Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Домът на семейство Ангелкови: Коледната къща на Северозапада

Снимка: Любо Ангелков, Петър Петков

Едно от най-нормалните неща за Коледа е коледният и празничен дух. Безспорно част от него е украсата, която допринася за настроението във всеки един дом. При едни е по-скромна, при други по-пищна, но надали има пространство, останало неукрасено в това време на годината. 

Срещаме ви с едно семейство, за което да украсиш дома си не е просто традиция, а начин на живот. Влюбени в коледните лампички и декорации, Любомир и Петрана Ангелкови превръщат своята къща в село Павлоче в произведение на изкуството. Голяма елха, светещи гирлянди, шейната на Дядо Коледа с елените, снежни човеци и снежинки - това е само част от декора на техния дом. Началото поставят преди повече от десет години, като през всяка следваща добавят по нещо в украсата. И така до днес. 

Любо е родом от София и макар и да е дете на големия град, расте възпитаван с любов към най-светлия празник.

"Просто много харесвам украсите. От малък още с дядо ми на село сме слагали лампички и оттогава още е останало така. Понеже аз съм зет в тази къща в Паволче, когато за първи път отидох, купихме няколко камбани за навън, малко лампички и всяка година взимахме все повече и повече, слагахме ги по различни начини. Хората се интересуваха, искаха да видят нещо различно. Идват някои специално, за да видят дали има нещо ново направено, или по различен начин, дори да не е ново. И така всяка година по малко. Някои от нещата дори аз съм си ги правил - близалките по оградата, снежинките, тези, жълтите, те си личат, малко по-нескопосано са направени, но нали са от сърце направени. Може би са вече на 10 години. Така всяка година по нещичко допълваме, променяме доколкото можеме и гледаме така да го правиме, че да има естетика и все пак да е направено по различен начин от този през миналата година."

Семейството пътува до Паволче предимно през почивните дни и ваканциите. Това се превръща и в основната причина да не успеят да закичат всички лампички, с които разполагат. Недостигът на време е единственото, за което съжаляват.

"Не успяваме никога да сложим всичко. И в момента имаме украса, може би около 300 метра лампички, които не успяхме да сложим. Много ни е кратко времето, в което сме там."

И както са казали хората, откъдето е жената - от там е и родата. Така е и при семейство Ангелкови, казва Любо. Разликата е, че за тях това не само не е задължение, но е и огромно удоволствие. 

"Всяка възможна почивка, която мога да откъсна, я изкарваме там, защото е прекрасно. Там няма напрежение, отпочиваме си. Това ни разтоварва просто."

Нищо коледно не им е чуждо - тази фраза спокойно приляга това семейство. 

"Страшен фен съм на всичко коледно. Просто го обожавам. Даже, ако зависеше от мен, щях да оставя украсата и лятото, но ще изгори много бързо."

Къщата на Любо и Петрана е обичана и от местните в Павлоче. Радват се, дори помагат в украсяването.

"Обикалят хората. Просто, като видиш някой, че спира и снима, просто ти се пълни душата, че можеш да зарадваш и още някой и да се усмихне. Достатъчно е. Особено, когато има и малки деца, те много се възхищават."

Няколко тераси по 20 метра, ограда, надпис с послание "Весели празници", близо 8-метрова елха и декорации - всичко това включва над километър коледни лампички. А 41-годишният софиянец шеговито обясни, че ако всички лампички се разпънат, вероятно ще стигнат и до Враца. Още доста му трябват обаче, за да стигнат и до столицата, където по думите му украсата е много оскъдна.

"За съжаление тази година в София украсата е много бедна и ми е много тъжно, честно казано. Буквално седмица преди празниците започнаха да слагат тук-там украси."

Освен за лично удоволствие, семейството всяка година украсява своята къща и заради хората, казва Петрана. Само заради удоволствието и радостта, която носи в селото.

