Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Административни тежести отказват земеделците от биопроизводство

Снимка: Ани Петрова


На биоземеделието у нас не се обръща достатъчно внимание и въпреки достатъчно планувани средства в Стратегическия план, производителите намаляват. Това каза в "Земята, която ни храни" Албена Симеонова, председател на Българската асоциация на биопроизводителите. Миналата седмица, когато у нас бе отбелязана Седмицата на биоземеделието, биопроизводители присъстваха на заседание на Комисията по земеделие в Народното събрание, за да представят основните проблеми в сектора и да потърсят и предложат решение на наболелите въпроси. 

Според Албена Симеонова не винаги има чуваемост за проблемите, бюрократичните спънки са твърде много, а неуредиците в сектора отказват хората от това производство:

"Не сме от тези, които най-много ни чуват, но е необходимо да се говори непрекъснато на подходящите места, ако искаме да има някакво развитие... За съжаление, рядко имаме положителен диалог с парламентарната комисия и с ръководството на министерството на земеделието...  Ако говорим назад във времето, на биоземеделието първо не се обръща достатъчно внимание, след това е и последния ресор, перо, на което биха се разпределили средства..."

Въпреки че за биопроизводство има достатъчно заделени средства, във връзка със Зелената сделка и изпълнение на ангажиментите по стратегията "От фермата до трапезата", производителите намаляват, някои дори се отказват. Заради това и целта до 2030 година биопроизводството в Европа да стане 30 %, е твърде далечна за страната ни, посочи Албена Симеонова, а към момента делът на биопроизводство у нас наближава едва 2 %. Една от причините е административната тежест,  а понякога и изискванията са неизпълними. 

Албена Симеонова"...Българското биопроизводство е много трудно и вместо да бъдем облекчени, допълнително сме натоварени с административна тежест. Не са само бланките и формулярите. Сега напоследък безумната идея на администрацията на министерството на земеделието да доказваме добив ото всеки парцел. Можете да си представите- аз има четири парцела каберне совиньон, и всеки парцел трябва отделно да тегля колко съм добила... А колегите, които са с рози сто парцела, лавандула или зеленчукопроизводство малки парцелчета- това са безумни неща, които по принцип Европа не иска. Резултатът е показателен... "

Към днешна дата биозърнопроизводството е свито до 15 хиляди хектара, от над 5 хиляди хектара, биолозята са намалели на по-малко от 3 хиляди хектара, най-голям е делът на отказалите се биопроизводители на плодове и зеленчуци, а биоживотновъдите са изчезващ вид. Има ли начин това да се промени и къде е решението? 

"Заедно можем да решим, заедно с Комисията по земеделие, с ръководството на министерството, защото там трябва да се вземат политически решения. Тези биопроизводители, които в момента са 4800, и по-малко, с намаляване на административната тежест, разговори, включване във всички работни групи на представители на нашата асоциация, заедно с контролиращите лица, защото ние сме най-проверяваните и най-анализираните... И ако рамо до рамо застанем с министерството и администрацията, и ако то иска да работи с нас и да ни облекчи, резултатът ще е положителен и за българското земеделие, и за развитие на здравословното производство, от което зависи здравето на децата ни... Да ни включат в "Училищен плод", в "Училищно мляко"... в момента сме едни от най-онеправданите..."

Според Албена Симеонова мисленето на хората е променено в посока търсене на качествени продукти:

"Доста положително е отношението на българския потребител към биологичните продукти. Хората все повече внимават какво слагат на трапезата си... В големите градове биопродукцията се търси..., но сме на опашката на Европа и тепърва ще се развиваме..."

Необходими са политически решения, които да облекчат фермерите, заели се с трудната задача - да произвеждат здравословни продукти- без пестициди, химически торове и ГМО, без изкуствени добавки в производството. Приемането на Национален био план до 2030 г. с конкретни мерки, бюджети и отговорници може да помогне да се изпълни поставената цел - 5% био площи до 2025 г. и 10% био площи до 2030 г. А осигуряването на здравословни био продукти на децата в детските градини и училищата е непосредствена цел за Българската асоциация на биопроизводителите още от 2024 г. - категорична е Албена Симеонова. Тя призова:

"Търсете зеленото листенце на биопродукта в магазините и по фермерските пазари... Избирайте българския биопродукт, защото наистина биопродуктите са вкусни и със сигурност са здравословни". 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона" на 12 септември 2024 слушаме Бари Уайт

На 12 септември се навършват 80 години от рождението на американската диско – соул звезда Бари Уайт. Дълбокият му "кадифен" глас и до днес докосва всяко женско сърце. Казват, че ако шоколадовата торта можеше да пее, щеше да звучи като Бари Уайт. През 70-те и 80-те години на миналото столетие създава редица хитове, които до момента са в плейлистите..

публикувано на 12.09.24 в 09:00

Видинските училища са готови за новата учебна година

Броени дни преди откриването на новата учебна година, в училищата кипи трескава подготовка. Довършителни ремонти и последни приготовления за първия учебен ден са в ход на много места.  Във видинското Основно училище "Иван Вазов" планираните ремонти са изпълнени. Учебното заведение започва новата учебна година с готов проект за нов физкултурен..

публикувано на 11.09.24 в 15:27

Голям е интерeсът към подмяната на уредите за отопление в община Видин

Запълнени са часовете за консултация, попълване и окомплектоване на документите в офиса на екипа за техническа подкрепа по проекта "За по-чисто въздух" във Видин . Затова е обявен и свободен прием. Досега през офиса са преминали над 1700 души, обясни ръководителят на екипа Валери Недялков .  "Техническата помощ се състои в следното:..

публикувано на 11.09.24 в 13:00

Изключително слаба реколта от пролетници отчитат във Врачанско

Между 600 и 700 кг пшеница от декар са ожънали тази година стопаните във Врачанско. Добивите са по-високи от миналогодишните, които са били компрометирани заради нападение на житна муха. При пролетниците обаче ситуацията е плачевна. Жътвата ще приключи по-рано от обичайното, а производителите отчитат изключително ниски добиви. На места във Врачанско..

публикувано на 10.09.24 в 18:05

Има ли средна класа в България?

България е на последно място в Европейския съюз по дял на средната класа от населението - 51% при средно 64% за алианса. Лидер е Словакия с над 70%.  Средната класа е двигател на икономическия прогрес и е в основата на значимите социални процеси. Основните критерии за нейното определяне са заетостта и заплащането, които пък са резултат от..

публикувано на 10.09.24 в 15:27

Готов е Центърът за високи постижения в ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“ във Видин

Приключиха ремонтно-строителните дейности в Центъра за високи постижения към Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ във Видин .  На 95% са оборудвани кабинетите и със старта на учебната година учениците ще могат да провеждат занятия в новия център, каза заместник- директорът на учебното заведение Десислава Цокова :..

публикувано на 10.09.24 в 14:30

Родители: Детска площадка в центъра на Видин е опасна

За опасна детска площадка в центъра на Видин алармират родители. Става въпрос за детската площадка в парк "Рова" в близост до Стамбол капия. Има счупени подпори, люлееща се при всяко качване на дете дървена конструкция, изпокъсани са въжетата, счупена е пързалката, както и пейки отстрани, непочистена е настилката.  Родителите на децата се..

публикувано на 10.09.24 в 13:00