Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

WWF: Нелегалният дърводобив убива българската гора

Незаконната сеч е световен проблем, който предизвиква тежки екологични, социални и икономически въздействия. Тя унищожава горите на планетата, а негативният ефект от нея изостря климатичната криза и води до загуба на биоразнообразие.


Потърпевши сме всички ние. По данни на Интерпол, всяка година международната търговия с незаконно добит дървен материал генерира среден оборот от 100 милиарда щатски долара. За съжаление, нелегалният дърводобив и у нас е фактор, който не може да бъде пренебрегнат. Според анализа на природозащитната организация WWF над ¼ от дърводобива в България се извършва отвъд рамките на закона. С кампанията си "Подари природа. За нашето бъдеще“ WWF търси решение и на този проблем.


На всеки четири години WWF извършва детайлен анализ на нивото на нелегалния дърводобив в страната. По оценки на специалисти днес нерегламентираната сеч генерира скрити приходи от над 100 милиона лева годишно. В допълнение към тези финансови загуби, горите не могат да изпълняват ефективно своите производствени, водоохранни и природозащитни функции. Така освен, че ощетява държавния бюджет и всички нас като данъкоплатци, незаконният дърводобив лишава дългосрочно цели райони от чист въздух и питейна вода.


"Количеството на незаконно добитата дървесина в България продължава да е притеснително високо. За една усреднена година той възлиза на 1,7 млн. куб.м от официално регистрирания добив. Нещо повече, половината от привидно законния дърводобив се извършва при нарушения на законите за горите, околната среда, биологичното разнообразие и защитените територии. Данни за незаконна сеч имаме дори от трите национални парка – "Рила“, "Пирин“ и "Централен Балкан“, коментира Добромир Добринов, старши експерт по природозащитно законодателство във WWF.


Една от ключовите предпоставки за незаконния дърводобив е социалното неравенство и нивото на хронична бедност у нас. Цената на дървата за огрев се увеличава, а броят на домакинствата, живеещи в трайна бедност, остава висок. Това оказва допълнителен натиск за ползване на незаконно добита дървесина. Всъщност потреблението на дърва за горене от населението е и най-голямото перо в баланса на дървесината, сочи анализът. 


Какво можем да променим?


Начинът, по който произвеждаме енергията си днес, ни изправя пред редица рискове. Замърсяването на въздуха взима все повече жертви всяка година, енергийната бедност у нас се разраства, а допълнителен натиск върху горите би означавал тежък удар върху екосистемите и биологичното разнообразие. Затова WWF насърчава постепенния преход към нисковъглеродна икономика, сериозен дял от който заема използването на биомаса.


"По отношение на отделяните количества въглеродни емисии, използването на биомаса за някои енергийни нужди е по-добър вариант в сравнение с изкопаемите горива. Въпреки това възстановяването на горите изисква време, а обратното поглъщане на въглерода от тях отнема десетилетия, с които не разполагаме. Нещо повече, постигането на въглеродна неутралност до 2050 г. означава необходимост от значително увеличаване на горските територии в целия свят, а оттам и на капацитета на улавяне на въглерод“, категоричен е Апостол Дянков, ръководител на практика "Климат и енергия“ във WWF.


Природата щедро ни предоставя ресурси като биомасата и редица екосистемни услуги. Необходимо е обаче да ги използваме разумно, за да запазим както нейната красота и функционалност, така и нашето собствено здраве и финанси. Можем например да боравим с домакинските уреди още по-рационално: така че от една страна да получаваме нужната енергия, а от друга – да намалим разходите си. Ето как:

• Настройването на бойлера на оптималните 50-55°С намалява разхода на електроенергия. Промяната на подгряващата температура само с 5 градуса може да спести до 10% електрически ресурс.

• Използването на пералнята на ниски температури пести ток. Загряването на водата използва 90% от изразходваната енергия.

• Водоспестяващи душови разпръскватели могат да намалят чувствително разхода на вода и енергия за затоплянето ѝ. С инвестиция до 20 лв. двама души могат да спестят 12,5 м³ вода и до 400 кВтч електроенергия, равняващи се на около 100 лв. годишно.


Използвайки уредите ефективно, ние подсигуряваме ниски нива на вредни емисии и прахови частици във въздуха, който дишаме. Ежедневните действия в името на собствените ни средства облагодетелстват и нашия най-ценен ресурс – личното здраве.


Голямата мисия на WWF е да спомогне за изграждането на бъдеще, в което хората живеят в хармония с природата и нейните обитатели.


Всеки може да стане част от каузата на WWF като се включи в кампанията "Подари природа. За нашето бъдеще“.Вижте как тук .





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 4 юли 2024 година

Затвореното  пътно платно  на видинския булевард "Панония" до Районната здравноосигурителна каса продължава да затруднява придвижването в града.  Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов директорът на ОДМВР-Видин старши комисар Петър Коцин е отличен с най-високата професионална награда "Почетен знак на МВР-І степен".  81..

публикувано на 04.07.24 в 18:00

В Камено поле търсят помощ за семейство, чийто дом изгоря

Във врачанското село Камено поле започнаха дарителска кампания в подкрепа на семейство възрастни хора и двете им внучета, чийто дом изгоря при пожар. Огънят е избухнал на 20 юни от късо съединение в стопанска постройка в двора им, каза кметът Цветелина Ботева . „Беше ми сигнализирано, че в края на селото възниква пожар. За лош късмет..

публикувано на 04.07.24 в 16:42

Школа по пеене обучава деца в село Ослен Криводол

Школа по пеене за деца се сформира към читалището в мездренското село Ослен Криводол .  Заниманията се водят от Невена Йончева - педагог, която свири и на различни инструменти. По време на първия урок учителят запозна децата с фолклорните области в България, със звученето на различни музикални инструменти, направи с тях упражнения за ритъм и..

публикувано на 04.07.24 в 15:41

Центърът за домашни грижи във Видин продължава дейността си

Продължава дейността на Центъра "Домашни грижи" във Видин , който предоставя интегрирани здравно-социални услуги. Открит е през 2020 година и е един от седемте в Северозапада, създадени като иновативен модел по проект на БЧК в партньорство с Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика и Норвежка асоциация на..

публикувано на 04.07.24 в 15:07

Две деца са обгазени при пожар в Монтана

Две деца са обгазени при пожар в жилищен блок в Монтана. Те са приеми в болница без опасност за живота. Огънят е пламнал около 9.30 часа днес в жк "Изгрев", блок 6. Той е тръгнал от апартамент на последния етаж. В последствие е обхванал и таванското помещение. В апартамента са били деца на 2 и 4 години. "Видях, че пуши покривът и след малко..

публикувано на 04.07.24 в 14:57

В Кула организират концерт, посветен на хумора

Днес, 4 юли, самодейците от Народно читалище "Просвета 1882"- град Кула ще представят празничен концерт, посветен на хумора, песните и танците.  Хумористичната програма е изпълнена с много музика, танци, песни, забавни скечове и хумористични авторски миниатюри. Тази година концертът ще се проведе под наслова "Кулски закачки".  В празничния концерт ще..

публикувано на 04.07.24 в 13:00

Възстановено е движението между Лом и Козлодуй

Възстановено е движението по път II-11 Лом – Козлодуй в района на Горни Цибър , съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". То беше ограничено заради катастрофа, като трафикът се пренасочваше по обходни маршрути.

публикувано на 04.07.24 в 12:40