Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пет изложби подготви Историческият музей в Оряхово

4
Снимка: Исторически музей, Оряхово, изложба, часовници

Пет нови изложби подготви за панаирните дни Историческият музей в Оряхово. Изложбата "Часовници" е подредена в централната сграда на музея, изложбата "Оряховски калейдоскоп" може да бъде посетена в къща-музей "Дико Илиев и духовите музики", а изложбата "Народни престилки" е показана в Етнографската къща в града. Днес, 18 август, от 18.00 часа се откриват други две изложби - "Марин Върбанов- новатор в декоративния текстил" в Екимджиевата къща и детски пленер, посветен на световноизвестния художник проф. Марин Върбанов.

Панаирът е прекрасен празник на град Оряхово. Тук идват много гости и оряховчани, които живеят на друго място и винаги Историческият музей се старае да предложи интересни изложби, обясни директорът на музея в Оряхово д-р Евгения Найденова.

"Една от изложбите, която е на вниманието на нашите посетители е "Часовници", като тя включва експонати от Регионалния исторически музей- Враца, лични семейни часовници, които са ни предоставяни от местни граждани, също така часовници от колекцията на фотографа Васко Врачовски от град Враца и нашия фонд на музея", каза Евгения Найденова.

Интересни сред експонатите са часовниците на основателя на  музея Никола Коцев, на народния артист Андрей Чапразов, будилник "Юнг Ханс" от 30-те години на 20 век, който е бил собственост на оряховския часовникар Софроний Венков. Изложбата е един малък свят на часовници от 8 десетилетия, като се обръща внимание на стенни, настолни, ръчни, джобни, декоративни часовници, с различен произход и марка, но всички са били съществена част от ежедневието на хората, допълни Евгения Найденова.

Снимка: Исторически музей- Оряхово"Другата изложба, която също сме подготвили е "Оряховски калейдоскоп". Тази изложба е един прозорец към миналото от близките няколко десетилетия и най-вече е насочена към строителството и откриването на по-важните сгради на нашето Оряхово - като на новата поща, новата бензиностанция, жилищните блокове, детската градина. Такива интересни моменти, които са мили на нашето население", каза още директорът на музея в Оряхово.

В Етнографската къща е подредена изложбата "Народни престилки":

"Можем да се похвалим, че притежаваме една богата колекция от престилки благодарение на много дарители. Избрали сме част от представителни народни престилки, които показват характерния облик, характерната шарка, бродерия на използвани тъкани престилки в нашия край."

Днес, 18 август, ще бъдат открити още две изложби.

"Галерия "Савчеви", а преди това нашата галерия "Марин Върбанов" е провеждала пленери в негова чест. Сега също има от галерия "Савчеви" организиран пленер по повод проф. Марин Върбанов, но музеят днес ще представи една нова изложба. Това е постоянна мултимедийна изложба с наименованието "Марин Върбанов - принцът от Оряхово". Изложбата е реализирана по проект на музея с финансиране от фондация "Америка за България" и естествено със съдействието на Община Оряхово и Общински съвет- Оряхово. Тази изложба, със съвременни технически средства, предлага едно вълнуващо докосване до живота и творчеството на Марин Върбанов... Същевременно с представянето на тази изложба днес от 18:00 часа в реновираната зала в Екимджиевата къща ще открием и детски пленер, също посветен на Марин Върбанов."

Ръководители на детския пленер са галеристът на музея Владимир Владимиров, Христина Цонева, Марко Кръстев от Центъра за подкрепа на личностното развитие. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 3 октомври 2024 година

Над 20 са задържаните в цялата страна при операции на МВР срещу купуването на гласове. Това съобщават от вътрешното ведомство. Полицейска операция срещу купуването на гласове провеждаха днес и служителите на Областната дирекция на МВР-Видин . Полицейските действия бяха насочени към профилактиране на активния криминален контингент, противодействие на..

публикувано на 03.10.24 в 18:05

Почина Лука Велчов - пазител на българската памет в Букурещ

Починал е Лука Велчов - доайенът на българите в Румъния. Новината съобщи дъщеря му. От публикация в социалните мрежи става ясно, че на 5 октомври в 10:00 ч. ще има религиозна церемония в римокатолическата църква "Св. Йеремия" в Китила, на адрес “Банатско шосе” 17, а в 12:00 часа ще има погребение в гробището "Свети Пантелеймон" в Пантелеймон. По-късно..

публикувано на 03.10.24 в 15:35

Враца почита художника Иван Стоилов - Бункера

Изложбен кът   е подреден о т днес, 3 октомври, във фоайето на Регионален исторически музей (РИМ) - Враца  по повод 90 години от рождението на Иван Стоилов - Бункера . У редникът в Художествената галерия "Иван Фунев" към РИМ  Христо Божков съобщи подробности за експозицията: "Във фоайето на Регионален исторически музей - Враца..

публикувано на 03.10.24 в 15:29

56 са тежко ранените при катастрофи за 3 месеца в област Видин

Завишение на пътнотранспортния травматизъм през третото тримесечие на 2024 година в сравнение със същия период на миналата година, но без загинали, отчетоха от сектор „Пътна полиция“ към Областната дирекция на МВР-Видин . Данните бяха изнесени по време на заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата. Броят на тежко..

публикувано на 03.10.24 в 14:51

Започна новият творчески сезон на читалището в Мездра

Започнаха изявите от Календара на дейностите и участията на колективите от Народно читалище ”Просвета 1925 - Мездра” за месец октомври. Програмата включва: 05.10. - Градски събор “Край Мездра Искъра шуми”; 05.10.-06.10. - Участие на ГСГП “Мездрея” в Национален фестивал за стари градски и шлагерни песни „В прегръдката на Танголита“,..

публикувано на 03.10.24 в 14:13
Снимката е илюстративна

Половин тон гориво е откраднат от тир на път Е-79 край Монтана

Отново се активизираха крадците на гориво от спрели за почивка тирове на международен път Е-79 край Монтана. 500 литра нафта са източени от тежкотоварен автомобил с турска регистрация.  Шофьорът на турския тир спрял за почивка около 21.00 часа на 1 октомври на отбивка в района на село Белотинци, община Монтана. В 4.00 часа сутринта на следващия..

публикувано на 03.10.24 в 14:06

15 младежи започнаха работа по програма за заетост в Мездренско

Община Мездра назначи на работа 15 безработни младежи по Проект „Младежка заетост+“, който се реализира от Агенцията по заетостта със средства по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд+, съобщават от общинската администрация. Наетите на работа младежи са на възраст..

публикувано на 03.10.24 в 14:02