Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Отбелязваме световния ден на веганството

Снимка: stylissimo-bg.com



В световния ден на веганството ви срещаме с Яница Иванова от Видин. Тя е избрала този начин на хранене от една година насам и споделя, че се чувства много добре. Признава, че не е изключила от менюто си животинските продукти от раз, а започва първо с вегетарианството преди 4 години. 

"Разбира се, традицията изглежда по различен начин за всеки. На мен ми отне някъде по-малко от месец, докато успея да загърбя старите си навици и да се съсредоточа вече върху новите... Аз до много скоро изобщо не познавах вегани в личния ми живот. Започна, когато бях на 15 години и в ума ми се появи едно противоречие, което се състоеше от това, че аз много обичах животните, обаче в същото време ги консумирах и тогава всъщност станах вегетарианка, защото открих, че действително няма разлика между едно куче или една крава, разликата е единствено в това как обществото ни е накрало да възприемаме тези животни - че едните са за ядене, а другите не са за ядене... но всъщност всички са еднакви, защото и те имат централна нервна система, имат развита лимбична система, т.е. могат да изпитват емоция, могат да изпитват различни нейни нюанси, имат памет и всичко това ме доведе до извода, че те са едни индивиди, които също имат тази емоционална комплексност, не на толкова високо ниво, колкото нашата, но също е присъща за тях и защо щом аз обичам котката си, не мога по този начин да обичам и други такива животни..."

При Яница ефектът от веганството е бил изключително положителен, тъй като преди това е страдала от стомашни проблеми, но след като е избрала този режим на хранене, проблемите със стомаха са изчезнали напълно. Също така е започнала да преработва много по-бързо храната, в сравнение с преди. Освен това е успяла и да свали нужните килограми, за да постигне физическата форма, към която винаги се е стремяла. 

Но както всяко нещо, което може да бъде позитивно, така и веганството има някои негативни страни и крие опасности за нашия организъм. Тeзи peжими ca изĸлючитeлнo cepиoзни oт мeдицинcĸa глeднa тoчĸa и много хора нaвлизaт в тях, бeз въoбщe дa ca зaпoзнaти c възмoжнитe пocлeдcтвия и c тoвa ĸaĸ дa бъдат здpaви пo вpeмe нa тaĸъв peжим. Фaĸт e, чe и двaтa peжимa на вегетаринството и веганството ни лишaвaт oт ocнoвни елементи като - жeлязo, цинĸ, пpoтeини, ĸaлций, oмeгa-3 мacтни ĸиceлини, витaмин A, витaмин D, витaмин B12, ceлeн и йoд. 

Яница, потвърждава това и тя е от хората, които са се поинтересували доста, преди да започнат тези режими на хранене:

"Доста е трудно да се намери, особено B12. Има го в някои растителни храни, но в много малко количество и затова е хубаво да се взима добавка, ако нямаш възможността постоянно да следиш кръвните си показатели, кое ти достига и кое не. Но аз наскоро си направих кръвно изследване и всичко ми беше наред, с изключение на това, че имах лек дефицит на B12 и сега съм взела мерки. И всъщност аз се консултирах с личния ми лекар и той каза, че одобрява този начин на хранене, но държеше въпреки това ограничение в кавички, все пак да се храня разнообразно и да наблегна на ядките, специално за мен."

Ясно е, че българинът обича месото, което ни води до мисълта, че ще е трудно да се откаже от него и животинските продукти като цяло и надали продуктите, които ги имитират, ще ги изместят някой ден:

"На първо място не смятам, че е възможно целият свят или България магически да спре да консумира всякакви животински продукти и по-скоро моята цел като веган е не глобализъм, а да накарам хората да взимат по-осъзнати решения и от място на състрадание, да разбират какво стои зад крайния хранителен продукт, който виждат и да могат да видят целия процес зад него... Особено в масовата индустрия гледат животните в ужасни условия, тъпчат ги с хормони, с всякаква химия, която след това отива в нас. По изключително изкуствен начин се отглеждат, неестествен за тях. Надвишават много показателите си за тегло, а именно поради постоянното им хранене и голям процент всъщност от сърдечните болести, от диабета, идват точно от консумацията на месо. И при пилетата - тях също ги инжектират с хормони на растежа, за да могат по-бързо да израснат и по-бързо да възпроизведат повече продукт и съответно тези хормони също влизат в нас и се получават тези аномалии и по-бързо развитие на човешкия организъм..."

