Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илияна Кръстева: Аз обичам да обичам

Цветовете, любовта и светлината в поезията на Илияна Кръстева

проф. Венелин Терзиев: Нейната цветност е в нейната същност


"На рамо със залеза" е първата книга със стихове на Илияна Кръстева. Повече от 25 години е директор на СУ "Св. св. Кирил и Методий" Брегово, но днес ни се представя като творец. В срещата ни участват проф. Венелин Терзиев, автор на предговора на стихосбирката, и актьорът Симеон Владов, който чете някои нейни стихове и етюди или размисли  на проф. Терзиев. 

Книгата съдържа 30 стихотворения, написани по различни поводи и изключително добре оценени от литературните критици. Списанието за литература и визуални изкуства "Картини с думи и багри" с издател Габриела Цанева, дава висока оценка на стиховете на Илияна Кръстева. 

В тази привидно малка книжка със стихове авторката се представя като вдъхновен творец, който може да играе с думите и да ни накара да полетим в световете на любовта, на красивото, на възвишеното.  



В поезията си Илияна е различна и неповторима, вървяща по своя духовен път, докато намира смисъла на битието в откриването и общуването със сродни души. Избрала е да върви по пътя на любовта, най-истинският и най-божественият, в същото време има желание да проправя пътя към себе си и към другите хора в живота й. Пише за любовта във всичките й измерения. А след любовта, най-важното нещо за нея е светлината: "Нека не забравяме, че сме деца на светлината и Бог е в нас, светлина от светлина и в това е смисълът на битието..."

Поезията е отражение на реалността, затова тя се чувства еднакво удобно в реалността и в поетичните си мисли и преживявания. Когато реалността стане емоция, тогава се ражда поезия, споделя Илияна. 

От четирите елемента обича най-много огъня и земята- земята я заземява, а огънят я движи напред. Оприличава се на огнен балон, прикрепен към земята и обича да бъде огнено момиче. 


По думите на проф. Венелин Терзиев, който е приятел на Брегово и на бреговското училище, не е лесно да пишеш предговор и да направиш анализ дисекция на творчеството на даден автор. Признава, че няма опит, но успява да се справи с предизвикателството.  В предговора са описани преживяванията и впечатленията от посещението му в малкото училище, срещата с прекрасните деца, разходката край реката, енергията на това малко северозападно градче Брегово, което носи своята индивидуалност, неподправеност и  човечност.

От него разбираме, че Илияна Кръстева пише отдавна, но не е показвала своите произведения, днес тя има смелостта да бъде по-откровена в писането си и да представя идеи, мисли, размисли за живота, хората, съдбата, любовта. С една дума Илияна Кръстева е един цветен поет, с цветни слова и с меки багри. "Нейната цветност е в нейната същност" е заключението на проф. Терзиев. 

Корицата на книгата е с портрета на поетесата. Нарисуван е от Владимир Атанасов- художникът в училището в Брегово, който е успял да предаде енергията и най-характерното на авторката, нейната сила и жизненост, нейната доброта и позитивна енергия, нейната съпричастност към хората. 

Обичам да обичам
Обичам да предричам, да сбъдвам с лекота.
Да съм неземен квантов скок над всяка суета.
Да слагам ред във хаоса на житейския водовъртеж.
Да чувствам ендорфин в кръвта и трепетен копнеж.
Обичам трудното начало. Катеря се сама.
Замерят ли ме - вдигам кръста и вървя.
По тънък лед прохождам и боса по роса.
За мен са отредени все хора по съдба.
Обичам да съм тичинката в нежния хибискус
и белият квадрат в шахматната дъска,
обичам да съм розата, поднесена ми искрено,
китарен звън, несбъдната мечта.
Аз време и безвремие съм в необятното
на разстояние една протегната ръка,
аз чудото съм. Вечната и святата.
Обичам да обичам. Аз съм любовта.
"Обичам да обичам", Илияна Кръстева

Повече може да чуете в прикачения звуков файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

И през юли продължават преходите във "Врачански Балкан"

Два прехода организира през юли Дирекцията на природен парк "Врачански Балкан". Единият е еднодневен и ще бъде на 7 юли, неделя, а другият е двудневен, на 20 и 21 юли.  "На 7 юли, неделя, преходът ще бъде от квартал "Бистрец" на град Враца до пещера Леденика и след това слизането през местността Тезеро до прохода Вратцата. Самият..

публикувано на 04.07.24 в 16:41
Черен лешояд в полет, снимка: Природен парк

Търсят доброволци за наблюдения на лешояди

Фондация "Екообщност" е участник в международния проект "Живот за брадатия лешояд" от миналата година. Осем партниращи си организации от България, Румъния и Испания работят за възстановяване на лешоядите като вид. Фондация от Испания осигурява птиците, които ще бъдат реинтродуцирани в българската природа. Самият проект цели връщането в природата на..

публикувано на 04.07.24 в 16:27
Патриарх Даниил, тогава все още видински митрополит, по време на изкачването на връх Миджур.

Туристически водач за срещата си с бъдещия патриарх: Впечатли ме с държанието и словото си

При организираното традиционно масово изкачване на връх Миджур преди една година се включва Видинският митрополит Даниил тогава, сега български патриарх. На върха е и Красимир Танков от Монтана- водач на туристическа група . След избирането на митрополит Даниил за български патриарх споделя във Фейсбук снимки на негово светейшество от връх Миджур и..

публикувано на 04.07.24 в 16:23
Награди и кутия за дарения от Благотворителен футболен турнир

Благотворителен турнир за семействата на загинали служители на МВР организират във Видин

Турнир по футбол на малки врати с кауза ще се проведе на 6-и и 7 юли в град Видин. Организатор на турнира е Благомир Кънчев, председател на Спортен клуб "Видапол" при Областната дирекция на МВР, в който към момента членуват над 150 служители. Преди 4 години решихме да направим една благотворителна кауза, във връзка с колегата Пламен Вълков,..

публикувано на 04.07.24 в 15:05

Кога ще възстановят двупосочното движение по булеварда около Здравната каса във Видин

Затвореното пътно платно на видинския булевард "Панония" до Районната здравноосигурителна каса продължава да затруднява придвижването във Видин. Строителните дейности в района, свързани с реконструкцията на канализационния колектор на града, започнаха още миналата година . Заради тях движението в този участък, който се явява основен вход и..

публикувано на 04.07.24 в 15:00

Белоградчик иска песента "Нашият град" за свой химн

Легендарната група "Тангра" ще изнесе самостоятелен концерт в Белоградчик на 5 юли, на централния площад. Още през далечната 1981 година музикантите пристигат в града на скалите, за да запишат видеоклип към песента си "Нашият град ". Парчето се превръща в абсолютен хит за всички времена и своеобразна емблема на Белоградчик. 43 години по-късно тази..

публикувано на 04.07.24 в 15:00
Исторически музей - Белоградчик

Конкурс за въстанието в Северозапада предизвика сериозен интерес

Първият Национален конкурс "Храбростта на героите от лето 1850 в Северозападните български земи", организиран от Исторически музей - Белоградчик, привлече участници от цялата страна. Близо 30 творби са разгледани и оценени от журито общо за всичките категории и възрастови групи. Интересът към конкурса е важен за популяризиране на..

публикувано на 04.07.24 в 14:00