Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възползват ли се клиентите на БДЖ от отстъпката за посещение на музея във Враца

Снимка: Виктория Топалска



Регионалният исторически музей във Враца, Фондация "Америка за България" и БДЖ започнаха наскоро съвместна кампания за популяризиране на града под Околчица като туристическа дестинация. Клиентите на железопътния превоз по направлението София-Видин получават намаление за посещение на врачанския музей и Етнографско-възрожденския комплекс. За целта трябва само да запазят своя билет от пътуването, срещу който ще получат отстъпка от входната такса на културните институции. 

Кампанията ще продължи до края на тази година, обясни за Радио ВИДИН Юлиана Дечева, която е програмен директор "Културно-исторически и природен туризъм" към Фондация "Америка за България". Талонът за отстъпка е на гърба на билета, обясни Дечева:

"Всички пътници трябва да се оглеждат, дали на гърба на техния билет ще имат този талон за отстъпка... Този талон присъства на билетите, които хората могат да си закупят от гарите от София до Видин по цялата линия и мисля, че всички общо са над 13 гари... Хората, пак казвам, трябва просто да се огледат и когато видят на гърба такова талонче, да го запазят и до края на 2023 година с него могат да отидат до музея и с него да получат тази отстъпка от стандартната цена на входа... Кампанията е активна до края на 2023 година, така че може да пътувате днес, но да го пазите и да го покажете при следващо посещение до края на годината... Това е първата съвместна кампания, която направихме заедно с Регионалния исторически музей във Враца, БДЖ и всички бяхме въодушевени, когато я пуснахме. Надяваме се да има ефект, да привлечем вниманието на посетителите и планираме следващата кампания да бъде догодина, но за нея ще ви кажем по-късно, когато започнем да работим и по нейната организация, но мислим нещо около Ботевите дни, пак във Враца."

Има ли интерес към отстъпката и какво могат да видят посетителите във Враца, обясни директорът на музея Георги Ганецовски

"По това време на годината интересът е засилен, предвид края на летните месеци... Това виждам, че е една тенденция, устойчива във времето. Месеците септември, октомври и ноември са засилени. Това, което ние направихме с БДЖ е съвместна идея с Фондация "Америка за България" - стимулът е обновената зала, която беше открита в края на месец март... Залата е без аналог в България, коментирано е това нещо. Тя предлага нов тип изживяване, нов тип сетивност, четири сетива са включени и това ни стимулира да търсим повече и по-различен начин за реклама на музея."

Експозицията "Врачански съкровища" в обновената зала на Врачанския музей предоставя преживяване за всички сетива - зрение, слух, обоняние и допир. Посетителите могат да усетят аромата на лаврово дърво и да докоснат и усетят детайлната изработка на сребърния наколенник. Колекцията се състои от над 300 разнообразни предмета от Античността, Средновековието и Възраждането, изработени от злато, сребро и бронз. Една от най-впечатляващите зали на музея съхранява съкровището от Рогозен, което се състои от 165 съда с общо тегло 20 килограма, изработени от сребро и украсени чрез позлатяване. Това е и най-голямата сребърна находка в България. Могат да бъдат разгледани още и залите, посветени на Ботевите четници, както и на първата построена атомна електрическа централа у нас в Козлодуй.

Знаят ли за тази възможност и биха ли се възползвали от нея пътуващите проверихме в анкета на жп гарата във Видин:

"Не, не знаех. Не съм чувала от никой... Не съм чувала, не... Не, аз ползвам намаление, карта. Поради тази причина не се интересувам от намаленията, не ги знам... Това е хубава инициатива, но според мен трябва да ѝ се даде повече гласност. Много хора биха се възползвали според мен. И аз бих се възползвала, защо не... Винаги има какво да се види в един град. Има толкова забележителности, които трябва всеки един българин да ги види, да посети града... Има какво да се види и никой нищо не прави по този въпрос, за съжаление. В нашия край туристи... Не знам за тази отстъпка въобще. Хубаво е като идея, допада ми... Чудесно е, но сега за пръв път чувам..."

От билетния център на жп гарата във Видин обясниха, че на задната част на билета има текст за отстъпката, но хората не му обръщат внимание. 

"То си има отзад написано, но никой не го чете. Те не четат и това за отиване и връщане, дето им даваме, че на връщане трябва да си заверят билета... С карти също може да се ползва отстъпката, защото ние им даваме билет, а на него си има рекламата отзад. Ето, написано си е, всичко, но те не ги четат изобщо - нито отпред, нито отзад", обясни служителка във видинската жп гара.

*Повече може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Деца от социални жилища в Ново село беседваха как да се боят с агресията

За агресията в училище и как да ѝ се противопоставят беседваха в Център за превенция и консултации към Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните в Ново село. Центърът отвори врати в края на август. П редоставя възможност специалистите да обърнат повече внимание и да помогнат за възпитанието и..

публикувано на 04.10.24 в 17:40

Историята зад фотопроекта "летящите рокли" в Белоградчик

В днешното изданието на "Професия хоби" ще се докоснем до вълшебството на Белоградчишките скали през очите на създателката на фотосесиите с "летящи рокли" . Тези уникални фотопроекти, съчетават красотата на природата с елегантността на облеклото. Идеята идва от Виктория Славчева , която е от Белоградчик, по професия е юрист и активно..

публикувано на 04.10.24 в 16:30

Изложение среща бъдещи студенти с представители на водещи университети

Изложение "Световно образование" дава насоки на бъдещи студенти да изберат желаните от тях специалности и университети. Според организаторите, това е най-големият образователен форум в Югоизточна Европа. Провежда се вече 20 години и неговата мисия е да информира бъдещи кандидат-студенти и родители за възможностите за висше образование както..

публикувано на 04.10.24 в 16:13

Куче или герой? Дакелът Анди, който печели детски сърца

Днес ви срещаме с едно много специално куче . Те всички са специални, особено за техните стопани, но днешният участник в рубриката за домашните любимци, е истински герой и то не за един ден. Той е порода дакел и се казва Андрей Буболечков или накратко Анди . Запознахме ви вече с неговата стопанка Ана-Мария Герасимова , та нямаше как да не..

публикувано на 04.10.24 в 15:30

Малко над 20% от пълнолетните българи спестяват

Над 70% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след 2021 година.  Изводът прави агенция " Тренд " след извършено социологическо проучване по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) , реализирано в първата десетдневка на юни тази година по метода на пряко интервю "лице в лице" сред  810..

публикувано на 04.10.24 в 13:14

Сборникът с разкази „Гризачи“ - дебютната книга на актьора Валери Йорданов

Има книги от хиляда страници, които прочиташ на един дъх без особени поражения. Има и книги от стотина страници, които трябва да четеш дни наред, на малки дози, както се пие люта ракия, особено ако не си ѝ свикнал, за да не те тръшне на земята в безсъзнание, с трайно разбъркани представи за света. Както се диша в планината, когато въздухът е..

публикувано на 04.10.24 в 12:15

Мариана Димитрова: Бабите и дядовците са символ на стабилност

3 октомври е Световен ден на баба и дядо . Денят е повод да отдадем заслужена благодарност на баби и дядовци за подкрепата им към деца и внуци. Трябва да бъдат почитани, казват видинчани.   "Дядовците и бабите са ни едно богатство. Благодарение на тях сме тук, ние, нашите родители. Специално на мен те са ми много от помощ, затова съм..

публикувано на 03.10.24 в 17:16