Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Фестивалът на рибата в Остров- прясна риба, вкусна чорба и много настроение (ВИДЕО)

Снимка: Виктория Топалска



Таранката, позната и като каракуда, бе във фокуса на деветото издание на Празника на рибата и рибаря в оряховското врачанското село Остров. Началото бе дадено от Ирена Станкулова- кмет на селото и общинският кмет  Росен Добрев. 
Той сподели за Радио ВИДИН, че тази година очакванията му са надминати и има повече хора от обикновено.

"Като цяло, наистина, хората са двойно, тройно повече. Не можем да си обясним каква е причината, но очевидно празникът се утвърждава като такъв в село Остров. Пътуват хора от много далече... От различни места на България пътуват, за да хапнат прясна риба, за да се насладят на величието на река Дунав и на естественото, човешко и добро отношение на хората, които са тук."

Гости от няколко читалища, както и местни кулинари представиха автентични ястия с риба, подредени в кулинарно изложение. Традиционните гозби бяха оценени от шефовете Никола Симеонов, Светлана Илиева и Цветомира Стоянова, които освен че разпределиха наградите, сготвиха за гостите на събитието рибена чорба, която свърши за броени минути:

"Няма друга като нашата супа- тя е ВИП супа, най-вкусната...  Догодина ще направим поне три казана да има..." - каза Цветомира Стоянова.

Освен музика и кулинарна изложба, на фестивала беше изпържено огромно количество прясна риба. Димитър Томов е един от хората, които бяха зад котлоните и пържеха огромните количества риба. Сподели, че това не му пречи, а дори напротив. 

"За първа година съм в тази роля... Все пак се наехме за благото и доброто на селото... Около 105 килограма риба ще се изпържат днес. Много е... Но трябва всяка една година да го има това нещо. Това е традиция от много време и си е на селото. Виждате, всяка една година има все повече и повече хора..."

На фестивала имаше гости от цялата страна. 

"Много е хубаво, ние за пръв път идваме и ни харесва. Не сме местни, от Кнежа сме... Супер е! От Плевен сме и идваме за първа година. Харесва ни, има толкова много хора... Добре е, от Галиче ни докараха, но идвам за втора година... За първа година идвам от Бургас. Жената ме доведе, тя си е от тук. Страхотно е, хапвам от супата на шефовете... Догодина бих дошъл пак..."

Рибната фиеста продължи с много песни и танци, добро настроение и вкусна храна.

Повече може да чуете в звуковия файл.
Как се приготвя традиционна рибена чорба може да видите във видеото.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Републикански път III-1142

Сигнал до Радио ВИДИН раздвижи ремонта на пътен участък

Слушател на Радио Видин алармира за лошото състояние на третокласен път в участъка от разклона за Арчар до Дреновец. Според Цветан Петров, през средата на юни са извършени дейности по почистване на банкета около шосето, след което машините са подравнили настилката. Въпреки това, участъкът остава в лошо състояние - с компрометирано асфалтово..

публикувано на 28.07.25 в 15:30
Димитър Велков

Димитър Велков: Целенасочено всяка голяма реконструкция във Видин се бави

Крайдунавският парк във Видин ще бъде с нова визия . Модернизацията на една от емблемите на старопрестолния град трябва да завърши до октомври 2026 година, обяви зам.-кметът Десислава Тодорова по време на символичната първа копка, с която се даде начало на реализацията на мащабния проект. Визията на местната власт е паркът да се..

публикувано на 28.07.25 в 13:19

Господ лекува всяка бесноватост

В седмата неделя след Петдесетница,  Църквата насочва нашето внимание към безспирните и безгранични Божии милости, благодеянията и чудесата, които Бог ни изпраща и дарява. "Тогава Той се допря до очите им и рече: нека ви бъде по вашата вяра."  (Мат. 9:29) След като възкресява дъщерята на Иаир, Спасителят Си..

публикувано на 27.07.25 в 08:00

"Смърт на Ривиерата"-класическо криминале с британски почерк

Втората световна война все още е болезнен спомен през 50-те, но светът вече прави всичко по силите си да остави миналото зад гърба си. Хората искат живота си отново нормален. Бившият военен пилот Бил Дилън също. За да го постигне обаче, се налага да открие една жена, която не иска да бъде открита. А междувременно по крайбрежието на цялата Френска..

публикувано на 25.07.25 в 17:15

Луксозен пикник сред Белоградчишките скали

В рубриката "Професия хоби" днес ще се потопим в едно изключително преживяване - пикник, но не какъв да е, а луксозен и стилен . Тази идея напоследък набира все повече популярност по света и вече достига и до нашите красиви кътчета в Северозапада.  Представете си арка, нежно украсена със зеленина и понякога озарена от нежни лампички и..

публикувано на 25.07.25 в 16:30
Пенко Пеков - барман

Кои са най-подходящите напитки за освежаване и хидратиране

Жега е - градусите скачат, асфалтът пари, а тялото жадно, жадно, търси глътка свежест. И ако водата е най-добрият приятел в летните дни, то освежаващите напитки са нейни верни съюзници. От класическата лимонада и айряна, до по-съвременните ледени чайове, смутита и безалкохолни коктейли - изборът е голям, а ефектът - моментален: хидратация,..

публикувано на 25.07.25 в 16:10

Грижата за домашните любимци в летните жеги

Летните горещини не се отразяват зле само на нас, хората, но и на нашите четириноги приятели . Силното слънце, високите температури, нагретият асфалт - са все врагове за животните. Хидратацията, както при нас, така и при тях, е от изключително голямо значение. Особено опасно е  в часовете с най-голяма жега, когато дори кратка разходка може..

публикувано на 25.07.25 в 15:30