Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици минерали и кристали - съкровищата на един колекционер

Снимка: личен архив



Днес рубриката "Професия хоби" ни среща с Кристиан Петров от Видин, който колекционира минерали и кристали. Всичко започва съвсем случайно преди година, когато Кристиан отива на палатка в региона с приятели, където попада на прозрачно камъче. Той решава на шега да го сложи на слънчева светлина. Оказва се, че камъчето пречупва светлината по особен начин, което веднага му подсказало, че това може да е полускъпоценен камък. По това време Крис не е разбирал все още нищо от полускъпоценни камъни и го оставя. 

"Не си го взех камъчето, но се върнах другия месец да обходя района, защото ми беше интересно, постоянно си го мислех, постоянно ми беше в главата това "абе, това камъче беше много интересно" и понеже пречупи светлината значително, започнах да се интересувам, в интернет да чета и се оказа, че нашата земя е доста богата на всякакви видове минерали и кристали и после се върнах и започнах да оглеждам района, и се оказа, че това, което съм намерил е натурален, леко напукан кварц и в района също намерих и други видове кварцове. Те са много, например - розов кварц, опушен кварц, намерих малък рутилов кварц, златен изцелител кварц, който има малки златни нишчици вътре в него." 



Майката на Кристиан го е наричала като малък "кристалче", без самата тя да знае защо, но сега всичко придобива смисъл. Бащиното му име крие друга символика - Петър или "петрос" на гръцки език означава "камък" - няма нищо случайно. 

Различните полускъпоценни камъни носят в себе си дълбоко историческо наследство и са били използвани в различни култури и цивилизации. От древността до наши дни те са били ценени не само заради техните естетически качества, но и заради символичното им значение.

"Вярвам, че влияят по определен начин на човека чисто физически, ментално, имат метафизични свойства и хората все повече и все повече ги използват за изцелителни и лечебни цели, дори в медицината се използват. Мога да дам и примери с най-разпространените видове кристали, като например аметист, който в миналото е било показност за власт. Той примерно подобрява концентрацията, помага срещу мигрена, главоболие, пречиства кръвта, като цяло подсилва имунната система. Примерно чистият кварц помага цялостно за благосъстоянието на човека, той го подобрява, от друга страна розовият кварц помага за себеизразяването и за вътрешния мир и разбира се розовият оттенък от този кварц, дори може да утешава и да изцели вътрешни дълбоки рани на сърцето."

Крис събира минерали от една година, като вече стотици.

"Ох, със сигурност не съм ги броил, никога не съм и мислил да ги броя, но със сигурност мога да кажа, че са стотици. И дори още не съм успял да ги категоризирам всичките, все още ги категоризирам и честно казано, дори и на мен ми е лошо някой път от цялото това нещо, но съм започнал вече да се занимавам и си продължавам. До половината съм стигнал да ги категоризирам, защото то си има определени начини да се изчистят, да се преработят."

 

Всеки колекционер обича всичките си "съкровища", но въпреки всичко си има и любими сред тях.

"Веднага мога да кажа, това е семейство Корунд. Никой не е чувал, а си мислех, че това е широкоразпространено. Това са рубин и сапфир, всъщност това е едно и също нещо, един и същи кристал. Рубинът е кралят, а сапфирът - кралицата, но разликата е просто в цвета. Рубинът е червен, а сапфирът е обичайно синьо, но го има в абсолютно всички цветове. Аз имам лично сапфир, уникално розово-бял сапфир. Открих го покрай София, покрай долините много ги има."  

Минералите са живи неосъзнати "души", казва Кристиан, точно заради това имат и определени свойства и влияят по определен начин. Те обаче също изчерпват своите сили, затова има начини те да се зареждат, например от Луната или пък се заравят в почвата със сол. 

Повече чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мариана Димитрова: Бабите и дядовците са символ на стабилност

3 октомври е Световен ден на баба и дядо . Денят е повод да отдадем заслужена благодарност на баби и дядовци за подкрепата им към деца и внуци. Трябва да бъдат почитани, казват видинчани.   "Дядовците и бабите са ни едно богатство. Благодарение на тях сме тук, ние, нашите родители. Специално на мен те са ми много от помощ, затова съм..

публикувано на 03.10.24 в 17:16

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" е собственик на рибния ресурс на водоема

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" стана собственик на рибния ресурс на водоема за срок от 5 години. Условията по процедурата, по която е кандидатствало сдружението са сурови, заяви Владислав Йорданов- член на организацията. "Реални сдружения, които имат членска маса, които имат членове над 500, с едногодишни билети, валидни в ИАРА. Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:41
Снимката е илюстративна

"Четири лапи": Интензивното животновъдство кара животните да страдат

Ден след Световния ден на селскостопанските животни и ден преди Международния ден за защита на животните говорим с Тихомир Димитров- ръководител на отдел "Програми" към фондация "Четири лапи" за хуманното отношение към животните и за дейността на организацията, която е фокусирана върху животните под пряко човешко въздействие...

публикувано на 03.10.24 в 16:16

Как могат да останат по-дълго туристите в Искърското дефиле

Туристическият бранш в района на Искърското дефиле се обединява около създаването на нова туристическа дестинация. Идеята възниква още миналата година. При разговори с местните хора и от наблюдения на Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" става ясно, че има много голям бум на туристи по Искърското дефиле. Това навежда на мисълта..

публикувано на 03.10.24 в 16:09

Брусарци има нова зона за отдих и спорт

Брусарци вече разполага с нова зона за отдих и спорт . Общинският център е пример за това, как запуснати терени могат да бъдат превърнати в нещо полезно.  Новият обект е създаден по проект "Обичам природата и аз участвам“ в рамките на Национална кампания "Чиста околна среда - 2023 г.“.  Целта му е да повиши екологичната култура чрез..

публикувано на 03.10.24 в 14:00

Община Монтана набира кандидати за стипендии на талантливи ученици

Община Монтана обяви начало на сесия за стипендии на ученици с изявени дарби от 1 октомври. Начало на сесията за определяне на годишна и еднократна стипендия и приемане на кандидатури е съгласно чл. 10 и чл. 11 на Наредбата за условията и реда за отпускане на стипендии на ученици с изявени дарби от община Монтана. Това обяви за Радио ВИДИН..

публикувано на 03.10.24 в 12:00

Виктория Асенова - VikA с нов сингъл и видеоклип

Младата певица, родом от Видин, Виктория Асенова -VikA представи новия си сингъл и видео към него. "Gimme love" е песен, създадена от самата изпълнителка и нейните италиански продуценти. След"Heart babe", чиято премиера бе преди година, това е втората песен, продуцирана  от звукозаписната компания със седалище в Италия. Песента е на английски език..

публикувано на 03.10.24 в 10:05