Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кастинг търси деца и младежи за актьорска школа във Видин

| Интервю
Снимка: личен архив



Актрисата Десислава Цветкова от Видин обявява кастинг за актьори. Тя е завършила НАТФИЗ със специалност “Театър на движението-пантомима” през 2022 година. Още от ранна детска възраст обича да пресъздава любими свои приказки пред семейството и приятелите ѝ. Първите театрални изяви на Деси започват още на 13 години в една от известните детски актьорски школи в София. Любовта ѝ към родния град е всъщност истинската причина тя да се върне във Видин след цели 16 години. Мечтата на младата видинчанка е да открие собствена актьорска школа в града. 



"Актьорската професия от много малка ме завладя, аз усещах че имам данните... В детската градина - тогава се появи моята любов, това клише. А в първата актьорска школа наблюдавах моите преподаватели и исках да съм като тях. Усещах още от 13 години, че много добре ще се справям като преподавател на деца. Всъщност, ако трябва да бъда честна, тогава повече си се представях в ролята на учителя в училище, но няма как да оставя любовта си към театъра и си казах - "какво по-подходящо от това да направя актьорска школа и аз преподавам и то актьорско майсторство"." 

Една година след завършването си в НАТФИЗ, Деси се прибира във Видин:



"Всъщност аз имах лек опит с деца, работа с деца. И оттам, лека-полека, започнах да се замислям дали не е време да го направя и искрено се надявам толкова силно да ги завладее това нещо, че дори две дечица от моята актьорска школа да отидат по пътя на славата..."

Това, което Деси очаква от децата, освен да бъдат артистични, е да бъдат смели. 

"Няма грешен отговор в това начинание. Да се хвърлят, дори и да си мислят, че ще объркат, че ще се изложат. Всъщност, да забравят за тези мисли. Хвърли се, научи си текстчето и както го усещаш, го представи пред мен на кастинга... И най-вече да се забавляват, няма да съм строга като в училище да им се скарам на тези сладури, които ще очаквам. Забавление - това е! Усмивка, спокойствие и забавление."

Децата и младежите могат да подготвят стихотворение, басня или монолог.

"Даже се замислих, ако идват с приятели - могат да се явят по двама с някакъв диалог, който са си харесали от пиеса, също ще ги приема. Дори песен... И единствено ще помоля да не се появи някое детенце с книгата и да ми го чете, това им препоръчвам - да е наизуст научено."

Първият кастинг ще бъде за деца и младежи на възраст от 10 до 18 години.

"В началото бях решила да започна с една-единствена група от 10 до 18 години. Но оказа се, че има много дечица на шест, на седем, които също имат голям интерес към актьорската школа и да се занимават с нещо подобно, затова реших, че ще направя и втори кастинг за по-мъничките дечица от 6 до 9 години."

Първият кастинг ще се проведе във Военния клуб във Видин, на 7 и 8 октомври, събота и неделя, от 11:00 часа. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мариана Димитрова: Бабите и дядовците са символ на стабилност

3 октомври е Световен ден на баба и дядо . Денят е повод да отдадем заслужена благодарност на баби и дядовци за подкрепата им към деца и внуци. Трябва да бъдат почитани, казват видинчани.   "Дядовците и бабите са ни едно богатство. Благодарение на тях сме тук, ние, нашите родители. Специално на мен те са ми много от помощ, затова съм..

публикувано на 03.10.24 в 17:16

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" е собственик на рибния ресурс на водоема

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" стана собственик на рибния ресурс на водоема за срок от 5 години. Условията по процедурата, по която е кандидатствало сдружението са сурови, заяви Владислав Йорданов- член на организацията. "Реални сдружения, които имат членска маса, които имат членове над 500, с едногодишни билети, валидни в ИАРА. Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:41
Снимката е илюстративна

"Четири лапи": Интензивното животновъдство кара животните да страдат

Ден след Световния ден на селскостопанските животни и ден преди Международния ден за защита на животните говорим с Тихомир Димитров- ръководител на отдел "Програми" към фондация "Четири лапи" за хуманното отношение към животните и за дейността на организацията, която е фокусирана върху животните под пряко човешко въздействие...

публикувано на 03.10.24 в 16:16

Как могат да останат по-дълго туристите в Искърското дефиле

Туристическият бранш в района на Искърското дефиле се обединява около създаването на нова туристическа дестинация. Идеята възниква още миналата година. При разговори с местните хора и от наблюдения на Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" става ясно, че има много голям бум на туристи по Искърското дефиле. Това навежда на мисълта..

публикувано на 03.10.24 в 16:09

Брусарци има нова зона за отдих и спорт

Брусарци вече разполага с нова зона за отдих и спорт . Общинският център е пример за това, как запуснати терени могат да бъдат превърнати в нещо полезно.  Новият обект е създаден по проект "Обичам природата и аз участвам“ в рамките на Национална кампания "Чиста околна среда - 2023 г.“.  Целта му е да повиши екологичната култура чрез..

публикувано на 03.10.24 в 14:00

Община Монтана набира кандидати за стипендии на талантливи ученици

Община Монтана обяви начало на сесия за стипендии на ученици с изявени дарби от 1 октомври. Начало на сесията за определяне на годишна и еднократна стипендия и приемане на кандидатури е съгласно чл. 10 и чл. 11 на Наредбата за условията и реда за отпускане на стипендии на ученици с изявени дарби от община Монтана. Това обяви за Радио ВИДИН..

публикувано на 03.10.24 в 12:00

Виктория Асенова - VikA с нов сингъл и видеоклип

Младата певица, родом от Видин, Виктория Асенова -VikA представи новия си сингъл и видео към него. "Gimme love" е песен, създадена от самата изпълнителка и нейните италиански продуценти. След"Heart babe", чиято премиера бе преди година, това е втората песен, продуцирана  от звукозаписната компания със седалище в Италия. Песента е на английски език..

публикувано на 03.10.24 в 10:05