Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 27 октомври 2023 година

Снимка: Генади Цоков

Частично затворен пътен участък затрудни движението във Видин. Става въпрос за булевард "Панония" около Районната здравноосигурителна каса, където преминаването в посока към надлеза е ограничено заради свлачище. На мястото се извършват ремонтни дейности, свързани с проекта за канализационния колектор. Според шофьори, с които разговаряхме, задръстванията и бавно преминаващи колони от автомобили в града са ежедневие, а това ограничение допълнително влошава ситуацията.


Заведение за бързо хранене във Видин е заплашено от фалит заради продължаващия вече трети месец ремонт на булевард "Панония". Даниела Тунчева, която е собственик на търговския обект, разказа, че е изправена пред тежкото решение да съкрати персонал или да затвори бизнеса си.


Юлиян Петров е ярък представител на гражданското общество, с редица каузи във Видин. Така областният управител Иво Атанасов определи назначения от него за временно изпълняващ длъжността кмет на общината. Юлиян Петров встъпи в длъжност от днес със заповед на областния управител. Той е сред тримата временно назначени кметове на общини в региона, заедно с тези на Макреш и Чупрене. 


Три лечебни заведения за болнична помощ сключиха договор с Районната здравноосигурителна каса във Видин за лечение по клинични пътеки, амбулаторни и клинични процедури. Това са МБАЛ „Света Петка“, Видин; МБАЛ „Проф. д-р Георги Златарски“, гр. Белоградчик и диализния център във Видин. Договарянето с лечебните заведения за болнична помощ е по Националния рамков договор 2023 - 2025 г., информират от Здравната каса.


Общо 88 преписки са постъпили в Окръжната прокуратура във Враца. Всички те са свързани нарушения на изборните права на гражданите и са за нередности от началото на предизборната кампания. Две са образуваните досъдебни производства. Тъй като те касаят лица с имунитет – кандидати за общински съветници и/или кметове, са препратени по компетентност към Софийска градска прокуратура.


С над 5300 души се е увеличило населението на област Видин, заради регистрации по постоянен и настоящ адрес половин година преди местните избори, сочи проверка на Областната администрация. Справката е изискана от общините, но от нея не става ясно дали всичко е законно, каза областният управител Иво Атанасов.


Видинската община Макреш е сред тези, които драстично увеличиха населението си шест месеца преди местните избори заради регистрации по настоящ адрес. Местните хората казват, че ще гласуват, но без особени очаквания. Въпреки това общината е с традиционно висока избирателна активност. На последните местни избори тя е била над 78%. В село Подгоре, където заедно с общинския ще избират и местен кмет, в избирателния списък са 206 души. Повече от една трета от тях са новорегистрираните. Местните хора казват, че на си ги виждали.


Днес е последният ден от предизборната кампания за местните избори в неделя. Събота е "Ден за размисъл", в който Изборният кодекс забранява да се води предизборна агитация, както и да се огласяват в медиите социологически проучвания за електоралните нагласи. Забраните важат до приключване на гласуването в неделя.


Безработните в общините Враца и Криводол намаляха с 36-ма, като през септември в Бюрото по труда са регистрирани 1 731 души в трудоспособна възраст. Това е с 36-ма по-малко от предходния месец август и с 69-ма повече от септември 2022-ра.


Професионална гимназия "Васил Левски" в Мездра посрещна вицепрезидента на България Илияна Йотова. Поводът за посещението е родолюбива инициатива на учебното заведение в навечерието на Деня на народните будители. 


Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин отбеляза днес своя патронен празник. Тържеството се състоя в двора на училището, при барелефа на писателя, чиято памет учениците почетоха с поднасяне на цветя. На церемонията бяха наградени учениците, участвали в конкурса за есе, стихотворение, разказ и рисунка по цитат от Радичковото творчество. Тази година възпитаниците на езиковата гимназия твориха, вдъхновени от цитата "Балонът се носи в небесата, за да докаже на всички колко е хубава свободата".

Основно училище "Любен Каравелов" във Видин получи диплом за активно училище и постигнати добри резултати от Международната дистанционна ученическа олимпиада "КИНГС". Учебното заведение е класирано в топ 5 училища в областта по брой ученици, участвали във финалния кръг на съревнованието по математика и в топ 50 училища в България по брой ученици, поличили диплом от финалния кръг на олимпиадата с първа и втора степен за ниво на знания. Наградени са и четиримата учители, подготвили учениците във Видин. 
По публикацията работи: Теодора Макавеева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 4 юли 2024 година

Затвореното  пътно платно  на видинския булевард "Панония" до Районната здравноосигурителна каса продължава да затруднява придвижването в града.  Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов директорът на ОДМВР-Видин старши комисар Петър Коцин е отличен с най-високата професионална награда "Почетен знак на МВР-І степен".  81..

публикувано на 04.07.24 в 18:00

В Камено поле търсят помощ за семейство, чийто дом изгоря

Във врачанското село Камено поле започнаха дарителска кампания в подкрепа на семейство възрастни хора и двете им внучета, чийто дом изгоря при пожар. Огънят е избухнал на 20 юни от късо съединение в стопанска постройка в двора им, каза кметът Цветелина Ботева . „Беше ми сигнализирано, че в края на селото възниква пожар. За лош късмет..

публикувано на 04.07.24 в 16:42

Школа по пеене обучава деца в село Ослен Криводол

Школа по пеене за деца се сформира към читалището в мездренското село Ослен Криводол .  Заниманията се водят от Невена Йончева - педагог, която свири и на различни инструменти. По време на първия урок учителят запозна децата с фолклорните области в България, със звученето на различни музикални инструменти, направи с тях упражнения за ритъм и..

публикувано на 04.07.24 в 15:41

Центърът за домашни грижи във Видин продължава дейността си

Продължава дейността на Центъра "Домашни грижи" във Видин , който предоставя интегрирани здравно-социални услуги. Открит е през 2020 година и е един от седемте в Северозапада, създадени като иновативен модел по проект на БЧК в партньорство с Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика и Норвежка асоциация на..

публикувано на 04.07.24 в 15:07

Две деца са обгазени при пожар в Монтана

Две деца са обгазени при пожар в жилищен блок в Монтана. Те са приеми в болница без опасност за живота. Огънят е пламнал около 9.30 часа днес в жк "Изгрев", блок 6. Той е тръгнал от апартамент на последния етаж. В последствие е обхванал и таванското помещение. В апартамента са били деца на 2 и 4 години. "Видях, че пуши покривът и след малко..

публикувано на 04.07.24 в 14:57

В Кула организират концерт, посветен на хумора

Днес, 4 юли, самодейците от Народно читалище "Просвета 1882"- град Кула ще представят празничен концерт, посветен на хумора, песните и танците.  Хумористичната програма е изпълнена с много музика, танци, песни, забавни скечове и хумористични авторски миниатюри. Тази година концертът ще се проведе под наслова "Кулски закачки".  В празничния концерт ще..

публикувано на 04.07.24 в 13:00

Възстановено е движението между Лом и Козлодуй

Възстановено е движението по път II-11 Лом – Козлодуй в района на Горни Цибър , съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". То беше ограничено заради катастрофа, като трафикът се пренасочваше по обходни маршрути.

публикувано на 04.07.24 в 12:40