Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Българското производство задоволява едва 35-40 % от потреблението у нас

Свиневъдният сектор- проблеми и очаквания

Снимка: Радио ВИДИН


Свинското месо е на особена почит по Коледа, и ако допреди десетина години почти във всяка къща имаше пое по едно прасе, сега това е рядкост, а всички обръщаме поглед към магазините. Свинско се консумира целогодишно, но по коледно-новогодишните празници търсенето се повишава. Повишават се и цените, но не за цени си говорим в "Земята, която ни храни" с изп. директор на Асоциацията на свиневъдите в България Димитър Михайлов, а за предизвикателствата и проблемите при отглеждането им. Къде е българското производство днес след годините, в които Африканската чума по свинете направи така, че вече нищо не е същото?

"То е там, където го оставихме преди чумата... През последните три години проблемите бяха много, бройката чувствително намаля... Като добавим украинската криза, високите цени на фуражите... С нормализиране цените на фуражите се очаква да се достигнат предпандемичните стойности при отглеждане на свине у нас, а очакванията са до края на година да бъдат заклани 1 200 000 прасета". 

По думите на Димитър Михайлов въпреки това българското производство почти не се вижда на картата на европейските свиневъди, то задоволява едва 35-40 % от потреблението у нас- тази тенденция се запазва през последните 10 години. И това вероятно си има причина- липсата на големи кланици, което е един от проблемите през последните години. Българското производство задоволява потреблението само на прясно месо, в преработвателбната промишленост се използва месо, внесено от Западна Европа-замразено или охладено. Около 100 са големите свиневъдни комплекси у нас, в най-голямата ферма се отглеждат около 8000 свине. Отглеждат се основно няколко породи-голяма бяла, ландрас, и дюрок... Съвременната генетика е насочена към производството на месо, по-тънка сланина - това е вкуса на западните потребители, за българския пазар обачме се предлага месо с повече мазнина, защото такъв е българският вкус, казва Димитър Михайлов. 

Африканската чума при свинете си остава най-голямото предизвикателство за сектора. Заради заразата картата на производителите е преначертана. Намален е износът на свинско от Европа за Азия- тази година износът е около 15 %... Предизвикателство са и регулациите по отношение на зелената сделка, както и повишаването на изискванията за хуманно отношение- те водят до увеличаване на разходите. Появяват се и първите сигнали, че Европа от производител става неконкурентно способна на останалите държави производители извън Европа. Запазва се потреблението, но е намалено производството на месо.  Очаква се то плавно да намалява и  Европа е на път да се превърне в производител, който задоволява само собствените си нужди, а когато зависим от вноса, има вероятност цените да станат непосилни за потребителите... Според Димитър Михайлов, голям проблем е липсата на държавна политика за развитие на сектора. 

"Липсата на цялостна стратегия за развитие на селското стопанство у нас води до липсата на баланс и неравнопоставеност на секторите. Свиневъдството почти не получава европейски помощи, единствената държавна помощ е за хуманно отношение към животните, която е регламентирана от законодателството на ЕС. Новата помощ е в размер на около 250 милиона лева за целия програмен период. Сумата може да гарантира някаква посока на развитие на сектора, но е важно парите да бъдат изплащани регулярно, за да могат производителите да имат сигурност и спокойствие при производството", казва Димитър Михайлов. 

От Програмата за развитие на селските райони секторът се възползва само от две инвестиционни мерки- за изграждане на съоръжения в свиневъдството и инвестиции в преработвателната промишленост. Причината отново е мисленето, че секторът е промишлен и може сам да се справи с всички предизвикателства, без субсидии и подпомагане. 

