Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой е шампионът на турнира в Белоградчик?

Снимка: Радио Видин

Възможно ли е да спечелиш безапелационно футболен турнир, но да не получиш заслужената награда? Възможно ли е името на победителя дори да не бъде съобщено от организаторите на състезанието? Случило се е на възстановения традиционен Коледен турнир по футбол в Белоградчик. В него участваха общо 10 отбора, разделени в две предварителни групи. Едната от тях бе спечелена категорично от отбора на "Сталийска махала" след 4 победи от 4 мача, без допуснат гол. Момчетата от "Сталийска махала" побеждават на полуфиналите и "Гранична полиция". Повеждат и срещу "Чакалите" на финала, но се стига до изпълнение на дузпи заради равенство в редовното време. Опонентите им изпускат от бялата точка и логично победителите започват да празнуват спечелената купа. Човек от публиката обаче казва на съдията, че вратарят е бил пред голлинията и дузпата трябва да бъде повторена. Това вбесява победителите и те демонстративно напускат терена. Организаторите решават да ги дисквалифицират и връчват купата и наградите на следващите по реда в класирането. Момчетата от "Сталийска махала" твърдят, че са жертва на расова дискриминация и местен шовинизъм.



Николай Лазаров, Борислав Харитонов и Александър Лазаров потърсиха Радио Видин, за да споделят огорчението си от организацията на спортния форум, който би трябвало да зареди с позитивни емоции участниците и публиката в навечерието на Рождество Христово:

"Разбрахме за този турнир, решихме да участваме и се записахме. Ние сме единственият отбор, който нямаше загуба и допуснат гол. Записахме само победи до финала. Спечелихме и финала на дузпи. Резултатът в редовното време беше равен и изпълнихме по три дузпи. Ние вкарахме две дузпи и те вкараха две дузпи. Изпуснаха третата дузпа и ние започнахме да се радваме. След това дойдоха и ни казаха, че дузпата трябва да се повтори без да ни обяснят защо. Ние сме футболисти, ако са ни победили с футболни средства - навеждаме главите и приемаме, в спорта е така. Но не са ни победили, станахме първи, но накрая ни прецакаха. Това е расова дискриминация. По време на финала казваха "циганин няма как да стане първи на този турнир". Още по време на груповата фаза ни предлагаха пари, за да паднем. През цялото време ни провокираха по различен начин, за да се откажем от участието си. Ние участваме заради футбола, защото го обичаме. Играли сме на много подобни турнири в цялата страна. Попитах съдията защо да се повтори дузпата, той ми каза "Не мога да свиря срещу моите хора". Лишиха ни от наградата за първо място и от индивидуалната награда за най-добър вратар."

Състезателите на отбора "Сталийска махала" са от Лом и Козлодуй, твърдят, че титлата им от Коледния футболен турнир в Белоградчик им е била отнета незаслужено. След като на финала съдията решава, че изпусната дузпа на опонентите им от "Чакалите" трябва да бъде изпълнена отново заради твърдение на човек от публиката, Николай Лазаров решава да извади отбора си от терена:

"Аз им казах "излизайте, ние не сме за подигравка". Трябва да играем два дена докато ни бият ли? След като приключи турнирът, организаторите публикуваха съобщението в интернет, но нас ни няма никъде. Все едно че не сме участвали в този турнир. Има ни на снимките от финала, първи сме, а не фигурираме никъде в съобщението. Това са пълни глупости. Много обидно ни стана, че никой от организаторите не ни защити..."

Организаторите на турнира съобщиха, че победител е отборът на "Чакалите" от град Белоградчик. "На второ място се наредиха "Ванката и приятели", а на трето тимът на "Гранична полиция" - Белоградчик. Оборите получиха купи, медали и парични награди. Връчени бяха и няколко индивидуални награди. За най-добър вратар беше определен Явор Петров, а голмайстор на турнира стана Благовест Иванов." 

"Момчетата от Сталийска махала завършиха на второ място, но отказаха да получат наградите си и по регламента на турнира крайното класиране се пренареди в този вид", обясни кметът на Белоградчик Боян Минков.

Повече - в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мартин Марков свири на "Монтана" в Плевен

Мартин Марков бе назначен за главен съдия на мача в Плевен между "Спартак" и "Монтана" от 10-ия кръг на Втора лига. Николай Попниколов и Марин Бонев са помощници, а четвърти арбитър е Димитър Буров. Делегат на съдиите е Красимир Василев.  Срещата е утре, от 14:30 часа и с нея се открива кръгът. Двубоят е телевизионен. Монтанският арбитър..

публикувано на 19.09.24 в 15:14
Драгомир Драганов /с топката/

Драгомир Драганов свири на "Ботев" (Враца) в Пловдив

Драгомир Драганов получи наряд да ръководи следващия мач на "Ботев" от Първа лига. В понеделник, на 23 септември, врачани гостуват в Пловдив на "Крумовград". Срещата е от 20:00 часа на стадиона в квартал "Коматево". Помощници на Драганов в двубоя ще са Христо Хаджийски и Светослав Стойчев. Наряд за четвърти съдия получи Красимир Кръстев, а за ВАР..

публикувано на 19.09.24 в 11:27

Картинг пистата във Враца е затворена заради ремонт

Затвориха картинг пистата във Враца заради ремонтни дейности, съобщи концесионерът на спортното съоръжение. Очаква се след края на рехабилитацията пистата да е преасфалтирана, а зоната за кемпери – модернизирана. Поне от 30 години не е правен основен ремонт на трасето, което след интензивните занимания от последните 2 години започна да дефектира...

публикувано на 19.09.24 в 11:22

Централен защитник на "Монтана" е с травма, нападател се завръща в игра

Костадин Илиев е под въпрос за гостуването на "Монтана" в петък на "Спартак"  (Плевен). 22-годишният централен бранител изпитва болки в бедрото. Илиев бе заменен принудително в домакинския мач с дубъла на ЦСКА. Наставникът на "Монтана"  Танчо Калпаков ще разчита на нападателя Владислав Цеков – Каската, който лекува разтежение...

публикувано на 19.09.24 в 10:00

Цанко Цанков ще направи втори опит за световен рекорд в река Дунав

Българският плувец Цанко Цанков днес отново ще опита да подобри световния рекорд по най-дълго плуване без прекъсване в река Дунав. Преди дни, в деня на Съединението, 6 септември, Цанков плува над 18 часа и обяви, че е преодолял 108 километра между видинското село Кошава и град Козлодуй. Световната асоциация по плуване в открити води обаче не призна..

публикувано на 19.09.24 в 07:48

Мездренска грация спечели сребърен медал

На завършилия Трети Национален и Международен турнир по художествена гимнастика “Фрезколиад”, който се проведе на 13-14.09.2024г. в гр. София - Зала “София”, взеха участие над 350 гимнастички от цяла България. Възпитаничката на мездренската школа Биляна Петрова в категорията да 12 години завоюва сребърен медал за съчетание „без уред” и бронзов..

публикувано на 16.09.24 в 07:55

Вършец вече има клуб по лека атлетика

За пръв път в спортната история на Вършец учредиха и регистрираха спортен клуб по лека атлетика "Вършец 2024". На официална церемония в многофункционалната спортна зала "Арена Вършец" кметът на общината Иван Лазаров връчи на председателя на новоучредения клуб по лека атлетика Иван Велков удостоверението за регистрация във федерацията. Преди няколко..

публикувано на 15.09.24 в 16:27