Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще намалеят ли старите коли, ако се оскъпят с нова такса от 500 лева

Снимка: Любо Андреев

България има най- остарелия автомобилен парк в Европа и води класациите за най- висока смъртност, свързана със замърсяването на въздуха, по данни на Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в Българи. Като член на ЕС в страната се прилагат мерки, свързани с отделяните въглеродни емисии, както и постепенно ограничаване на старите превозни средства на бензин и дизел. Броят на регистрираните автомобили е около 4 милиона, като от тях 12 хиляди са електромобилите. Годишно в страната се внасят около 300 хил. автомобила, повечето от които са на възраст над 15 години. 

Нова мярка за ограничаване на старите коли по пътищата и подпомагане на гражданите за закупуване на електромобили предлага Министерството на транспорта. Това е такса от 500 лева на внесена кола втора ръка.

"Колата ми е 2004 година. Откъде имам възможност за нова, ние сме пенсионери с 600 лева пенсия... Това са глупости и още повече да се финансира закупуването на електромобили. Да, но само някои могат да си го позволят... Аз съм за. Предпочитам, аз съм пенсионер човек, да дишам чист въздух... Не е нормално, ние сме държава на абсурдите и не го казвам само аз. Има много стари коли, които са втора употреба по- добри от новите...", смятат граждани.

В КАТ, където се регистрират внесените в България автомобили, семейство Николови от Видин регистрират новата си кола, втора употреба, внесена от Англия. Смятат, че ако бъде приет новият налог това ще се отрази зле и на купувачите, и на продавачите:

"Има бедни хора, къде не могат да си позволят примерно чисто нова кола и плащат лизинги. То, ако имам работа и аз ще си вземем. Няма да ходим в Англия... 10 процента са чисто новите коли..."

Ще бъде натоварен крайният потребител, защото нито една фирма няма да направи загуба от печалбата си с 500 лева, тя ще калкулира тази такса в цената на автомобила, заяви изпълнителният директор на Асоциацията на вносителите на автомобили Цветелина Цанева:

"Това, което искаме да кажем е, че и в момента има такса, еко такса, така наречената еко такса, знаем продуктовата такса, която никой не знае какво се случва с парите, които се събират от организациите по оползотворяване. Съответно, би трябвало много добре да се помисли какво ще се събира и как ще се подпомагат гражданите за закупувана електромобили, тъй като и тяхната цена никак не е ниска. Отново ще имат възможност да купуват по- платежоспособните граждани, а това, което се случва в провинцията, знаем като доходи, никак не е цветущо. Това е нашата позиция."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Заводът на

Липсва официално уведомление за затварянето на завода за кабелни комплекти в Мездра

В Бюрото по труда в Мездра не е постъпила официална информация за затваряне на завода за кабелни комплекти в града. Работодателят е длъжен поне 30 дни предварително да информира институцията за намерението си, в противен случай може да бъде санкциониран от Инспекцията по труда. Това каза директорът на Бюрото по труда Владимир Петков и поясни, че е..

публикувано на 19.09.24 в 15:36

С какво привлича туристи пещера Леденика

На 17 септември се навършиха 63 години от влизането на първата посетителска група в природния феномен "Леденика". През годините пещерата е впечатлила стотици хиляди туристи. Освен с уникални образувания, тя разполага и с място за провеждане на концерти и спектакли. Пещерата е отворена за посещения през цялата година, каза Христо Христов-..

публикувано на 19.09.24 в 15:19

Доброволци почистиха туристическа пътека на връх Бабин нос

Доброволци разчистиха паднали клони и дървета по екопътека в участъка между Бабин нос и Студен кладенец, това е маршрутът "Връшка чука - Ком", който е естественото продължение на "Ком - Емине". Инициативата е на групата "Торлакия" - това е неформална група от доброволци, чиято обща цел е развитието на туристическия маршрут "Връшка чука - Ком" и..

публикувано на 19.09.24 в 15:00

Учредиха туристическо дружество в Мездра

Туристическо дружество "Искър - Мездра" беше учредено в железничарския град. Негови учредители станаха 14 активни туристи . Сред тях е доайенът на местното туристическо движение Борислав Леонкев . Искаме да си върнем дружеството, каквото е било преди промените, каза той. "Това го говорим от отдавна, защото нашето дружество има славни..

публикувано на 19.09.24 в 14:56

Деца отбелязаха Европейската седмица на мобилността във Видин

По повод Европейската седмица на мобилността , която се провежда всяка година от 16-и до 22 септември , децата от ДГ "Арабела" във Видин за четвърта поредна година участваха в инициатива, съвместно със служители на Областната дирекция на МВР.  Проявата е част от програмата по повод Дните на безопасността на пътя, организирани от..

публикувано на 19.09.24 в 14:17

Търси се решение на проблема с електрическите тротинетки във Видин

Броят на електрическите тротинетки, които се използват като средство за придвижване във Видин се увеличава. Проблемът е, че често на тях се возят повече от един човек, управляват се от деца, водачите не се съобразяват с пешеходците и другите участници в движението, карат ги на пешеходни зони. Всичко това води до риск от сериозни инциденти. Главен..

публикувано на 19.09.24 в 14:00

Изложба във Видин ще разкаже историята на еврейско момиче

Изложба, разказваща историята на едно еврейско момиче, принудено заедно с родителите си да се укрива, за да избегне преследването от националсоциалистическия режим в Германия, ще бъде открита във Видин . "Сузи, внучката от къща № 4 и времето на скритите еврейски звезди" е създадена по едноименната графична новела на художника и учител в училище..

публикувано на 19.09.24 в 13:29