Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новогодишните фойерверки - заплаха за животните

Снимка: Четири лапи

С наближаването на новогодишните празници отново е актуална темата за влиянието на пиротехниката и шумните фойерверки на домашните любимци и бездомните животни. През последните няколко години тя бе широко дискутирана в публичното пространство, а каузата се превърна в масово движение с лично послание към любителите на пиротехника и своеобразен апел към отговорно честване на празниците. Кампанията е под надслов "Красивото за нас е ужасяващо за тях" и има за цел с добронамерен и приятелски тон да достигне до хората, които нямат личен опит или може би не се замислят за директните последици от шумното и опасно празнуване с пиротехника. В празничните дни опасността е не само за бездомните животни, които в момент на уплаха могат да загубят живота си, но и за домашните любимци, които също са изложени на риск. Последствията за психиката на животното от стреса, който преживява, могат да бъдат необратими. За животните звуците от фойерверки представляват реалистична заплаха с неясен характер. Те не разбират откъде идва шумът и какво означава, нито как и дали ще могат да се спасят от него. Съвсем естествено, животните изпадат в неутешима паника. Потърсихме за коментар д-р Боряна Гарванска, ветеринарен лекар от Монтана: 

"Аз не съм само ветеринарен лекар, аз съм и собственик на домашни любимци и това е голям стрес за тях. Силно против съм тези неща, навремето децата си играеха с бенгалски огън, който беше по-тих и не тревожеше домашните любимци. Сега хората прекаляват с пиротехническите средства. Аз приветствам държави като Чехия, Полша и други държави, които имат забрани за използването на пиротехника по време на празниците" - каза д-р Боряна Гарванска.

И тази година от фондация "Четири лапи" напомнят за вредата и опасността, които пиротехниката и фойерверките крият за домашните и бездомни животни. Разговаряхме с Деница Славова, мениджър "Комуникации" към фондацията.

"Нашата кампания "Красивото за нас е ужасяващо за тях" стартира официално преди три години, когато решихме да обединим усилията на повече общественици, инфлуенсъри, медии, хора с домашни любимци, дори политици и всякакъв вид лица, които могат да ангажират и да увлекат хора в хубава мисия и ще успеем да направим някаква промяна. Колкото и малка стъпка да е... Гърмежите пречат не само на животните, а и на някои възрастни хора, правят ги дезориентирани, на малките деца, на хората с различни проблеми. Това е и едно доста замърсяващо околната среда забавление" - подчерта Деница Славова.

Нека си пожелаем весело посрещане на Новата година и да припомним, че в отговор на призива на фондация "Четири лапи" през 2021 година много български общини се отказаха от зарята в новогодишната нощ, но сред тях не бе нито една от Северозападна България. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мариана Димитрова: Бабите и дядовците са символ на стабилност

3 октомври е Световен ден на баба и дядо . Денят е повод да отдадем заслужена благодарност на баби и дядовци за подкрепата им към деца и внуци. Трябва да бъдат почитани, казват видинчани.   "Дядовците и бабите са ни едно богатство. Благодарение на тях сме тук, ние, нашите родители. Специално на мен те са ми много от помощ, затова съм..

публикувано на 03.10.24 в 17:16

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" е собственик на рибния ресурс на водоема

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" стана собственик на рибния ресурс на водоема за срок от 5 години. Условията по процедурата, по която е кандидатствало сдружението са сурови, заяви Владислав Йорданов- член на организацията. "Реални сдружения, които имат членска маса, които имат членове над 500, с едногодишни билети, валидни в ИАРА. Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:41
Снимката е илюстративна

"Четири лапи": Интензивното животновъдство кара животните да страдат

Ден след Световния ден на селскостопанските животни и ден преди Международния ден за защита на животните говорим с Тихомир Димитров- ръководител на отдел "Програми" към фондация "Четири лапи" за хуманното отношение към животните и за дейността на организацията, която е фокусирана върху животните под пряко човешко въздействие...

публикувано на 03.10.24 в 16:16

Как могат да останат по-дълго туристите в Искърското дефиле

Туристическият бранш в района на Искърското дефиле се обединява около създаването на нова туристическа дестинация. Идеята възниква още миналата година. При разговори с местните хора и от наблюдения на Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" става ясно, че има много голям бум на туристи по Искърското дефиле. Това навежда на мисълта..

публикувано на 03.10.24 в 16:09

Брусарци има нова зона за отдих и спорт

Брусарци вече разполага с нова зона за отдих и спорт . Общинският център е пример за това, как запуснати терени могат да бъдат превърнати в нещо полезно.  Новият обект е създаден по проект "Обичам природата и аз участвам“ в рамките на Национална кампания "Чиста околна среда - 2023 г.“.  Целта му е да повиши екологичната култура чрез..

публикувано на 03.10.24 в 14:00

Община Монтана набира кандидати за стипендии на талантливи ученици

Община Монтана обяви начало на сесия за стипендии на ученици с изявени дарби от 1 октомври. Начало на сесията за определяне на годишна и еднократна стипендия и приемане на кандидатури е съгласно чл. 10 и чл. 11 на Наредбата за условията и реда за отпускане на стипендии на ученици с изявени дарби от община Монтана. Това обяви за Радио ВИДИН..

публикувано на 03.10.24 в 12:00

Виктория Асенова - VikA с нов сингъл и видеоклип

Младата певица, родом от Видин, Виктория Асенова -VikA представи новия си сингъл и видео към него. "Gimme love" е песен, създадена от самата изпълнителка и нейните италиански продуценти. След"Heart babe", чиято премиера бе преди година, това е втората песен, продуцирана  от звукозаписната компания със седалище в Италия. Песента е на английски език..

публикувано на 03.10.24 в 10:05