Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Ганецовски, директор на РИМ-Враца: Предложение за изграждане на фотоволтаици в Мездренско обхваща археологически обекти

Георги Ганецовски, директор на Регионалния исторически музей във Враца
Снимка: Ива Антонова

Районът на три съседни мездренски села се оказва арена на сблъсък на различни интереси. Преди няколко години край село Ослен Криводол беше открит светилищен комплекс, разгърнат на десетки декари и богат на скални изображения от различни исторически периоди. Наскоро стана ясно, че за района има инвестиционно намерение за изграждане на фотоволтаична централа


В края на 2019 година археологът и директор на Регионалния исторически музей във Враца Георги Ганецовски открива мащабен светилищен комплекс в района ма мездренското селце Ослен Криводол. Пандемията блокира детайлното му изследване, но находките изглеждат обещаващи.


Макар че обектът вече е регистриран в археологическата карта на България, поради голямата площ все още има необходени, непроверени участъци, уточнява Ганецовски.


Светилищният комплекс се характеризира с плитко вдълбани скални гравюри от различни периоди – както от дълбоката праистория до късното Възраждане. Характерно е, че най-много от изображенията касаят тракийския период.


"И затова говори и контекстът – съвсем близо до него, северно от светилището регистрирахме тракийски могилен некропол от общо 8 могили, всички - до една или друга степен копани или частично разрушени от иманяри. Много любопитна природа – ждрело с твърде интересни скали, които напомнят на Бегликташ."


Светилището обхваща поне 40 декара. Най-ранните открити аналози сред изображенията са птица и богинята-майка в поза на раждаща жена.


Към района, богат с пластове история, освен интересът на археолозите и иманярите, вече има заявен и друг. В интернет страниците на Регионалната инспекция по околната среда и водите във Враца и на Община Мездра намираме уведомление за инвестиционно предложение за изграждане на фотоволтаична централа в девет имота в местността Осене в землището на съседното Старо село. Общата площ на парцелите, върху които на забити в земята метални стълбове ще има слънчеви панели, е близо 20 дка. В района ще се копае за окабеляване и свързване на отделните фотоволтаични модули.


"Явно има интереси в целия участък – Ослен Криводол, Старо село, Царевец, заради наличието на скални пространства, където отсъстват обработваеми земи – именно по тях да се изградят подобен тип фотоволтаици. Проблемът е, че на немалко от тези предварително маркирани участъци има много археология! Както това светилище, така и няколко обекта от Средновековието. Видях на предварителната идейна карта, че обхваща все средновековни крепости, регистрирани в националната система, със статут от национално значение, както и светилището, за което говорим. Тепърва ще тече съгласуване. Би следвало всички археологически обекти, с определяне на точните им граници и охранителни зони, да бъдат изключени от тези инвестиционни намерения. Знам какви апетити има, но археологията си е археология и ще трябва да си опазваме наследството", категоричен е археологът Георги Ганецовски.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 4 юли 2024 година

Затвореното  пътно платно  на видинския булевард "Панония" до Районната здравноосигурителна каса продължава да затруднява придвижването в града.  Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов директорът на ОДМВР-Видин старши комисар Петър Коцин е отличен с най-високата професионална награда "Почетен знак на МВР-І степен".  81..

публикувано на 04.07.24 в 18:00

В Камено поле търсят помощ за семейство, чийто дом изгоря

Във врачанското село Камено поле започнаха дарителска кампания в подкрепа на семейство възрастни хора и двете им внучета, чийто дом изгоря при пожар. Огънят е избухнал на 20 юни от късо съединение в стопанска постройка в двора им, каза кметът Цветелина Ботева . „Беше ми сигнализирано, че в края на селото възниква пожар. За лош късмет..

публикувано на 04.07.24 в 16:42

Школа по пеене обучава деца в село Ослен Криводол

Школа по пеене за деца се сформира към читалището в мездренското село Ослен Криводол .  Заниманията се водят от Невена Йончева - педагог, която свири и на различни инструменти. По време на първия урок учителят запозна децата с фолклорните области в България, със звученето на различни музикални инструменти, направи с тях упражнения за ритъм и..

публикувано на 04.07.24 в 15:41

Центърът за домашни грижи във Видин продължава дейността си

Продължава дейността на Центъра "Домашни грижи" във Видин , който предоставя интегрирани здравно-социални услуги. Открит е през 2020 година и е един от седемте в Северозапада, създадени като иновативен модел по проект на БЧК в партньорство с Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика и Норвежка асоциация на..

публикувано на 04.07.24 в 15:07

Две деца са обгазени при пожар в Монтана

Две деца са обгазени при пожар в жилищен блок в Монтана. Те са приеми в болница без опасност за живота. Огънят е пламнал около 9.30 часа днес в жк "Изгрев", блок 6. Той е тръгнал от апартамент на последния етаж. В последствие е обхванал и таванското помещение. В апартамента са били деца на 2 и 4 години. "Видях, че пуши покривът и след малко..

публикувано на 04.07.24 в 14:57

В Кула организират концерт, посветен на хумора

Днес, 4 юли, самодейците от Народно читалище "Просвета 1882"- град Кула ще представят празничен концерт, посветен на хумора, песните и танците.  Хумористичната програма е изпълнена с много музика, танци, песни, забавни скечове и хумористични авторски миниатюри. Тази година концертът ще се проведе под наслова "Кулски закачки".  В празничния концерт ще..

публикувано на 04.07.24 в 13:00

Възстановено е движението между Лом и Козлодуй

Възстановено е движението по път II-11 Лом – Козлодуй в района на Горни Цибър , съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". То беше ограничено заради катастрофа, като трафикът се пренасочваше по обходни маршрути.

публикувано на 04.07.24 в 12:40