Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ние, лъжците" - един невъзможен за пропускане роман

Снимка: Радио Видин

"През юни, в годината, когато бях на петнайсет, баща ми избяга с някаква жена, която обичаше повече от нас."

Каденс Синклер Истман или Кади – тийнейджърката, която разказва своята история в романа на Емили Локхарт "Ние, лъжците" – отначало може да ви се стори много позната. Не защото през август миналата година говорихме за другия роман на авторката – "Семейство лъжци". "Ние, лъжците" е книга втора от поредицата за свръхбогатото семейство Синклер, но хронологически историята в нея предхожда онази от "Семейство лъжци" и обяснява някои моменти, които са останали отворени.

17-годишната Кади е малко странна, но доста очарователна, много сантиментална и донякъде нахална, със странно име и може би прекалено остър ум. Освен това е богата. Тя е сред наследниците на семейство Синклер - деца, родени, за да преуспяват, независимо от всичко. Независимо от собствените си слабости, независимо от страховете си, независимо дори от смъртта. Тя е от момичетата, които очакваш задължително да те поведат към история за несподелена любов, осеяна с остроумни едноредови думи, и всъщност прави точно това. В началото. После обаче историята ѝ много бързо навлиза в дълбоки, мътни и смъртоносни води. История за болката, която могат да причинят няколко капризни, егоистични тийнейджъри със самоуверени криви усмивки.

"Ние, лъжците" е прекрасен, но горчив и брутален роман, безпристрастен поглед върху изолирания свят на американската олигархия. По-изолиран дори от остров Бийчуд, където Синклер са пълновластни господари. А Кади е най-голямата от внуците в семейството, което е толкова богато, че членовете му никога не споменават пари. На острова има четири къщи, построени от баба Типър и дядо Харис Синклер – една за тях самите и по една за трите им дъщери. Това е мястото, където минава лятото на три поколения Синклер всяка година. Това е и мястото, където естествената конкуренция между трите сестри и техните деца отново и отново припламва всеки път, когато пристигнат и стане дума за наследството.

Но в годината, когато Кади е на 15, нещата тръгват по различен начин. Тогава не само баща ѝ напуска семейството. Фамилия Синклер е обхваната от смърт, зависимости и трагедии, от които дори парите на дядо Харис не могат да я защитят. Или може би всъщност именно те са причината?

И докато майката на Кади се съревновава със сестрите си за вниманието и доверието на баща си, момичето заформя своя малка сплотена група с братовчедите си Джони и Мирън и с "пришълеца" в семейството – Гат, към когото е всичко друго, но не и безразлична. Макар и "външен човек", благодарение на заплетените семейни взаимоотношения, Гат е на острова с тях всяка година, но едва през това знаково лято Кади допуска да се влюби в него. Същото лято, в което претърпява зловещ инцидент или се разболява. Самата тя не помни, но усеща, че случилото се е променило безвъзвратно всичко не само между нея и Гат, но и между нея и всички останали. Нещо е разбило лятното съвършенство и парчетата не пасват, колкото и да се опитва Кади да ги слепи, да намери правилните им места в картината. А наоколо никой не иска да говори.

От инцидента са минали две години. Две години, в които всички смели планове са отишли в миналото. Кади се връща отново на острова при баба и дядо, при лелите и братовчедите, при Гат… Хапчетата замъгляват съзнанието ѝ, мигрената я държи прикована за леглото с дни. И тя започва да ни разказва своята история. Разказва я без да използва изчистения до съвършенство изказ на високо образованите аристократи. Героите са описани без излишен финес, без опит за разкрасяване, описанията са кратки и лишени от елегантност. Мислите ѝ са накъсани, разхвърляни и разбъркани – точно като на момиче, което е било напълно разбито от нещо и се опитва да се събере отново.

