Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Кукурузени усмивки" раздават в Селановци

За поредна година врачанското село Селановци организира Международния фолклорен фестивал "Кукурузени усмивки". По традиция събитието се провежда на празника на селото, Петковден и е в рамките на няколко дни. Фолклорната проява дава възможност за сценична изява не само на самодейци от Северозапада, но и от други държави. Ще има кулинарни прояви и спортни занимания. Програмата започва от днес, каза за Радио ВИДИН Анелия Николова, временно изпълняваща длъжността кмет на селото.

"От днес започва празничната програма на селановския събор "Петковден 2023". От 18:00 часа в читалището ще има изложба на селановски творци, която е озаглавена "Вдъхновение", а от 19:00 часа, отново в читалището, ще се проведе театралният спектакъл "Нормални хора" от Дома на енергетика в град Козлодуй, с режисьор Богдан Петканов."

На 13-и октомври официално ще бъде дадено началото на фестивала "Кукурузени усмивки".  Участниците са много, а местните самодейци ги очакват с нетърпение, допълни още Анелия Николова.

"Участниците са от над 40 населени места. За съжаление, имахме два румънски състава, които трябваше да участват, но поради спиране на ферибота няма да могат да пристигнат и да участват. Всичко в организацията е по часове - ясно е кой кога ще пристигне. Всички се посрещат в читалището, връчват се на всеки изработени сувенири, храна е подсигурена за всеки. За 16-и път правим вече тази организация и вече ни е много лесно. В началото беше трудно докато свикнем с организацията. Някои остават да преспиват, други си идват в събота, някои в петък и всичко върви по план."

В организацията на фестивала се включват едва няколко души. Това са самодейците на читалище "Самообразование". По програмата на фестивала се работи от лятото, обясни Калинка Благоева от културното средище.

"Самата подготовка започва още през месец август с изработването на символични медали за всеки участник, който ще бъде на нашия фестивал. Всяко едно нещо си отнема време. Мога да кажа, че с колектива на читалището, който се състои от 6 души, всяка една от нас, със собствените си ръце е изработила всяко едно медалче, всяко едно сувенирче, което ще бъде изложено на нашия фестивал... Нямаше доброволци тази година."

Фестивалът ще бъде два дни. Откриването утре е от 14:00 часа пред читалището. Участниците са около 800, които в сравнение с предишните години са много повече. Калинка Благоева отдава това донякъде и на ковид пандемията:

"За наше удоволствие мога да кажа, че тази година участниците са много. Всеки иска да дойде, да се изяви на сцената. Мога да кажа, че нашият фестивал не е с конкурсен характер, за да може всеки, който има желание, дори и да е от най-далечното селце, дори и с нещо семпло и малко, да може да се изяви... Много весел ще бъде самият фестивал, сигурна съм, че ще има много усмихнати хора. Винаги е било хубаво на тези дни, не сме имали проблеми и се надяваме, че ще бъде наистина весело. Ще заредим хората с една хубава и позитивна енергия на фона на всичко това, което се случва."

Програмата в съботния ден започва от 10:00 часа. Ще има "Дни на производителя", които ще се проведат и в неделя. В тях ще участват животновъди, зърнопроизводители, билкари, винари, млекари и медари, които представят своята продукция по атрактивен начин. Всички гости ги очаква и кулинарна изложба от местни ястия. 

В неделя програмата продължава със сутрешна литургия, отново "Дни на производителя", концерт на етрополския духов оркестър, спортни прояви, които ще са в рамките и на двата дни. 
 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Белоградчик посрещнаха група "Тангра" и откриха обновения летен кинотеатър

С концерт на група „Тангра“ и прожекции във възстановения летен кинотеатър в Белоградчик започнаха събитията от културната програма през лятото.  Кинотеатърът е построен преди близо 60 години и в града си спомнят за прожекциите и музикантите, които гостували на сцената.  "Почти всяка седмица имаше концерти, сръбски, "Щурците",..

публикувано на 08.07.24 в 14:24

Почитаме свети Прокопий - покровител на пчеларите

На 8 юли православната църква почита паметта на свети великомъченик Прокопий . Според народните вярвания светецът е покровител на пчеларите и е известен като Прокопий пчелар. В българския народен календар денят на великомъченик Прокопий е популярен като летния  празник на пчеларите . Празнува се в чест на пчелите и техния закрилник.  Св...

публикувано на 08.07.24 в 11:00

Светиите от българския род

В първата неделя след Неделя на Всички светии , се чества паметта на всички български светии. Прославяме ги, възнасяме молитви към тези, които са просияли от нашия род през вековете. Всеки християнски народ в оградата на светата Христова Църква е дал светци. Такива сме дали и ние българите. Преподобният наш отец и светец Паисий..

публикувано на 07.07.24 в 08:00

Глемпинг - отдих със стил

Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов..

публикувано на 05.07.24 в 17:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП Видин

Венцислав Боянов: Очакваме скоро да знаем размера на пенсията за енергийните помощи

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за зимния сезон въпреки ръста на пенсиите. Това стана ясно след решение за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%, съобщиха от..

публикувано на 05.07.24 в 16:56

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

публикувано на 05.07.24 в 14:02