Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 2 януари 2024 година

Снимка: Радио Видин, Светослав Цветанов

Момченце е първото родено дете за 2024 година в болницата във Видин. То се е появило на бял свят на втори януари в 03:30 часа, съобщиха от акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ "Св. Петка". Носи името Милен и е с тегло 3 кг и 100 грама и ръст 47 см. 


Александра е първо бебе за 2024 година в Монтана. Малката госпожица се роди днес, 2 януари, в 10:00 часа. За 34-годишните родители това е първо дете. 


От днес може да се купува недостигащ стаж за пенсиониране. От първи януари се увеличиха възрастта и стажът, необходими за пенсия. Максимумът стаж, който може да се закупи, е до пет години. Това могат да неправят предварително и хора, които са били редовни студенти за срока на обучението. От Националния осигурителен институт периодично отчитат, че всяка година нараства брпоят на закупилите недостигащите месеци стаж, като това всяка година спрува и повече пари. 

Увеличението на водата, доставяна от ВиК Монтана, е с 20% от 1 януари. До сега в Монтана за доставяне, отвеждане и пречистване цената на един кубик вода с ДДС беше 4,14 лв., сега вече става 4,97 лв.. Същата цена ще плащат още жителите на град Вършец и Расово, единственото село с пречиствателна станция в община Медковец. В Лом, където няма пречиствателна станция, цената става 3,96 лв. за града и с 0,38 стотинки по-малко за селата. В останалите общини за доставка на кубик вода ще се плаща по 3,58 лв.. 


Актуализация на Картата на регионалните помощи в Република България бе одобрена от Правителството в края на миналата година. Това е важно за региони, които изостават в икономическото си развитие и имат сериозни структурни и демографски проблеми. На база на статистическите данни на Евростат, България получи одобрение от Европейската комисия да прилага т.нар. режим за държавни помощи в 14 области, сред които Видин, Монтана и Враца. 


Четири проекта за изпълнение на мерки за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради в Мездра са сред одобрените за финансиране със средства от Европейския съюз. Средствата са по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) и са на обща стойност 2 470 438,90 лв.


Размерът на заплатите на кмета и кметовете на населените места в община Кула остава същият. Три кметски наместничества в община Кула се трансформират в кметства, съгласно направените законодателни промени, а останалите пет остават с кметски наместници.


Днес е Световния ден на интроверта. Отбелязва  се от 2011 г. в знак на уважение и разбиране към хората с интровертна нагласа, която ги изправя пред уникални предизвикателства по отношение на работата, здравето и личните им взаимоотношения. 


От Регионалния исторически музей във Видин изненадаха първите за годината посетители в крепостта "Баба Вида". Семейство от София получи рекламни материали, научни издания и календар на културната институция.


Традиционна вечер, посветена на 176-та годишнина от рождението на Христо Ботев ще се проведе в Регионалния исторически музей във Враца. Гост и лектор ще бъде проф. д.и.н. Вера Бонева. Традиционното събитие ще се проведе на 5 януари, от 17:00 часа, в залата на Художествената галерия "Иван Фунев" при РИМ-Враца.

По публикацията работи: Гергана Панова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 4 юли 2024 година

Затвореното  пътно платно  на видинския булевард "Панония" до Районната здравноосигурителна каса продължава да затруднява придвижването в града.  Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов директорът на ОДМВР-Видин старши комисар Петър Коцин е отличен с най-високата професионална награда "Почетен знак на МВР-І степен".  81..

публикувано на 04.07.24 в 18:00

В Камено поле търсят помощ за семейство, чийто дом изгоря

Във врачанското село Камено поле започнаха дарителска кампания в подкрепа на семейство възрастни хора и двете им внучета, чийто дом изгоря при пожар. Огънят е избухнал на 20 юни от късо съединение в стопанска постройка в двора им, каза кметът Цветелина Ботева . „Беше ми сигнализирано, че в края на селото възниква пожар. За лош късмет..

публикувано на 04.07.24 в 16:42

Школа по пеене обучава деца в село Ослен Криводол

Школа по пеене за деца се сформира към читалището в мездренското село Ослен Криводол .  Заниманията се водят от Невена Йончева - педагог, която свири и на различни инструменти. По време на първия урок учителят запозна децата с фолклорните области в България, със звученето на различни музикални инструменти, направи с тях упражнения за ритъм и..

публикувано на 04.07.24 в 15:41

Центърът за домашни грижи във Видин продължава дейността си

Продължава дейността на Центъра "Домашни грижи" във Видин , който предоставя интегрирани здравно-социални услуги. Открит е през 2020 година и е един от седемте в Северозапада, създадени като иновативен модел по проект на БЧК в партньорство с Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика и Норвежка асоциация на..

публикувано на 04.07.24 в 15:07

Две деца са обгазени при пожар в Монтана

Две деца са обгазени при пожар в жилищен блок в Монтана. Те са приеми в болница без опасност за живота. Огънят е пламнал около 9.30 часа днес в жк "Изгрев", блок 6. Той е тръгнал от апартамент на последния етаж. В последствие е обхванал и таванското помещение. В апартамента са били деца на 2 и 4 години. "Видях, че пуши покривът и след малко..

публикувано на 04.07.24 в 14:57

В Кула организират концерт, посветен на хумора

Днес, 4 юли, самодейците от Народно читалище "Просвета 1882"- град Кула ще представят празничен концерт, посветен на хумора, песните и танците.  Хумористичната програма е изпълнена с много музика, танци, песни, забавни скечове и хумористични авторски миниатюри. Тази година концертът ще се проведе под наслова "Кулски закачки".  В празничния концерт ще..

публикувано на 04.07.24 в 13:00

Възстановено е движението между Лом и Козлодуй

Възстановено е движението по път II-11 Лом – Козлодуй в района на Горни Цибър , съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". То беше ограничено заради катастрофа, като трафикът се пренасочваше по обходни маршрути.

публикувано на 04.07.24 в 12:40