Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Читалището в Градец отпразнува 95 години

| Интервю
2
Снимка: Фейсбук, Кметство с. Градец

С празничен концерт отбелязаха 95-годишнината от създаването на читалище "Просвета 28.11.1928" в Градец на 30 ноември. Във видинското село, през далечната 1928 година, група от ентусиасти, предимно учители и свещеници, запалват първата искра на читалищното дело в родното им място. Първо го основават в дома на Славчо Герчев, който по-късно е изявен самодеец в културното средище. Заради обширната дейност на читалището се налага да сменят местоположението му - избират по-голяма сграда, тази на местната кръщелница. По-късно го преместват в новоизградената прогимназия. През 1937 година, голямата Врачанска община по това време, взема решение, че за нуждите на читалището трябва да се обособи и да се изгради собствен читалищен дом. Това разказа за Радио ВИДИН Пролет Цолова, секретар на културното средище:

"Най-интересното в тези документи, които съм открила в нашето читалище и съм ги предала в Държавен архив - Видин, е че то е изградено не само с решението, не само с доброволния труд на цялото село, но най-вече е имало обособен архитектурен план, скица, по която то е изградено и е било с названието "Театрален дом". По-късно видях, че и в Ново село, тяхното читалище е с подобно название, може би защото основната дейност по това време и в началото на неговото създаване е най-вече театралната дейност. Тогава театралната дейност до 70-те, 80-те години беше една от водещите самодейни инициативи на местните театралци  и изобщо самодейци. По-късно вече селото с доброволен труд изгражда самата сграда... Вече духовно тя е изпълнена с духовни копнежи, с хорово пеене по-късно. Обособяват се мъжки и дамски хор, танцовите състави, 50-те години започват да се обособяват, тъй като всъщност те са единствените, които са останали."

Друг интересен факт е, че през 50-те години, селото се снабдява с електричество с читалищни пари, които по-късно са върнати в читалищната каса. И както описва един тамошен летописец, "селото просто светна". Светва и в преносния смисъл на думата, тъй като читалището се обособява като един духовен център за много поколения и до днес. В момента в него са останали два действащи колектива по автентичен фолклор - възрастни и деца, група за лазаруване. По идея на местни самодейки, от няколко дни са сформирали и група за коледуване. До този момент са се записали 20 деца. 

"Това е празник, който не успяхме през тези години да го възстановим, защото той имаше една особеност, да се ходи нощно време, сега ето, че нещата преминават в друго измерение - ще ходят на Коледа сутринта. Това са предимно момчета, които ходят и коледуват из селото. Аз се радвам, че този обичай, който тук, в нашето село, го наричаме "Пиу миу" е записан в златния фонд на Копривщица, където държа да подчертая, че село Градец е присъствало почти на всички издания и са златни медалисти нашите участници в тази наистина българска фолклорна столица."

Читалището в село Градец е разполагало с богат фонд, който запазва до днес.

"Още по-интересното е, че ние имаме много автори от село Градец, чиито произведения пазим и съхраняваме в нашата библиотека. Това са над 20 човека, като от тях има с краеведска литература, която е много ценна, с поезия, с проза и т.н. Така че, радвам се, че имаме един такъв книжен колектив, който наистина допринася за това книжовно богатство за нашето село с доста произведения."

Читалището има нужда от ремонт, посочи още Пролет Цолова:

"Като материална база имаме необходимостта от това да бъдем ремонтирани, с по-приятен вид, да не тече покривът или да имаме някакви други проблеми, защото това е собственост, която трябва да се пази, да се съхранява. Читалището не напразно е като един дом, който постоянно трябва да се грижим за него, за да е приветлив, за да е уютен, да създава желание на хората, които идват в него да се чувстват добре и комфортно."

Пролет Цолова добави, че няма семейство, което тук да не е играло, пяло и танцувало



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Светиите от българския род

В първата неделя след Неделя на Всички светии , се чества паметта на всички български светии. Прославяме ги, възнасяме молитви към тези, които са просияли от нашия род през вековете. Всеки християнски народ в оградата на светата Христова Църква е дал светци. Такива сме дали и ние българите. Преподобният наш отец и светец Паисий..

публикувано на 07.07.24 в 08:00

Глемпинг - отдих със стил

Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов..

публикувано на 05.07.24 в 17:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП Видин

Венцислав Боянов: Очакваме скоро да знаем размера на пенсията за енергийните помощи

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за зимния сезон въпреки ръста на пенсиите. Това стана ясно след решение за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%, съобщиха от..

публикувано на 05.07.24 в 16:56

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

публикувано на 05.07.24 в 14:02

Професия "сватбен агент"- предизвикателството да превръщаш приказките в реалност

В рубриката "Професия-хоби" ще ви срещнем с дама, която присъства в един от най-важните дни на всеки човек, а именно- в сватбения. Тя е Петя Богомилова-Кънчева от Видин и има сватбена агенция.  Задачата ѝ не е лека. Нейната работа е свързана с планирането и изработване на сватбени декори и въобще създаването на цялостната визия на този важен..

публикувано на 05.07.24 в 14:00

Михаил Александров: За животните- с любов!

Около 4000 млечни крави се отглеждат във фермите във Видинско. 24 са тези с над 100 животни, в 8 са заложили на породата Симентал. Една от тях, тази на Михаил Александров , е във видинското село Рупци.  За първи път Михаил се захваща с отглеждането на крави през 2000 година. Няколко години му трябват, за да осъзнае, че условията за..

публикувано на 05.07.24 в 10:30