Кади разпитва околните все по-упорито, все по-настойчиво. Има нарастваща и болезнена нужда да си спомни какво се е случило преди две години. Предполага, страхува се, гневи се, а с нея и читателят. Задно търсим уликите сред хаотичните отношения и реакции на семейството, сред лъжите и грешките, за да разберем какво се крие зад тази твърде красива позлатена фасада. И въпреки всичко накрая, каквото и да сте си мислели, че се досещате, със сигурност отново ще останете изненадани. Когато амнезията на Кади вдигне завесата към миналото, тайната ѝ се оказва далеч по-гадна, по-шокираща от всичко, което сте си представяли. Предполагаемите предатели може би са приятели, а приятелите…

"Ние, лъжците" е от романите, които, когато ги прочетеш, от последната страница те връщат директно отново на първата. Невъзможен за пропускане, той отново отваря вратите към истината за богатото семейство Синклер, което сякаш няма скрупули от нищо в името на запазването на богатството и обществения си образ. Един роман, който разказва история за прекалено много лъжи –  история колкото красива, толкова и трагична.


По публикацията работи: Гергана Панова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мариана Димитрова: Бабите и дядовците са символ на стабилност

3 октомври е Световен ден на баба и дядо . Денят е повод да отдадем заслужена благодарност на баби и дядовци за подкрепата им към деца и внуци. Трябва да бъдат почитани, казват видинчани.   "Дядовците и бабите са ни едно богатство. Благодарение на тях сме тук, ние, нашите родители. Специално на мен те са ми много от помощ, затова съм..

публикувано на 03.10.24 в 17:16

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" е собственик на рибния ресурс на водоема

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" стана собственик на рибния ресурс на водоема за срок от 5 години. Условията по процедурата, по която е кандидатствало сдружението са сурови, заяви Владислав Йорданов- член на организацията. "Реални сдружения, които имат членска маса, които имат членове над 500, с едногодишни билети, валидни в ИАРА. Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:41
Снимката е илюстративна

"Четири лапи": Интензивното животновъдство кара животните да страдат

Ден след Световния ден на селскостопанските животни и ден преди Международния ден за защита на животните говорим с Тихомир Димитров- ръководител на отдел "Програми" към фондация "Четири лапи" за хуманното отношение към животните и за дейността на организацията, която е фокусирана върху животните под пряко човешко въздействие...

публикувано на 03.10.24 в 16:16

Как могат да останат по-дълго туристите в Искърското дефиле

Туристическият бранш в района на Искърското дефиле се обединява около създаването на нова туристическа дестинация. Идеята възниква още миналата година. При разговори с местните хора и от наблюдения на Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" става ясно, че има много голям бум на туристи по Искърското дефиле. Това навежда на мисълта..

публикувано на 03.10.24 в 16:09

Брусарци има нова зона за отдих и спорт

Брусарци вече разполага с нова зона за отдих и спорт . Общинският център е пример за това, как запуснати терени могат да бъдат превърнати в нещо полезно.  Новият обект е създаден по проект "Обичам природата и аз участвам“ в рамките на Национална кампания "Чиста околна среда - 2023 г.“.  Целта му е да повиши екологичната култура чрез..

публикувано на 03.10.24 в 14:00

Община Монтана набира кандидати за стипендии на талантливи ученици

Община Монтана обяви начало на сесия за стипендии на ученици с изявени дарби от 1 октомври. Начало на сесията за определяне на годишна и еднократна стипендия и приемане на кандидатури е съгласно чл. 10 и чл. 11 на Наредбата за условията и реда за отпускане на стипендии на ученици с изявени дарби от община Монтана. Това обяви за Радио ВИДИН..

публикувано на 03.10.24 в 12:00

Виктория Асенова - VikA с нов сингъл и видеоклип

Младата певица, родом от Видин, Виктория Асенова -VikA представи новия си сингъл и видео към него. "Gimme love" е песен, създадена от самата изпълнителка и нейните италиански продуценти. След"Heart babe", чиято премиера бе преди година, това е втората песен, продуцирана  от звукозаписната компания със седалище в Италия. Песента е на английски език..

публикувано на 03.10.24 в 10:05