере да остане само със себе си? Когато изгуби или съвсем умишлено пререже всички връзки? Раждат се истории, пълни..

публикувано на 12.09.24 в 13:52
Васил Желев и Филип Донков

Филип и Васил: Всеки млад човек трябва да знае поне една българска песен

Българската музика играе важна роля в живота на младите хора. Тя предоставя платформа за самоизразяване, идентификация и социална ангажираност. Въпреки влиянието на чуждестранната музика и глобалните тенденции, българската сцена е успяла да създаде собствено звучене и да стане част от културния живот на новото поколение, част от което са Филип Донков..

публикувано на 12.09.24 в 13:46