Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди балотажа в Белоградчик: Взаимни обвинения за купен вот и непочтена кампания

Белоградчик е една от петте видински общини, в които предстои втори тур на кметските избори. Настоящият кмет Борис Николов, този път издигнат от коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България", излиза срещу кандидата на местна коалиция "БСП за България" Боян Минков. На първия тур Минков получи 47,99% от гласовете, а Николов - 36,29%.

"Очакванията за балотажа са разбира се за победа. 12% са доста сериозна разлика, надявам се, че сега ще излязат повече хора да гласуват и ще подкрепят мен за кмет, защото Белоградчик наистина има нужда от промяна. Искам да благодаря на всички хора, които дадоха доверието си за нас. Очаквах този резултат, дори очаквах да спечелим на първи тур, не ни достигнаха само около 50 гласа, за да спечелим на първи тур. Кампанията, която водихме, беше изцяло позитивна и не казахме една лоша дума за никой от опонентите. За разлика от двама от кандидатите, които не спряха да говорят против нас, което беше много грубо, много непочтено. Всичко трябва да се промени в ръководството на Община Белоградчик. Като се започне от част от администрацията, възрастни хора, пенсионери, които трябва да си отидат в заслужена почивка. Трябва да се промени изцяло политиката на управление на общината, като се ограничат разходите, които в момента са безумно големи за неща, които спокойно може да преминат към общинските дейности, да се увеличат приходите от туризъм и да се промени изцяло визията за управлението на града в следващите години. Имаме мнозинство в Общинския съвет, смятам, че и с част от другата листа, които са млади хора, ще работим заедно и няма да имаме никакви проблеми по отношение на вземането на решения. Тази седмица, както и предишният един месец, ще използваме за срещи и разговори с хората и разясняване какво смятаме да правим не в следващата седмица, месец или година, а години напред - визията за развитието на нашия град", обясни Боян Минков.

Според Борис Николов, който в неделя ще иска доверието на жителите на Белоградчик за пети кметски мандат, резултатът на неговия опонент в балотажа е постигнат с купен вот и заплахи:

"Брутално се раздават пари в Белоградчик и те доведоха до този резултат. Из града срещат се хора, дават се пари, по къщите се влиза, дават се пари. Кошмарна работа. Няма полиция, няма прокуратура, няма никой. Всички полицаи в града знаят за това нещо. Вече изборите в България се правят все с пари и с нищо друго. На балотажа ще бъде още по-яростно предполагам. Влиза се в къщите, дават се пари и се прави списък. Стари хора, знаете как е, не смеят. Казват им "ето ви парите, ние ще наблюдаваме как ще гласувате". Толкова им трябва на хората. Иначе според мненията в града 70:30 са хората, които ме подкрепят, но като влязат в дома ти и ти хвърлят 400 лева за семейството... И със заплахи действат, и с обещания за работни места. Брутална кампания. Ние се мъчим да правим културна, възпитана, с програма, с отчети. Всички викат много е добре, кмете, извинявай, ама няма как - притиснати сме, уплашени... Скачали са на 7-8 човека от администрацията, имам и един клип как се скача агресувно върху секретаря на Общината. Това вече не са избори, това е бизнес вече, мафиотска история. Тези пари нали всички знаем, че трябва да се върнат. А как ще се върнат? Кампания направиха за 100 000 лева. Хвърлени са поне 200-300 хиляди лева в Белоградчик. Има интереси. Градът е "сладък". Запазихме го досега от олигарсите, но сега вече идват - градът, гората, прекрасни терени има, които трябва да се "вземат" и т.н. В седмицата преди балотажа ще заложим на това, което сме правили - на човещината, на разговорите, но парите пак ще изиграят същата роля. При нас се получи и друг един парадокс, който е много показателен. Навсякъде кампаниите се водят от кандидат кметовете срещу действащия кмет. А при нас се получи обратното - и останалите кандидати работиха срещу кандидат, а не срещу действащия кмет. Това говори, че персоналната характеристика е меко казано отвратителна."

Повече - в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03