Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Разсади на над 350 вида растения произвеждат в оранжериите си в село Жеглица Даниел Донов и Ваня Дочкова

Даниел Донов: Работим в името на клиента

4
Снимка: Радио Видин


В "Земята, която ни храни" гостуваме на двама млади ентусиасти- Даниел Донов и Ваня Дочева, които се занимават с оранжерийно производство на разсади. Пет са оранжериите им във видинското село Жеглица. Над 350 са общо видовете, на които залагат, от билки и цветя до домати, пипер, краставици, патладжан, дини и пъпеши- от всичко по няколко сорта. 

Започнали са след като се връщат от Италия през 2017 година, почти на майтап, с една оранжерия и малко производство. От четири години подготвят петте оранжерии. Тази година са решили да експериментират със 150 сорта домати- наши и чужди, за да отговорят на вкуса на клиента. Имат си и любим сорт, който произвеждат- селски червен, който обмислят да патентоват. Особено старателни са при засаждането на семената- всяка кутийка е прилежно надписана, знае се какво има в нея, кога е посято, кога е поникнало... 

"Когато човек има желание и воля, постига всичко, въпреки проблемите... Тук има много работа, но трябва да си отвориш очите към всеки един детайл, към всеки един клиент- това ти помага да с кое да продължиш или кое да изоставиш на заден план... Сам си помагаш, трябва да си много взискателен към нещата, които правиш... Водим се от стила на клиентите, смея да твърдя, че сме единствената оранжерия в България, която предлага такъв богат асортимент от домати- над 150 сорта... Искаме да задоволим и най-капризните клиенти, всеки има различни предпочитания. Създали сме си име, хората ни търсят. Безкрайно доволни сме, когато клиентите са щастливи от нашата продукция- това за нас е най-голямата реклама... Надявам се годината да е добра и всички да са доволни..."- казва Даниел и признава, че много разчита на капризните клиенти- тези, които да директни и казват истината в очите.



Залагат на био производството, с възможно най-малко препарати, затова и си отглеждат петела Гащи и двайсетина кокошки- хем за яйца, хем за да им торят... 

Желанието е в основата, доза упоритост, както и внимание към качеството и детайла. На това залагат Даниел и Ваня. Наред с традиционните сортове отглеждат и екзотични видове, а от любопитство тази година ще експериментират и с разсад на хищното растение Венерина мухоловка

Работят с минимално количество химия, защото искат продукцията им да е чиста. Залагат на качеството на семената и разсадите, грижат се за тях като за малки деца и им подсигуряват оптимални условия в оранжериите- с помощта на печки поддържат температура между 10 и 20 градуса, за да могат да се развиват растенията. Клиентите са техен ориентир- ръководят се от търсенето и вкуса им. Първите разсади за най-ранните зеленчуци ще излязат на пазара през март. Предлагат продукцията си и на място, работят и с куриери, но признават, че често при транспортиране разсадите страдат, а клиентите се сърдят. 

Не казват, че им е лесно, но са упорити и не се предават, каквото и да им коства:

"Разходите през зимата са доста, за отопление - дърва и въглища, искахме да кандидатстваме по едни иновативни програми със солари да отопляваме оранжериите, но няма шанс- по принцип това не е за малки производители като нас... Трябва да се обърне внимание на малките производители, защото са много пренебрегнати. Ние виждаме с каква мъка се борим, някои оцеляват, продават на маси година-две и се отказват, а това е хубав поминък, земята ни е плодородна, но много хора подценяват това нещо...", казва Даниел.

От дядо си е запомнил, че няма никой по-богат от този, който обича земята... А Даниел и Ваня са упорити ентусиасти, с голямо желание и хъс за работа, наистина обичат земята, затова и успяват! 


Чуйте повече в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Актуализират Наредбата за престой и паркиране във Видин

До края на тази седмица на сайта на Община Видин трябва да бъде качен Проект на нова Наредба за престой и паркиране.  Гражданите могат да вземат отношение с предложения и мнения по новия документ. Какви промени се предвиждат, обясни директорът на Общинско предприятие "Зони за платено паркиране" във Видин Петър Петров : "Новостта, която ще..

публикувано на 03.09.25 в 16:01
Драматично-куклен театър - Враца

Врачанският театър подготвя шест премиери

Шест нови спектакъла ще имат своите премиери на врачанска сцена до края на годината. Две от тях - комедиите "Голям мръсник" от Пиер Шано и класиката "Вишнева градина" от Чехов, публиката ще може да види още през октомври. Две заглавия за деца също ще бъдат представени през новия творчески сезон, обясни директорът Владлен Александров ...

публикувано на 03.09.25 в 16:00

Видин - градът на трите крепости, вече и с четвърта?

Останките на неизвестно досега укрепление от ранновизантийския период откриха археолози при проучвания в рова на крепостта "Баба Вида" във Видин. Работната хипотеза е, че става дума за част от стена на кула от 6 век. Работата в този участък ще донесе ново познание за историческото минало на Видин, смята научният ръководител на проучването д-р Ваня..

публикувано на 03.09.25 в 15:08

"Вълшебната флейта“ ще звучи сред Белоградчишките скали

"Вълшебната флейта" от Моцарт ще огласи едно от вълшебните места на Северозапада - Белоградчишките скали. В случването на оперното вълшебство участват Симфониета Видин, солисти на Варненската опера и възпитаници на проф. Иванка Нинова от Националната музикална академия. Диригент е Симон Павлов, режисьор - Снежина Аврамова. След Видин, Лом и..

публикувано на 03.09.25 в 15:00

Септември- сух и топъл

Между 17 и 20 градуса ще бъдат средните месечни температури през септември. Най-високите температури ще бъдат между 31 и 36 градуса, а най-ниските- между 5 и 10 градуса. И в първия есенен месец слънцето ще продължава да ни радва.  Агрометеорологичните условия ще се определят от температури над климатичните норми и валежи около и под нормата за..

публикувано на 02.09.25 в 16:58
Кирил Николов-Дизела

Кирил Николов преодоля трасето Връшка чука – Ком

Кирил Николов - Дизела пробяга планинския маршрут от връх Връшка чука до връх Ком за по-малко от 24 часа - 23 часа и 30 минути. Трасето е около 130 километра. Теренът е тежък и досега никой не го е бягал. Кирил Николов казва, че най-голямо предизвикателство за него е било да навигира по този маршрут, както и бягането през нощта.  "Мина..

публикувано на 02.09.25 в 16:28

Видински младежи започнаха учебна практика

Ученици в дуална форма на обучение, специалност "Организация на хотелиерството", от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин започнаха своето практическо обучение в реална работна среда. Практиката им  ще продължи 3 месеца.  Борислава Бориславова  и Теодора Георгиева  ще бъдат 11. клас. Започват работа във видински хотел. Ще учат поетапно..

публикувано на 02.09.25 в 15:10