Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Световния ден на цигулката

Добромира Димчева, цигуларка: Музиката спасява

Снимка: Анелия Гешева



В Световния ден на цигулката ви срещам с цигуларката във видинския симфоничен оркестър Добромира Димчева. Тя е музикант в Симфониета - Видин повече от 10 години. Родом е от Пловдив, учи в музикалното училище цигулка, но започва да свири от много малка, още от 6-годишна. 

"Пътят на един музикант и по-специално на един цигулар, започва в много ранна детска възраст. Обикновено, когато установят, че едно дете има качествата да се занимава с музика и родителите са избрали цигулката както инструмент, неговият творчески път започва от най-ранна детска възраст, почти всички от нас започват тогава", посочва цигуларката.

Как може да се задържи в днешно време интересът на едно дете към музикалния инструмент? Защото знаем, че днешните деца боравят с много повече информация, има много повече неща, които ги разсейват.

"Истината е, че да, много мои колеги казват, че са били лишени от удоволствието да играят и да се забавляват със своите връстници, но аз не съм от това поколение. Тъй като през 80-те години, когато растях, беше наложена една практика - едно дете може да спортува, може да си учи уроците, може да свири на музикален инструмент, да пее, да танцува, по всякакъв начин да развива всеки един талант, който притежава и разбира се там, където му е най-хубаво и най-уютно, да продължи да се развива. Затова не мога да кажа, че съм била лишена от удоволствието да си играя със своите връстници, просто всичко беше разпределено в едни нормални, здравословни граници."



Интересното е, че Добромира е имала период в живота си, в който се отказва от цигулката.

"Завърших музикалното, хвърлих цигулката и се занимавах с други неща - университет и т.н., но един слънчев ден, професията ме доведе в симфоничния оркестър във Видин и ароматът на сцената, звукът на цигулката, на целия симфоничен оркестър (...) все едно се връщаш в едно друго измерение, което аз бях загърбила, бях решила, че не искам да се занимавам повече с музиката и като ме лъхна една меланхолия, тъга как можах да го зарежа това и реших, че трябва да се върна в лоното на музиката. И буквално започнах от първи клас, да си наваксвам всичко пропуснато и имах възможността и съм благодарна на Мирослав Кръстев, че ми даде шанса да съм си у дома пак."

Последните няколко години Симфониета - Видин, след ковид кризата, беше изправена пред нови предизвикателства. Сега те реализират участия в цялата страна. Беше ми интересно да попитам Добромира, дали публиката в градовете е различна от тази във Видин. И тя беше категорична в отговора си. Да, публиката е различна навсякъде. Казва, че винаги се разбира кога една публика има отношение към музиката. За видинската Добромира казва, че винаги е имала отношение към изкуството и към музиката. Според нея Видин обича естетиката. Лом - също. Там е била една от най-старите български оперети, която е имала международна слава и в Лом все още пазят спомена за това. Публиката има изисквания какво ще се представи пред нея. Има места, където хората приемат всичко радушно, защото са зажаднели за музика и въобще за култура. Обикновено от аплаузите, от това как се променят лицата на хората в хода на един концерт, винаги може да се разбере дали им е допаднало, или не. Има и места, където публиката е по-претенциозна, пример за което е Монтана. Там оркестърът трябва да се представи в изключително добра форма, добавя цигуларката.

Макар и през годините да е имала различни професии, смятаме че Добромира е открила своето призвание и тъй, като това не е лесна задача, можем да кажем, че тя е истинска късметлийка.

"Много мои приятели ми казват, че пътят на един човек е благословия или наказание. Всички ми казват: "В твоя случай Господ те е погалил, защото ти е дал този шанс да имаш музиката!". Тя спасява, повярвайте!" 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мариана Димитрова: Бабите и дядовците са символ на стабилност

3 октомври е Световен ден на баба и дядо . Денят е повод да отдадем заслужена благодарност на баби и дядовци за подкрепата им към деца и внуци. Трябва да бъдат почитани, казват видинчани.   "Дядовците и бабите са ни едно богатство. Благодарение на тях сме тук, ние, нашите родители. Специално на мен те са ми много от помощ, затова съм..

публикувано на 03.10.24 в 17:16

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" е собственик на рибния ресурс на водоема

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" стана собственик на рибния ресурс на водоема за срок от 5 години. Условията по процедурата, по която е кандидатствало сдружението са сурови, заяви Владислав Йорданов- член на организацията. "Реални сдружения, които имат членска маса, които имат членове над 500, с едногодишни билети, валидни в ИАРА. Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:41
Снимката е илюстративна

"Четири лапи": Интензивното животновъдство кара животните да страдат

Ден след Световния ден на селскостопанските животни и ден преди Международния ден за защита на животните говорим с Тихомир Димитров- ръководител на отдел "Програми" към фондация "Четири лапи" за хуманното отношение към животните и за дейността на организацията, която е фокусирана върху животните под пряко човешко въздействие...

публикувано на 03.10.24 в 16:16

Как могат да останат по-дълго туристите в Искърското дефиле

Туристическият бранш в района на Искърското дефиле се обединява около създаването на нова туристическа дестинация. Идеята възниква още миналата година. При разговори с местните хора и от наблюдения на Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" става ясно, че има много голям бум на туристи по Искърското дефиле. Това навежда на мисълта..

публикувано на 03.10.24 в 16:09

Брусарци има нова зона за отдих и спорт

Брусарци вече разполага с нова зона за отдих и спорт . Общинският център е пример за това, как запуснати терени могат да бъдат превърнати в нещо полезно.  Новият обект е създаден по проект "Обичам природата и аз участвам“ в рамките на Национална кампания "Чиста околна среда - 2023 г.“.  Целта му е да повиши екологичната култура чрез..

публикувано на 03.10.24 в 14:00

Община Монтана набира кандидати за стипендии на талантливи ученици

Община Монтана обяви начало на сесия за стипендии на ученици с изявени дарби от 1 октомври. Начало на сесията за определяне на годишна и еднократна стипендия и приемане на кандидатури е съгласно чл. 10 и чл. 11 на Наредбата за условията и реда за отпускане на стипендии на ученици с изявени дарби от община Монтана. Това обяви за Радио ВИДИН..

публикувано на 03.10.24 в 12:00

Виктория Асенова - VikA с нов сингъл и видеоклип

Младата певица, родом от Видин, Виктория Асенова -VikA представи новия си сингъл и видео към него. "Gimme love" е песен, създадена от самата изпълнителка и нейните италиански продуценти. След"Heart babe", чиято премиера бе преди година, това е втората песен, продуцирана  от звукозаписната компания със седалище в Италия. Песента е на английски език..

публикувано на 03.10.24 в 10:05