Сякаш на обществото ни му трябва още време, докато стане по-толерантно към хората, които са избрали този начин на хранене, защото всички сме ставали свидетели, не веднъж, на подигравки с веганите. Именно това попитах и Яница, дали някога е ставала обект на подигравка:

"Почти всеки ден се сблъсквам с такива хора и бих казала, че е по-трудно да се справяш с цялата тази неконструктивна критика, отколкото всъщност да бъдеш веган. Определено не усещам разбиране от доста хора и от роднини също, все още не могат да свикнат с факта, че аз се храня растително, въпреки че вече са минали доста години. Разликата е, че хората които се храним растително не осъждаме хората, които са всеядни, защото ние също сме били като тях. Преди да стана веган, аз също бях редовен консуматор на месо... Разбирам откъде идва тази критика, защото до такава степен е вкоренено в навиците ни, в традициите ни и в разбирането и на мен ми е ясно, че няма как отведнъж това да стане по-лесно, отведнъж да бъдем възприети и да бъдем приети. Но това, което движи всички вегани напред, техните причини е за един по-етичен свят, по-екосъобразен и съответно и за индивидуалното ни здраве също."

Беше ми обаче интересно, колко вегани ще срещна в нашия град и ми беше любопитно как разсъждават видинчани по темата за веганството:

"Консумирам месо без да се ограничавам... Смятам, че веганите са хора с много силна воля и умствен капацитет. Необходимо е хората да познават хранителните групи, минералите, състава на храната и т.н. и това са хора, които изцяло подчиняват своя режим на храненето и здравословния начин на живот... Трудно ми е да си представя света без месо, честно казано, не че всеки ден ям месо, но от време на време просто е необходимо... Защо да им се възхищавам, това си е техен избор личен. Всъщност не вярвам някой на мен да ми се възхищава за моя личен избор..."

Разбира се всеки има право на избор и никой не трябва да критикува решенията на другите хора, защото те са си техни лични решения. А за всички, които искат да станат вегани, препоръката е да се внимава, да се случва постепенно. Посещенията при специалист са препоръчителни, преди да започнете с тази сериозна промяна за вашия организъм. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Враца ще отбележи Международния ден на детската книга

На 2 април отбелязваме Международния ден на детската книга , който е посветен на един от най-важните моменти в живота на всяко дете - откритията, които правим чрез четенето. Отбелязва се от 1967 г. и съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен , написал най-популярните приказки на всички времена.  Книгите за деца не..

публикувано на 31.03.25 в 16:00

Без телефони в училище: ОУ "Иван Вазов" във Видин дава пример

Пълна забрана на мобилните телефони в училище  е предложена от Министерството на образованието и науката. Основната цел на тази мярка е да се намали времето, което учениците прекарват пред екраните, и да се ограничат негативните последици от него като нарастваща зависимост, разсеяност, намалена концентрация, социална изолация и повишена..

публикувано на 31.03.25 в 14:00
Паметникът на Жул Паскин във Видин

Навършват се 140 години от рождението на великия художник Жул Паскин

На 31 март се навършват 140 години от рождението на Юлиус Мордекай Пинкас или известен повече с псевдоним като  Жул Паскин - един от най-значимите художници на началото на 20-ти век. Роден във Видин през 1885 година, в семейството на еврейски търговци, Паскин оставя незабравима следа в света на изкуствата със своето експресивно и социално ангажирано..

публикувано на 31.03.25 в 11:00

В "Музикална зона“: Maywood – дуетът на нежността

  Днес ще си направим едно музикално пътешествие със сестрите Али и Едит де Врис, по-известни като Maywood!  До 1976 двете имат кариера като солистки, пеят и в различни групи, а после решават да се обединят в дует, първоначално под името "LadyPop's", което през 1978 променят на "Maywood". То идва от съчетанието на техните сценични..

публикувано на 31.03.25 в 09:00

"Неделник" от 30 март 2025 година

Приятно слушане. Темите: През седмицата редица институции и много врачани почетоха 80-я рожден ден на един от ярките музикални дейци във Враца и региона - маестро Томислав Аспарухов . Неговият значим принос за културния живот във Врачанско е в развитието на хоровото изкуство. Ще разберем как във видинското село..

публикувано на 30.03.25 в 14:07

Бодро да се изкачваме по духовните стълби

Неделята, в която се намираме днес е Четвърта на Великия пост , посветена на един отец на Църквата, който както тогава през своя земен живот, така и днес подклажда силата на вярата, надеждата и любовта в сърцата на хората в Христа Иисуса нашия Господ, а именно -  свети Йоан Лествичник . "Духовната стълба на свети Иоан именно е способна..

публикувано на 30.03.25 в 08:00

Солта- вдъхновение за портретите на Денис Алиев

Има един млад човек от Северозапада, за когото солта е не просто подправка в кулинарията, а нещо много повече - изразно средство в портретното изкуство, което създава. Денис Алиев е художник, но вместо с четка и бои, рисува с готварска сол.  Талантливият творец е роден в Долни Дъбник, но живее и работи в София. Преди 10-ина години случайно..

публикувано на 28.03.25 в 17:03