"А в ситуации като тази, с украинската криза, когато едни сектори се подпомагат, а други, като свиневъдството и птицевъдството не се подпомагат, и когато се мери с двоен аршин, се получава изкуствено разделение, което не е много справедливо", смята Димитър Михайлов. А свиневъдството все още е сред рисковите сектори, защото с вируса на АЧС вероятно ще живеем в близките 15-тина години. По думите му се разработват тестови ваксини срещу АЧС, но резултатите са противоречиви, затова и вирусът ще е предизвикателство пред свиневъдите и в следващите години, а заради намаленото производство и повишените изисквания, твърде вероятно е цената на свинското месо да се покачва, а потреблението плавно да се свива.

На слушателите на Радио Видин Димитър Михайлов пожела да водят здравословен начин на живот и да консумират български продукти, които са доказали своето качество, а на колегите си- ползотворна година, по-лека от предишните, които бяха изпълнени с много предизвикателства. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Димитър Зоров: Поскъпване на млечните продукти ще има, но никой няма да се оправдае с еврото

На фона на повсеместното поскъпване на храните, търсим отговор на това какво се случва с цената на млякото и млечните продукти. Те традиционно са голяма част от храната на българина, в частност и на по-възрастното население, което в Северозапада представлява доста голям дял.  Какво ще се случи с цените след смяната на лева с евро или дори още..

публикувано на 09.06.25 в 17:50

Д-р Георги Езекиев, КОЦ Враца: Стремим се да бъдем начело в борбата с рака

Над 800 са факторите, които трябва да се задействат едновременно, за да се отключи едно онкологично заболяване. Това каза управителят на Комплексен онкологичен център /КОЦ/ Враца д-р Георги Езекиев и поясни, че Северозападна България не прави изключение от световните тенденции за устойчиво високо ниво на онкологичната заболеваемост. По думите..

публикувано на 09.06.25 в 17:27
Теди Генова, психолог

Несподелената любов - болка, която учи

Днес в рубриката " Психолог на помощ " си говорим за нещо, което почти всеки е преживявал, макар и да не го споделя на глас. Темата е несподелената любов . Това е онази особена болка, която не се вижда отвън - няма гипс, няма бинт, няма белег… но я усещаш дълбоко. Онзи човек, който докосва сърцето ти, но не отвръща. Или поне, не по начина, по..

публикувано на 09.06.25 в 16:30

Младен Исаев - поетът със сърце от Балювица

На 7 юни се навършиха 118 години от рождението на поета Младен Исаев . Роден в монтанското село Балювица, в семейството на бедни, но трудолюбиви хора. Баща му е шивач, майка му - домакиня. В дома им няма разкош, но има дълбока почтеност и уважение към труда. В тази скромна среда Младен пораства със сетива за човешката болка, с очи, обърнати към..

публикувано на 09.06.25 в 16:15

Видинчанката Таня Димитрова с втора награда за бранд с екологична визия

Втора награда в обучителната програма на Бизнес академията за стартиращи предприемачи -   " BASE " , печели Таня Димитрова от Видин. Програмата е организирана от Съвета на жените в бизнеса в България и Асоциацията на българските лидери и предприемачи. Таня е създател на модния бранд " MonFi ", фокусиран върху трансформирането на остатъчни..

публикувано на 09.06.25 в 15:30

В „Музикална зона“ слушаме легендата на балканската музика Здравко Чолич

 Здравко Чолич е роден през 1951 г. в Сараево. Той постига голямата си популярност в бивша Югославия и на Балканите от 70-те години на миналия век и досега, а със своите песни става легенда на сръбската естрада. След войната в Босна певецът се преселва в Белград. През 2011 г. там събра над 100 000 души на концерта си и за близо 4 часа изпя 44 песни, а..

публикувано на 09.06.25 в 09:00

"Неделник" от 08 юни 2025 година

С много настоение тръгваме с „Неделник“ на път. Водя ви в Монтана и в селата Оселна и Тополовец. Ще се отбием и във Видин и ще спуснем Петрохан. Интерсничко е! Пламен Петков е велопътешественик. На 35 години е, а последните му преходи са поредното предизвикателство за проверка на собствената му издръжливост. Премина за един ден  200..

публикувано на 08.06.25 в 13:30