Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плащаме по-висока цена на водата от 1 януари

Драстично поскъпване на водата предвижда Комисията за енергийно и водно регулиране от 1 януари.

Във Видин увеличението ще е с 28.6 %, във Враца с 20.6 %, а в Монтана - с 19.9 %, докато в останалата част от страната поскъпването ще е средно с 10%. В Берковица очакванията са цената да скочи с 80 %.

Промяната на цените е икономически обоснована, посочи председателят на КЕВР Иван Иванов

Във втората година на регулаторния период КЕВР коригира цената на водата с инфлацията, която е 10 на сто. Към това се прибавят увеличението на минималната работна заплата с 19%, както и годишното увеличение на възнагражденията във всичките дружества с по 15 на сто по споразумение със синдикатите, както и повишени разходи за електроенергия.

Новите цени на услугата са реални, коментира Георги Владов, зам.-председател на Българската асоциация по водите и бивш управител на ВиК - Видин. 

"На каквито и услуги да се увеличи цената - не е приятно, но нещата са напълно обясними. Когато говорим за процентно увеличение, трябва да се има предвид каква е била тя. Има областни градове, в които може би цената на водата е изоставала в предишните години. В момента 40% увеличение в Сливен, като крайна цена, може да се окаже съвсем нормално. Цената включва, както каза г-н Касчиев от КЕВР, икономически обосновани разходи. Аз не допускам някой да позволи да има включени разходи в калкулиране цената на водата, които не съответстват на законодателството. Цената е реална при всички положения. Напомням, че много ВиК-та започват от 2024-а да изплащат едно съфинансиране по програма "Околна среда", по която са бенефициенти в изграждането на редица строителни обекти на техни територии".

Комисията изменя служебно одобрените цени ежегодно, като добавя натрупаната инфлация за периода на действие на бизнес плана и я коригира с нормативно регламентираните коефициенти за съответната година. За 2024 г. освен прилаганите коефициенти, отчитащи ефективността на ВиК операторите и разходите, които са извършени за нови дейности и обекти, се добавя за първи път и изцяло нов коефициент. Той отчита реално изразходваните средства за електроенергия, от които ще се приспаднат получените от държавата компенсации за електроенергия за изминалата 2022 г., с изключение на периода на действие на мораториума върху цените.

Защо в обезлюдяващите райони хората имат най-ниски доходи, а в същото време най-висока цена на водата?

"Кръгът е омагьосан, защото опираме до инвестициите. Илюзия е, че ВиК секторът може да върви напред и да се оправи през инвестиции, финансирани през цената на водата. Състоянието на една водоснабдителна система е функция от платежоспособността на населението. Не може да имаме най-ниски доходи в Европа и да искаме да имаме водоснабдяване на европейско ниво. Всичко минава през цената на водата. Ако ние казваме, че 4-5 лева са висока цена за хората и те са прави, държавите с добро водоснабдяване имат 7-8 евро на кубик. Методът по одобряване на цените на водата, по който работи регулаторът, той е еднакъв за всички области. Колкото и да намалява населението в дадена област, мрежата остава същата, т.е. там цената като себестойност става най-скъпа. В същото време тези обезлюдяващи райони имат най-ниски доходи. Имаме най-ниски доходи на населението, себестойност най-скъпа цена, т.е. това е като при човешкия организъм - доближаваме двете граници на кръвното".

Диана Ковачева възрази остро срещу поредното увеличение на цените на водата от догодина. Омбудсманът обръща сериозно внимание, че тези цени не са окончателни и домакинствата тепърва ще са принудени да отделят все повече средства, за да могат да плащат сметките си за вода, защото към това увеличение предстои да се прибави и инфлацията за ноември 2023 година.

Според обществения защитник предложеният механизъм за определяне и изменения на цените на ВиК услугите, разработен от КЕВР през 2015 г., в сила от 2016 г., единствено постига значително повишение на цените на ВиК услугите, което обаче не се отразява в подобряване качеството на предоставянето им.

Според видинчани поскъпването е необосновано.

"Каквото решат, това си правят, ние какво да кажем, никой не ни слуша... Чух за повишението, дано поне се отрази на качеството на водата, ако е така - на никой няма да му е проблем... Знам, че се увеличават, но не разбирам на какво основание е тази новата висока цена... С тези ниски доходи какво правим? После ще качат отново ток, после и храни... Каквото и да кажат, знаете, че сме притиснати, понеже без вода не можем... Новата цена е много висока".

Окончателно решение за цените на водата регулаторът ще вземе на 22 декември.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Светиите от българския род

В първата неделя след Неделя на Всички светии , се чества паметта на всички български светии. Прославяме ги, възнасяме молитви към тези, които са просияли от нашия род през вековете. Всеки християнски народ в оградата на светата Христова Църква е дал светци. Такива сме дали и ние българите. Преподобният наш отец и светец Паисий..

публикувано на 07.07.24 в 08:00

Глемпинг - отдих със стил

Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов..

публикувано на 05.07.24 в 17:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП Видин

Венцислав Боянов: Очакваме скоро да знаем размера на пенсията за енергийните помощи

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за зимния сезон въпреки ръста на пенсиите. Това стана ясно след решение за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%, съобщиха от..

публикувано на 05.07.24 в 16:56

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

публикувано на 05.07.24 в 14:02

Професия "сватбен агент"- предизвикателството да превръщаш приказките в реалност

В рубриката "Професия-хоби" ще ви срещнем с дама, която присъства в един от най-важните дни на всеки човек, а именно- в сватбения. Тя е Петя Богомилова-Кънчева от Видин и има сватбена агенция.  Задачата ѝ не е лека. Нейната работа е свързана с планирането и изработване на сватбени декори и въобще създаването на цялостната визия на този важен..

публикувано на 05.07.24 в 14:00

Михаил Александров: За животните- с любов!

Около 4000 млечни крави се отглеждат във фермите във Видинско. 24 са тези с над 100 животни, в 8 са заложили на породата Симентал. Една от тях, тази на Михаил Александров , е във видинското село Рупци.  За първи път Михаил се захваща с отглеждането на крави през 2000 година. Няколко години му трябват, за да осъзнае, че условията за..

публикувано на 05.07.24 в 10:30