Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Кафе от италианска ретро машина на коледния базар във Видин

В първия ден на коледния базар във Видин, отидохме на място и заварихмe малко творчески хаос, коледни украси, ухание на най-различни вкусотии - определено течеше трескава подготовка. Завеждамe ви там, за да ви разкажем какво ще може да ви стопли в зимните дни и да ви предаде освен топлина, но и енергия. Да енергия, защото става дума за кафе. А когато става дума за кафе, няма как да не ви срещнем с човека, който разбира от кафе, точно колкото трябва да знае един бариста. Човекът, който учи от меката на кафето как се приготвя истинско, вкусно и ароматно кафе - Ивайло Захариев

Ще издадем, още сега, че тази година той ни е подготвил специално кафе от много висок клас, направено от италианска ретро машина. Ще разберем и какви са другите му предложения, които е подготвил, най-различни напитки - алкохолни и безалкохолни, в крак със сезона и празниците. Усещате ли как вече ухае на кафе, канела, портокал и шоколад? 

"Около тази машина се базират направата на всички напитки...Реших да вкарам една хубава ретро италианска машина, която е от 80-те години и на която ще приготвя много интересни неща и ще съкратим срока по издаването на напитките...Тази година реших да вдигна левела, по всякакъв начин и на десерти, и на напитки, съответно прочитът е интересен. По-различен прочит от другите издания на коледния базар. Това, което е акцентът тази година е Specialty Coffee или т. нар. специално кафе... Има два вида кафе - едното кафе е т. нар. обикновено или търговски клас, което се среща почти навсякъде, докато Specialty Coffee- то съставлява, да кажем около по-малко от 5% от световното производство на кафе, т.е. то е изключително лимитирано, отглежда се предимно в малки ферми, в определени точки в света, съответно и цената му е много по-различна, защото е по-бутиково. Много фактори оказват влияние и на цената, и на производството, като надморска височина, торове, които се използват и още много, много други грижи, които го правят така специално. Спешълти кофито не трябва да го бъркаме с Премиум кафе. Това е маркетингово наименование и там няма така ясно поставени критерии за качество."

Както винаги изчерпателен, когато става дума за кафе. Ивайло просто "гори" в това. Човек може да го слуша цял ден. Беше ни интересно да разберем какво е подготвил и за почитателите на другите напитки. 

"Общо взето всичко се върти около кафето, защото както знаем, зимата се пият топли напитки, повечето с кафе, ако не са с кафе, обикновено говорим за шоколад или за някакви млечни напитки, чайове съответно. Нищо кой знае какво, просто интересни прочити на класиките, така да ги наречем, като например млеката, с които ще работя, освен краве мляко, което използвам за капучино и т.н., от тази пролет започнах да работя с тези млека пробно, хората ги харесаха и сега ще работя отново с тях. Става въпрос за два вида мляко, които са всъщност алтернатива на краве мляко, за хората, които постят, също, защо не?! Това са овесено мляко и грахово мляко. Граховото е изключително интересно, даже имам една специална напитка, моя авторска, която е "Мока с грахово мляко" - кафе, шоколад и грахово мляко, има и в студен вариант - пролетта и лятото я предлагах, сега ще я предложа в топъл вариант."


Освен напитки, Ивайло ще предлага в своята дървена къщичка на базара и десерти. Те са познатите мъфини, понички, меденки с орехи, бисквитки Сабле с коледно-новогодишни формички. Другата част ще са нови, непредлагани до този момент сладки изкушения, с и без добавена захар. Повечето от десертите ще са ръчно изработени.

Също така ще има и греяно вино. Този път Ивайло е смесил повече от два сорта и е добавил пъстра гама от подправки и цитруси. Виното е нашенско. Той остава верен на местните винопроизводители, защото продуктът им е качествен, с добри вкусови характеристики, пък и идеята е да подпомага винарите от Видинско.



Можете да откриете на страницата на Ивайло чашите, тениските и торбичките, които са с дизайн и снимка на продуктите му @baristaprint  .


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Румяна Димитрова, имиджов консултант

Когато удобството стана мода - как пандемията оформи стила на обличане

Пандемията от COVID-19 оказа дълбоко въздействие върху всички аспекти на живота, но тя повлия включително и върху начина, по който се обличаме. Тази внезапна промяна в ежедневието, преминаването към работа от вкъщи и ограниченията върху социалния живот доведоха до коренна трансформация в модните тенденции. Какво се случи? Комфортът се превърна..

публикувано на 07.04.25 в 16:25

Първокласници поздравиха медици във Видин за професионалния им празник

На 7 април отбелязваме Световния ден на здравето. На тази дата през 1948 година е приет уставът на Световната здравна организация. Денят е професионален празник на работещите в областта на хуманната медицина.  Във Видин ученици от Основно училище "Любен Каравелов" поздравиха медиците в Многопрофилната болница за активно лечение „Света Петка“...

публикувано на 07.04.25 в 15:56

Видинчанинът Емо Йоцов се връща в родния град със смях без филтър

Видинчани и гостите на града ще имат възможност на 10 април, четвъртък, да се посмеят, тъй като в града ще дойде комедиантът Емо Йоцов от Стендъп Комеди Клуб София , роден и израснал във Видин.  Емо е комедиант на годината за 2024 година. Той не обича захаросаните истории. Не обича и преструвките. В стендъп комедията му няма място..

публикувано на 07.04.25 в 14:00

Нужна ли е интелектуална хигиена в социалните мрежи?

Всички ние използваме "социалните мрежи". Самото наименование означава споделяне и затова най-добрата практика в социалните медии е да се създаде продукт, който си заслужава да бъде споделен. Съдържанието може да бъде в различни формати - текст, снимки, видео. Ако то съдържа ценна информация и достигне до голяма целева аудитория, тогава хората..

публикувано на 07.04.25 в 13:13

Димитър Шонев - един от дейците на Врачанското музикално общество през миналия век (снимки)

Днес си ще си припомним живота и делото на Димитър Шонев - една личност, оставила бележита следа в музикалното общество на Враца от миналия век.  Той е роден на 13 февруари 1922 година в града под Околчица. Неговият музикален талант се е забелязвал още като е бил юноша, около 10-12 годишен, ни разказва Велик Клюнков , уредник отдел "Най-нова..

публикувано на 07.04.25 в 12:00

Ако прекрачим в сърцето си отвъд Йордан, душите ни ще намерят покой

Петата неделя на Великия и спасителен пост , която отбелязваме днес, е посветена от Църквата Христова на  преподобната Мария Египетска . "Защото и Син Човечески не дойде, за да Му служат, но  да послужи и даде душата Си откуп за мнозина." /Марк.10:45/ Миналата Неделя чрез примера на св. Йоан Лествичник Православната..

публикувано на 06.04.25 в 08:00

Романът "Как да убиеш семейството си" на Бела Маки

Грейс Бернард е 28-годишна красива, привидно съвсем нормална жена, но с необикновена история. Работата е там, че тя има зад гърба си вече шест убийства – някои брутални, други – не чак толкова, но в момента по ирония на съдбата лежи в затвора заради убийство, което не е извършила. Не го беше замислила така, но… Не се заблуждавайте! Грейс не е..

публикувано на 04.04.25 в 17:29