Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Звездите" с подписка срещу изсичането на дървета

3
Снимка: Радио Видин

Граждани инициираха подписка срещу изсичането на дървета в известния като "Звездите" комплекс "Петко Каравелов" във Видин. Три дървета са премахнати, други три са планирани за отсичане във връзка с благоустрояването на комплекса. Това обясни инициаторът на подписката Станчо Найденов и добави:

Дърветата, предвидени за изсичане. Снимка: Радио Видин
"Дърветата са до блок 4, едното е почти вековно, черница. Другите две също са големи дървета, колкото блока са високи. Казаха, че им пречат и трябва да се изсекат. Щели да насадят след време, евентуално, обаче разбрах от комшиите, че нямало планирано място между асфалта за садене на дървета. Все пак лятото е хубаво да има зеленина, да не толкова топло, а и все пак дърветата са богатство."

Подписката ще бъде връчена на кмета на Община Видин с молба да бъде преразгледано решението за отсичане на дърветата. Жалба е подадена до Административния съд, който се очаква да се произнесе по законосъобразността на решението. 

Ето какво отговори Община Видин на зададените от Радио ВИДИН въпроси, относно изсичането на дърветата:

"Отстраняването на дървета в ж.к. "Петко Каравелов" се налага заради лошото им състояние и невъзможността да бъдат запазени при изпълнението на строително-монтажните работи във връзка с благоустрояването на междублоковото пространство в комплекса.
Трите отстранени дървета се намираха в зелената площ до кръстовището между ул. „Юрий Венелин“ и ул. „Преспа“, непосредствено до трасето на изграждащата се нова водопроводна и канализационна мрежа. При извършване на изкопните работи няма как да не бъде премахната съществена част от кореновата им система. Това би компрометирало както тяхното здравословно състояние, така и устойчивостта им при неблагоприятни климатични условия. 
Относно другите три дървета, намиращи се между бл. 4 и бл. 5 – две от тях са разположени в непосредствена близост до бл. 4. Поради това те са израснали наклонени в посока, обратна на посоката на кооперацията. Едното се намира до ел. таблото, разположено до външната фасада на блока. С това си положение и с растежа на дървото във времето, то може да причини щети на таблото както с корените, така и с приосновната част на стъблото. 
При другото от двете дървета се наблюдава повдигане на земята от обратната на наклона му страна. Това е признак за частично изкореняване вследствие от полягането на дървото. С напредване на времето този процес се задълбочава и в един момент при неблагоприятни климатични условия дървото може да падне. Част от корените на същото дърво с диаметър от около 15 см са излезли над повърхността на почвата, като върху тях се наблюдават незарасли рани. Около дървото предстои поставянето на тротоарна настилка. При моделиране на терена за изпълнение на вертикалната планировка ще се понижи нивото около основата му, при което ще бъдат отстранени тези корени. Това, съчетано с така описаното полягане на дървото, още повече ще компрометира устойчивостта му срещу падане. 
Третото от дърветата е черница, състояща се от три стъбла, сраснали в основата и наклонени встрани. По всичките стъбла, близо до основата им, се наблюдават открити рани, в областта на които дървесината е загнила навътре към осите на стъблата. Това  значително понижава устойчивостта на стъблата срещу пречупване. При евентуалното намаляване на тяхната височина е възможно да избият буйни издънки от или близо до основата и външният вид да добие облик на храст, вместо на дърво.
Общо определените за премахване дървета са шест. От шестте дървета само черницата, разположена до трафопоста може да бъде окастрена, вместо да бъде премахната, но при условие, че 
не се намира на трасето на предстоящи за изграждане водопроводна, канализационна или ел. мрежа."


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Първи случай на салмонелоза в област Монтана

Първи случай на салмонелоза бе регистриран в област Монтана. Пациентът е настанен за лечение в инфекциозното отделение на монтанската болница.  47 годишна жена от община Бойчиновци е със салмонелоза. Тя се лекува в болницата в Монтана, съобщи Елена Тодорова, главен инспектор в дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ "По епидемични показания са..

публикувано на 07.07.24 в 13:55

Общинският съвет в Лом с извънредно заседание

Общинските съветници в Лом ще заседават извънредно в понеделник, 8 юли. Местният парламент ще обсъди внесената от кмета Цветан Петров докладна записка за кандидатстване на Общината с проектно предложение за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в детска градина №2 "Червената шапчица" и детска ясла №2 в Лом. Предвижда се да бъде направен..

публикувано на 07.07.24 в 09:30

Детска академия за спорт и превенция откриха в Кула

Детска та  академия  цели ч рез игрови ситуации децата да се запознаят с теми за безопасността на движението, трафика на хора, спазването на обществения ред,  безопасно то  сърфиране в интернет , п ревенция на употреба и зл оупотреба с наркотични вещества, м естно културно насл едство и етнография, спортно лято , екологични инициативи  и..

публикувано на 07.07.24 в 09:21

Кметът на Враца провери строителството на Е-79 край Мездра

Кметът на Община Враца Калин Каменов припомни, че хората в Северозапада очакват скоростния път между Видин и София да бъде довършен в обещаните от строителите срокове, независимо от сътресенията в държавата. Градоначалникът провери как върви работата в отсечката между Мездра и Ботевград.  По думите на Каменов и по двата лота на скоростния път се работи..

публикувано на 07.07.24 в 09:04

Ремонтират водопроводната мрежа в ломското село Трайково

Обявената от Община Лом процедура за "Изграждане и рехабилитация на водопровод в село Трайково" все още не е приключила. Крайният срок за подаване на заявления с необходимата документация за участие в процедурата е 15 юли т.г. Близо 6 300 000 лева без ДДС е прогнозната стойност на строително-монтажните работи и всички допълнителни дейности...

публикувано на 07.07.24 в 08:53

Откриват изложбата "Футболът в Чипровци"

Изложбата "Футболът в Чипровци" ще бъде открита в 17:00 часа в Катеринината къща.  "Исторически музей- Чипровци в Катеринината къща, това е нашата етнографска сбирка, ремонтира две помещения и решихме да продължим там, където показваме бита на местното турлашко население, с периода от втората половина на 20 век. Защото всеки уважаващ себе си..

публикувано на 06.07.24 в 16:05

В Кула се проведе концерт, посветен на хумора, песните и танците

Самодейците от Народно читалище "Просвета 1882"- град Кула представиха празничен концерт, посветен на хумора, песните и танците.  Тази година концертът се проведе под наслова "Кулски закачки", разказа за Радио Видин Силвия Христова от НЧ "Просвета 1882":  "Самият спектакъл-концерт, който ние правим е с наши абсолютно оригинални..

публикувано на 06.07.24 в 15:03