Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Биофермер: Био значи контролирано, чисто и качествено



Гарантирано чиста е продукцията на биомандра “Ръченица“ във врачанското село Костелево, вероятно заради това фермата преди дни бе една от точките, в които бе проведена инициативата на Българска Асоциация Биопродукти и Министерството на земеделието и храните Ден на отворените врати, като завършек на седмицата на биоземеделието. 

В Деня на отворените врати много деца със своите родители посетиха биофермата, за да проследят производствения цикъл. Малките гости се зарадваха на ламата, малкото конче и овцете. Научиха се да лепят етикети и да пакетират кашкавал.

Собственик е Дойчин Ганев- софиянец е, но преди 10 години любовта го отвежда във Враца, където решава, че ще се посвети на биопроизводството. Първо започва да почиства пасища във Врачанско, впоследствие закупува 30 агнета от породата Черноглава Плевенска овца, които отглежда в село Костелево, а през 2018 година прави и мандрата с европейски средства. 

Признава, че биопроизводството за него е начин на живот, защото това е единствената гаранция, че храната е чиста. Затвореният цикъл на производство е единственият начин да успееш да се справиш с реализацията и пазара, казва Дойчин Ганев и недоумява защо животновъдите се страхуват да инвестират в оборудването на мандри.

“В момента мандрата издържа всичко останало... Колегите, които нямат преработка- не им завиждам. Особено биологично- никоя мандра не изкупува биологично мляко... С мярка 4.2 дойде тази възможност, бих посъветвал животновъдите да опитат... Голям е проблемът с доказване на мляко, но трябва да се доказва, за да се взимат субсидии, не може да се дават безцелно пари, не може само да искаш, трябва и да дадеш...“, казва животновъдът. 

По думите му никой не си дава сметка, че биопроизводителите са най-контролирани, а продукцията им е гарантирано чиста. Производството е трудно и не винаги за сектора се взимат правилните решения. Налице е и трудна комуникация с ресорното министерство, което още повече затруднява работата: 

“Хората ще се откажат, много ни проверяват, много ни тормозят... Това, което искат сега- добив от всеки един парцел- не знам как ще стане, за мен това са капанчета да бъдат порязани... За какво ли не ни глобяват...“

Административните тежести и това, че биопроизводителите са на опашката- и по срокове за изпълнение на ангажимантите, и по изплащане на заявени суми, както и нелогичните понякога наредби, с безумни и неизпълними  изисквания, са сред причините, които отказват много от производителите, категоричен е Дойчин Ганев. 

Преминал постепенно през трите сектора- земеделие, животновъдство и преработка, е категоричен, че в животновъдството е най-трудно: 

“Работата не е лицеприятна, проблемът с персонала го има навсякъде, но тук проблемът е, че не можеш да оставиш работата за утре, не може и да претупаш работата, защото ще съсипеш животните.... По минути има какво да се прави, независимо как се чувства персоналът, животното си иска своето...“ 

Младият мъж отглежда по биологичен начин над 400 животни, основно овце и кози, 800 декара са пасищата, които поддържа, доскоро е имал пасища и в община Мездра. Заради естеството на работата, среща трудности с набирането на персонал, но от година и половина казва, че е събрал около себе си достатъчно мотивирани и отдадени на работата хора- 7 на брой, които умеят всичко в комплекса.   

С европейски програми е механизирал работата покрай овцете, а за да е по-рентабилен, в далечните му планове влиза подмяна на породата кози с по-млечни. Казва, че все още не е фактор сред биопроизводителите, но на втората година вече е почувствал, че е един от тях:

“Моята ферма е винаги отворена, всеки може да дойде, познаваме се с повечето клиенти...“ 

Към днешна дата Дойчин Ганев произвежда гарантирано чисти биологични млечни продукти, които намират своите почитатели и във Враца, и на фермерския пазар в София. Продукцията му се продава дори и в Прага... Недоумява как един килограм сирене, произведено по конвенционален начин, може да струва 30 лева и се стреми да поддържа цените на своята биопродукция в средния клас. За биопродуктите има търсене, категоричен е фермерът: 

“Трябва хората да разберат разликата- чист продукт не означава биологичен. Аз, за да съм био- три пъти ме проверяват... При бабите рискът е огромен, дори понякога може да е по-опасно от това в магазина, при което има контрол... Био означава контролирано, проверено- това стои под логото...“

Според Дойчин Ганев биопродуктите все повече намират място на трапезата на българите, но за да се повиши търсенето на чистата храна трябва да се създават навици у децата още в училищна възраст. 