"Наистина си нямате на представа колко зареждащо е да видиш блясъка в очите на хората, когато минават и се наслаждават на украсата. Това е нещо, което не може да се обясни... Може би наистина украсата се вижда и от небето, остава само да сложим и на покрива..."

Дали къщата на семейство Ангелкови ще се види от небето, това ще проверим догодина, когато ще отидем и ще заснемем най-коледната къща на Северозапада с дрон. Разбира се, по покана на Любо и Петрана. А до тогава сигурни сме, че ще има още повече украса от сега. Както казват и те, както повелява и тяхната традиция. Тяхна, че и на жителите на Павлоче.

Повече може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Авторът от Мездра Иван Кръстник с трета книга за Сърцатко

Младият автор Иван Кръстник издаде третата си книга от поредицата за Сърцатко. Нейното название е "Лагер на истински сърцати приятели".  Идеята на книгата е да покаже на децата как могат да се забавляват в свободното си време без мобилни устройства, а големият фокус е те да се научат да мечтаят, казва Иван Кръстник, който е от Мездра:..

публикувано на 01.10.24 в 13:00

Клубът на туристите-ветерани "Бдин" във Видин празнува

В Международния ден на възрастните хора гостуваме на видинския клуб на туристите-ветерани "Бдин" във Видин. 130 са членовете на организацията.   Всеки понеделник възрастните хора се събират в сградата на бившата детска градина на улица "Раковски". Идват с добро настроение, разговарят, правят планове за бъдещи мероприятия, посрещат гости от..

публикувано на 01.10.24 в 11:30

Възраждат Дома на железничаря в Мездра

На своето последно заседание Общинският съвет в Мездра даде съгласие и възложи на кмета Иван Аспарухов да финализира сделката с „Холдинг БДЖ” за придобиване собствеността на сградата на Дома на железничаря. Така вече се вижда краят на сагата с тази символична за града сграда.  Как обаче се стигна до този казус? Преди 50 години - през 1974 г. по..

публикувано на 01.10.24 в 08:46

Ана-Мария Герасимова: Творец от Берковица, който покорява сърца с музика, литература и доброта

Родена в живописното градче Берковица, сгушено под връх Ком, Ана-Мария Герасимова е пример за вдъхновение. Завършва езиковата гимназия в Монтана, а след това заминава за София, за да следва "Право". Нейният творчески дух, обаче, не остава на заден план. Още от 4-годишна възраст Ана-Мария свири на пиано - нотите са първото, което научава, дори..

публикувано на 30.09.24 в 17:30

Читалищата откриват новата си творческа година

Новата учебна и творческа година на видинските читалища ще бъде открита на 1 октомври, когато в образователните и творческите им школи ще влязат таланти от всички възрасти. В Народно читалище "Светъл ден" най-малките ще са 5-годишни. Те ще прекрачат прага на школата по съвременни танци. За по-големите са народните танци, обясни Йоана Ванкова от..

публикувано на 30.09.24 в 16:59

"Ние, потребителите": Продажбата на столчета за кола по стария стандарт подлежи на санкция

В рубриката "Моите права" днес ще засегнем темата за безопасността на децата при возенето с автомобил. От 1 септември влезе в сила важна промяна при продажбата на детски столчета за кола. В магазините вече трябва да се предлагат само седалки, които са изработени в съответствие с т. нар. "i-Size" стандарт . За това напомни Габриела Руменова..

публикувано на 30.09.24 в 13:00

В „Музикална зона“: есенна винена терапия с музика

Есен е! Виното вече е сложено в бъчвите и докато чакаме да стане, ще се заредим с добро винено настроение, за да подпомогнем неговата ферментация ;) Винено- опияняващ привет от ефира! Песни за виното ще слушаме и ще посетим най- известните винарски региони в света. Всеки винен пътешественик има любими места и вина- такива, които е посетил..

публикувано на 30.09.24 в 09:00