Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кафе от италианска ретро машина на коледния базар във Видин

В първия ден на коледния базар във Видин, отидохме на място и заварихмe малко творчески хаос, коледни украси, ухание на най-различни вкусотии - определено течеше трескава подготовка. Завеждамe ви там, за да ви разкажем какво ще може да ви стопли в зимните дни и да ви предаде освен топлина, но и енергия. Да енергия, защото става дума за кафе. А когато става дума за кафе, няма как да не ви срещнем с човека, който разбира от кафе, точно колкото трябва да знае един бариста. Човекът, който учи от меката на кафето как се приготвя истинско, вкусно и ароматно кафе - Ивайло Захариев

Ще издадем, още сега, че тази година той ни е подготвил специално кафе от много висок клас, направено от италианска ретро машина. Ще разберем и какви са другите му предложения, които е подготвил, най-различни напитки - алкохолни и безалкохолни, в крак със сезона и празниците. Усещате ли как вече ухае на кафе, канела, портокал и шоколад? 

"Около тази машина се базират направата на всички напитки...Реших да вкарам една хубава ретро италианска машина, която е от 80-те години и на която ще приготвя много интересни неща и ще съкратим срока по издаването на напитките...Тази година реших да вдигна левела, по всякакъв начин и на десерти, и на напитки, съответно прочитът е интересен. По-различен прочит от другите издания на коледния базар. Това, което е акцентът тази година е Specialty Coffee или т. нар. специално кафе... Има два вида кафе - едното кафе е т. нар. обикновено или търговски клас, което се среща почти навсякъде, докато Specialty Coffee- то съставлява, да кажем около по-малко от 5% от световното производство на кафе, т.е. то е изключително лимитирано, отглежда се предимно в малки ферми, в определени точки в света, съответно и цената му е много по-различна, защото е по-бутиково. Много фактори оказват влияние и на цената, и на производството, като надморска височина, торове, които се използват и още много, много други грижи, които го правят така специално. Спешълти кофито не трябва да го бъркаме с Премиум кафе. Това е маркетингово наименование и там няма така ясно поставени критерии за качество."

Както винаги изчерпателен, когато става дума за кафе. Ивайло просто "гори" в това. Човек може да го слуша цял ден. Беше ни интересно да разберем какво е подготвил и за почитателите на другите напитки. 

"Общо взето всичко се върти около кафето, защото както знаем, зимата се пият топли напитки, повечето с кафе, ако не са с кафе, обикновено говорим за шоколад или за някакви млечни напитки, чайове съответно. Нищо кой знае какво, просто интересни прочити на класиките, така да ги наречем, като например млеката, с които ще работя, освен краве мляко, което използвам за капучино и т.н., от тази пролет започнах да работя с тези млека пробно, хората ги харесаха и сега ще работя отново с тях. Става въпрос за два вида мляко, които са всъщност алтернатива на краве мляко, за хората, които постят, също, защо не?! Това са овесено мляко и грахово мляко. Граховото е изключително интересно, даже имам една специална напитка, моя авторска, която е "Мока с грахово мляко" - кафе, шоколад и грахово мляко, има и в студен вариант - пролетта и лятото я предлагах, сега ще я предложа в топъл вариант."


Освен напитки, Ивайло ще предлага в своята дървена къщичка на базара и десерти. Те са познатите мъфини, понички, меденки с орехи, бисквитки Сабле с коледно-новогодишни формички. Другата част ще са нови, непредлагани до този момент сладки изкушения, с и без добавена захар. Повечето от десертите ще са ръчно изработени.

Също така ще има и греяно вино. Този път Ивайло е смесил повече от два сорта и е добавил пъстра гама от подправки и цитруси. Виното е нашенско. Той остава верен на местните винопроизводители, защото продуктът им е качествен, с добри вкусови характеристики, пък и идеята е да подпомага винарите от Видинско.



Можете да откриете на страницата на Ивайло чашите, тениските и торбичките, които са с дизайн и снимка на продуктите му @baristaprint  .


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 24 ноември 2024 година

Обичам да се разхождам и да гледам. Да забелязвам. Да откривам и да се опитвам да разбера за мен интересни неща, а за други напълно скучни. Сами трябва да търсим за да се открием и да се преоткрием. Същото важи и за това, което виждаме...Срещам различни хора. Забелязал съм, че са три типа. Първите /не в този ред, разбира се/остаряват видимо, но..

публикувано на 24.11.24 в 14:10

Там, където е Господ – там е истинският живот, любов и единство

Тринайсета неделя след Неделя подир Въздвижение , която отбелязваме днес, Господ Иисус Христос ни напомня, че ние като християни трябва да се стремим не само да изпълняваме закона на Бога просто ей така, без да вникваме в него. Той ни казва чрез съвета, който дава на един богат младеж, че не е достатъчно да изпълняваме на думи закона..

публикувано на 24.11.24 в 08:00

Как да пазаруваме разумно на Черен петък

Черният петък е едно от най-очакваните събития в годината за любителите на пазаруването. Това е денят, в който много магазини предлагат огромни отстъпки и специални оферти. Черният петък по принцип започва рано сутрин в последния петък на месец ноември.  В България, обаче, все по-честа практика става Черният петък да се провежда много..

публикувано на 22.11.24 в 17:05

Пуци: Историята на едно диво и щастливо морско свинче

В света на домашните любимци има някои, които обожават прожекторите, камерите и вниманието. А има и такива като Пуци – млад, див, игрив, и… определено не е фен на фотоапарати. Пуци е морско свинче, представител на породата американски късокосмести и със сигурност знае как да превърне живота на стопаните си в приключение. Антонина Лозанова ,..

публикувано на 22.11.24 в 15:30

Тебеширеният човек отново е тук!

Минали са тридесет години, откакто четири момчета, следвайки странни тебеширени знаци, намират в гората части от тялото на убито момиче. Дебелия Гав, Железния Мики, Еди Мюнстър и Хопо сами са измислили тези знаци, с които да се забавляват и да си разменят тайни съобщения през иначе безкрайно скучното лято на 1986 г., но ето че още някой се е..

публикувано на 22.11.24 в 15:25

"Вещица RUN" предизвиква дамите да "полетят"

На 1 декември предстои туристическата надпревара " Вещица Рън ", организирана BG Events & Guiding. Надпреварата ще е в района на Белоградчик. На него предстоят много изненади и участничките ще бъдат доста атрактивно облечени - като вещици. В тези премени ще преминат част от трасето.  "Предвидени са три контролни точки по трасето, на които..

публикувано на 22.11.24 в 14:35

Видинската математическа гимназия въвежда като избираем предмет религия

В Профилираната природо-математическата гимназия "Екзарх Антим I" във Видин ученици ще изучават като свободноизбираем предмет религия и основи на източното православие. Решението е по инициатива на училищното настоятелство, каза директорът Ивайло Милушев.  "Лятото, на 19 юли, беше проведена една среща между членове на настоятелството, учители..

публикувано на 22.11.24 в 14:30