Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 03 август 2023 година

Снимка: Радио Видин

Посланикът на Израел в България Негово превъзходителство Йорам Елрон посети днес реставрираната сграда на Синагогата във Видин

На извънредно заседание правната комисия в парламента  прие промени в НК и в Закона за домашното насилие. Завишават се санкциите за нанесена лека и средна телесна повреда, а интимната връзка се приравнява към случаите на домашно насилие заедно с фактическото съпружеско съжителство. Той предвижда за нанесена средна телесна повреда извършителят да получи до 8 години затвор, вместо досегашните 6. Отпада възможността за пробация при лека телесна повреда. 


Националният осигурителен институт започна изплащането на паричните обезщетения за отглеждане на дете до 2-годишна възраст за месец юли в новия размер от 780 лв. В същия размер ще се изплатят и паричните обезщетения на бащите, които ползват отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст. Паричните обезщетения при неизползване на допълнителния платен отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст ще се изплатят в размер на 390 лв. - 50 на сто от 780 лв.

Областният управител на Враца Надя Донкинска събира в петък здравни шефове в опит да се намери решение на кризата с вероятното затваряне на детското отделение в МБАЛ "Христо Ботев"


Пожароопасният сезон е в разгара си. Високите температури през летните месеци повишават риска от възникване на пожар на открито. Основните причини за възникване на пожари в горския и полския фонд са небрежност, непредпазливост или умишлена дейност от страна на гражданите, както и природни явления, обясни за Радио ВИДИН главен инспектор Димчо Горанов началник на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" Видин. По думите му като положителна тенденция може да се отчете, че през последните 5 г. горските и полските пожари в региона намаляват с почти 1/3.


До 4 август, петък, е удължен срокът, в който жителите на община Видин могат да подадат заявления за подмяна на отоплителните си уреди на дърва и въглища с котли и котели на пелети.  


От лош път и натоварено движение на тирове по Е79 се оплакаха шофьори в района на монтанското село Горна Вереница, където се проведе полицейска акция по "широкообхватен контрол".


Изключително натоварената интензивност на движение през лятото изисква допълнително внимание, предупреди в "Посоките на делника" Владимир Тодоров, директор на Асоциацията на пострадалите при катастрофи. Водачите, на които предстои да пътуват, не трябва да си поставят краен час на пристигане, допълни експертът.

В момента във Видин по-голям е интересът към закупуването на пелети отколкото към въглищата. Това каза за радио Видин Вержиния Атанасова, служител в голям склад за продажба на отоплителни материали в града. Има повишение в цената на дървата за огрев, а все повече хора предпочитат да се отопляват на ток, показа анкета на Радио Видин.

В Кула започна работа аварийна група от 15 души, които ще съдействат за преодоляване на последствията от разрушителната буря, която връхлетя града на 22 юли. Финансирането е от държавния бюджет чрез Агенцията по заетостта.


Безплатни прегледи ще проведат утре, 4 август, в белоградчишкото село Стакевци специалисти по вътрешни болести и кардиология. Инициативата се провежда за втори път в рамките на три месеца.


Треньорът на националния отбор на България по ръгби за юноши до 18 години и на републиканския шампион "Балкански котки" Цветостин Цветков е кандидатът на "Продължаваме Промяната" за кмет на община Берковица.


Местна инициативна група (МИГ) Берковица и Годеч  проведе обучение за местни лидери. Обучението бе насочено към местния бизнес, читалища и неправителствени организации, малцинства, земеделски стопани, местната власт и граждани. 


Общинският съвет в Ружинци утвърди поднормативните паралелки в учебните заведения в общината. Взето е и решение за включване на училищата в Дреновец и в Ружинци в списъка със средищните училища.

Продължава богатата и разнообразна програма  на Празника на курорта, минералната вода и Балкана във Вършец. Инициативите стартираха още през юли с прожекции в лятното кино. Миналата седмица имаше изложба, планинско бягане и конни състезания.


Фестивалът "Опера на върховете - Белоградчишки скали" започва утре, 4 август, с премиера на "Мадам Бътерфлай" от Джакомо Пучини. Публиката ще може да се наслади на оперния шедьовър в три поредни вечери - на 4, 5 и 6 август. На 11 и 13 август ще бъде представен балетът "Кармина Бурана", на 12 август любителите на балетното изкуство ще мога да гледат "Дон Кихот". 


По традиция в първата седмица на август в Мизия се провеждат панаирни дни. Разнообразни занимания за децата предложи програмата през днешния 3 август. Утре - 4 август, в рамките на програмата на панаирните дни ще бъде организирана вечер на талантите - "Ако имаш талант и сърцето ти е в Мизия", която ще бъде  закрита с концерт на Торино и Пашата. 


По публикацията работи: Гергана Панова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 4 юли 2024 година

Затвореното  пътно платно  на видинския булевард "Панония" до Районната здравноосигурителна каса продължава да затруднява придвижването в града.  Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов директорът на ОДМВР-Видин старши комисар Петър Коцин е отличен с най-високата професионална награда "Почетен знак на МВР-І степен".  81..

публикувано на 04.07.24 в 18:00

В Камено поле търсят помощ за семейство, чийто дом изгоря

Във врачанското село Камено поле започнаха дарителска кампания в подкрепа на семейство възрастни хора и двете им внучета, чийто дом изгоря при пожар. Огънят е избухнал на 20 юни от късо съединение в стопанска постройка в двора им, каза кметът Цветелина Ботева . „Беше ми сигнализирано, че в края на селото възниква пожар. За лош късмет..

публикувано на 04.07.24 в 16:42

Школа по пеене обучава деца в село Ослен Криводол

Школа по пеене за деца се сформира към читалището в мездренското село Ослен Криводол .  Заниманията се водят от Невена Йончева - педагог, която свири и на различни инструменти. По време на първия урок учителят запозна децата с фолклорните области в България, със звученето на различни музикални инструменти, направи с тях упражнения за ритъм и..

публикувано на 04.07.24 в 15:41

Центърът за домашни грижи във Видин продължава дейността си

Продължава дейността на Центъра "Домашни грижи" във Видин , който предоставя интегрирани здравно-социални услуги. Открит е през 2020 година и е един от седемте в Северозапада, създадени като иновативен модел по проект на БЧК в партньорство с Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика и Норвежка асоциация на..

публикувано на 04.07.24 в 15:07

Две деца са обгазени при пожар в Монтана

Две деца са обгазени при пожар в жилищен блок в Монтана. Те са приеми в болница без опасност за живота. Огънят е пламнал около 9.30 часа днес в жк "Изгрев", блок 6. Той е тръгнал от апартамент на последния етаж. В последствие е обхванал и таванското помещение. В апартамента са били деца на 2 и 4 години. "Видях, че пуши покривът и след малко..

публикувано на 04.07.24 в 14:57

В Кула организират концерт, посветен на хумора

Днес, 4 юли, самодейците от Народно читалище "Просвета 1882"- град Кула ще представят празничен концерт, посветен на хумора, песните и танците.  Хумористичната програма е изпълнена с много музика, танци, песни, забавни скечове и хумористични авторски миниатюри. Тази година концертът ще се проведе под наслова "Кулски закачки".  В празничния концерт ще..

публикувано на 04.07.24 в 13:00

Възстановено е движението между Лом и Козлодуй

Възстановено е движението по път II-11 Лом – Козлодуй в района на Горни Цибър , съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". То беше ограничено заради катастрофа, като трафикът се пренасочваше по обходни маршрути.

публикувано на 04.07.24 в 12:40