Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Измества ли електронната търговия пазаруването във физически магазини

Снимка: Радио ВИДИН

През последните години онлайн търговията става все по-широко разпространена. По електронен път вече можем да закупим почти всичко, за което може да се сетим. Макар и да има тенденция за разширяване на електронната търговия не може да се каже, че тя измества пазаруването във физически магазини. По думите на Соня Спасова - директор на Европейския потребителски център, има потребители, които са останали разочаровани от онлайн пазаруването:

 "... Имаме потребители, които се обръщат към нас с обещанието, че никога повече няма да пазаруват онлайн, защото са срещнали проблем. Имаме и такива потребители, които споделят с нас, че от години си пазаруват основните стоки, с изключение на храна, онлайн и предпочитат да го правят, защото онлайн пазаруването им дава различни предимства. Според Българската Е-комерс асоциация има увеличение на хората, които пазаруват онлайн, да кажем в последните няколко години. Ако през 2020 г. те са били 30-31% от всички хора, които използват интернет, през 2022 г. те са били около 44% от интернет потребителите. Тоест хората в бранша, онлайн търговците и онлайн магазините установяват, че има такова увеличение..."

Таня Ангелова от Видин е собственик на онлайн магазини. Живее в Ню Йорк, САЩ, където според нея електронната търговия е много сериозно развита и предпочитана. Допълва, че тази тенденция неизменно ще дойде и в България:

"Понеже имам онлайн магазини реално купувам стока или поръчвам онлайн. В Щатите как е - масово, 90%, се пазарува онлайн. Хората пестят време, времето е пари... Започнах с дрехи и обувки, след което заради ковид - с всякаква стока за вкъщи... Ако влезеш в един голям магазин, да кажем в мол, виждаш много малко хора. И това ще стане същото и в България, ще бъде почти всичко онлайн... Аз забелязвам, вярвайте ми,  можеш да си купиш жива кокошка онлайн и да ти бъде докарана или друго по-голямо животно... Всичките ми познати масово пазаруват онлайн. Тези на моята възраст, аз съм на 48 г., и дрехите, и обувките, и електроуредите..."

В бъдеще електронната търговия е възможно да се разшири сериозно и у нас. Все пак, ако погледнем настоящата ситуация, пазаруването във физически магазини не изглежда да е сериозно засегнато от онлайн търговията. Според Борислав Борисов, мениджър в компанията, която изгражда ритейл парк (търговски парк) във Видин, възможностите на онлайн търговията са силно надценени. Даде за пример, че според проучвания делът на онлайн търговията у нас е около 10-15% от общата търговска дейност, като дори в най-развитите държави в Европа този дял е около 25%:

"Тенденцията в онлайн пазаруването, тя вече е установена. Възможностите на онлайн пазаруването в очите на повечето хора са силно надценени. Онлайн търговията дори при най-добра организация, тя не може да достигне повече от 15-20% от общата търговия на съответните стоки... Тоест, въобще който и сегмент да вземем, дали ще говорим за битова техника, дали ще говорим за мода, ако вземем целия сегмент в него, онлайн търговията не заема повече от 20%. В най-развитите европейски държави, примерно скандинавските, там са успели да стигнат до 25-30%. Но това е по-скоро изключение, отколкото тенденция... Реално онлайн търговията е силно зависима от мрежата за доставки, която не е чак толкова съвършена, за да може да покрие един голям обем във всеки един момент. От друга страна, след ковид се наблюдава силно завръщане към физическото пазаруване. Тъй като като процесът, наречен "шопинг терапия" е с много по-силно емоционална стойност в един магазин, отколкото вкъщи пред компютъра... "

Голяма част от търговците с физически магазини, използват онлайн магазините си за една допълнителна реклама, коментира още Борислав Борисов. Допълни, че ритейл паркът, който предстои да отвори врати във Видин до края на 2023 г. или началото на 2024 г. ще е е с обща търговска площ от около 12 000 кв. м. В него ще се настанят международни брандове и компании, които са нови за града, допълни още Борислав Борисов. 

Повечето видинчани, с които разговаряхме, са пазарували онлайн. Някои от тях обаче предпочитат физическите магазини:

 "Честно казано, ако реша да пазарувам някакъв продукт, на място го правя. Защото стават какви ли не недоразумения, лъжи, измами. Имам познати, които често пазаруват онлайн. Някои казват, че са доволни, впечатлени, но други като мен са останали разочаровани... Пазарувам онлайн, защото може да видиш, че са маркови дрехите... Рядко пазарувам онлайн, дрехи повечето. Защото там са по-хубави и по-качествени... Предпочитам на живо да пазарувам, по-лесно ми е. Случвало ми се е само веднъж да пазарувам онлайн и размерът не си отговаряше... Аз съм 50 на 50. Хубаво е да има онлайн магазини, защото примерно някои хора не могат да отидат до съответния магазин. Пазарувала съм онлайн, но наистина понякога се получават много грешки... Обичаме онлайн пазаруването, все пак сме жени. По-големи оферти, по-ниски цени, имаш възможност да се възползваш от купони, такива неща... Предпочитам да си пробвам всичко, да си пипна, да си видя. Смятам, че така е по-окей за мен..." 

Повече в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дунавци чества 50 години от обявяването си за град

Дунавци празнува 50 години от обявяването на населеното място за град. Честването съвпада с 10-ия Международен фолклорен фестивал "Дунавци пее и танцува". Тържествата ще продължат три дни, каза кметът Димо Скорчев:  "Това са два празника в едно, затова ще продължат в рамките на три дни. Имаме поканени състави - танцови и певчески групи...

публикувано на 04.10.24 в 08:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Необходима е всеобща реформа във всички области от безопасността на движението

По-малко ранени и загинали по пътищата на страната през настоящата година, но повече катастрофи, отчита статистиката. Намалява пътният травматизъм в област Видин, но тежките пътни инциденти в Монтана се увеличават.  МВР обяви засилване на контроа и административнонаказателната дейност.  Мисия възможна ли е пътната безопасност в България?  Качествена..

публикувано на 03.10.24 в 10:00

Българите избират да живеят самостоятелно, когато са на 30, сочи проучване

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, сочат данните на Евростат за миналата година. С редната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно, за страните от Евросъюза, е 26,3 години. Според психолога Николай Нетов , изследването дава един по-широк поглед, при който важните детайли често се губят...

публикувано на 02.10.24 в 15:48

На добра воля

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности. Това е близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. На фона на..

публикувано на 01.10.24 в 11:53

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45