Чуйте повече в звуковите файлове. 

Снимки: Личен архив- моменти от Деня на отворените врати. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Режисьорът и скулптор Петринел Гочев представя книгата си "Маршът Компарсита"

Режисьорът от врачанския театър Петринел Гочев , свързван с хитовите постановки "Гимнастика за бременни" и "Лазарица", и нахлува и в литературата, а книгата му "Маршът Компарсита" ще бъде представен на 6 март в Yalta Art Room. Творецът, който е и известен български скулптор, твърди, че книгата му е станала хубава: „Това са три новели, които..

публикувано на 06.03.25 в 11:37

Продължава обновяването на читалището в село Синаговци

Читалище "Наука 1925" във видинското село Синаговци посреща 100 -годишнината си с обновена читалня. Помещението е с нова дограма, изциклен и лакиран паркет, обособен е детски кът и компютърна зала. Ремонтирано е с помощта на Община Видин и доброволен труд на местни жители, обясни за Радио ВИДИН кметът на селото Иван Иванов , който е   и председател..

публикувано на 06.03.25 в 10:46

В "Музикална зона" на 06 март 2025 слушаме джипси и етно джаз

В последните години все повече се засилва интересът към джаза от първата половина на миналото столетие. През 30-те години в парижките предградия възниква едно ново направление, наречено  джипси джаз . И до днес състави, независимо с какъв произход продължават да интерпретират музика, повлияна или създадена от ромските китаристи. Мануш джазът е..

публикувано на 06.03.25 в 10:00
Кандидати за подмяна на отоплителните уреди проверяват дали са одобрени по проекта.

Във Видин продължава подмяната на старите отоплителни уреди с нови

Над 3300 кандидати са одобрени по първата покана на новия проект за подмяна на старите отоплителни уреди във Видин . Общо 4 660 домакинства подадоха заявления за участие. По част от заявленията има забележки, които в едномесечен срок могат да бъдат отстранени, обясни заместник-кметът Десислава Тодорова : "Одобрени са 3364 заявления за интерес,..

публикувано на 05.03.25 в 14:32

Ученици от Видин почетоха Освобождението с рецитал и изложба

Средно училище "Петко Рачов Славейков" във Видин организира изложба и рецитал на учениците от 4-ти "а" клас с класен ръководител Валентина Войнова по повод 3 март . Отбелязването на празника беше под мотото “Освобождението на България - нашата гордост”.  "Много добре се справиха децата, като за тях беше едно незабравимо изживяване...

публикувано на 05.03.25 в 14:30

Общинският съвет в Макреш разгледа 7 докладни записки

Общинските съветници в Макреш се събраха на редовно заседание с дневен ред от 9 точки. По-важните от тях са докладна записка, внесена от кмета на общината Митко Антов относно Приемане на правила за ползване на пасищата, мерите и ливадите на територията на община Макреш и годишен план за паша за 2025 година. Общинският съвет гласува и одобряване на..

публикувано на 05.03.25 в 14:00

Видин се включва в инициативата "От здравето на мама за мен по-важно няма"

Видин става част от кампанията "От здравето на мама за мен по-важно няма" . Инициативата за нея е на онколога д-р Ваня Митова , началник на Отделението по хирургия на гърда и реконструктивна хирургия в Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология в София и създател на първото мобилно приложение за рак на гърдата у нас...

публикувано на 05.03.25 в 13:00