Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Архитекти вдъхват нов живот на четири емблематични паметника във Видин

Снимка: Радио Видин, колаж

Четири екипа архитекти създадоха проекти за нов живот и нови функции на четири паметника на културата във Видин: Османската отбранителна система, Военният клуб, Земеделската банка и Дизеловата електроцентрала. Проектите са резултат от работата на участниците в деветото издание на курса "Шайо" за опазване на недвижимото културно наследство, организиран от френската висша школа "Шайо" и Националния институт за недвижимо културно наследство. През миналата година архитектите работиха и на терен във Видин, а преди дни представиха резултатите от своя труд. Със защитата на проектите приключи шестмесечната работа на "Ателие Видин", фокус на третия семестър от специализираното обучение за архитекти. 

Целта на този специализиран курс е да научи вече завършили и работещи архитекти на отношение и методи за опазване на недвижимите културни ценности, като се използва опитът на една от най-добрите школи в света - френската, обясни ръководителят на курса от българска страна архитект Рада Стефанова от Националния институт за недвижимо културно наследство:

"Идвайки във Видин, градът ни впечатли с няколко неща, които всъщност наклониха везните да бъде избран Видин... Във Видин имаме единствената запазена в България османска фортификационна система, която е от XVIII век, с няколко капии... Във Видин видяхме добри образци на следосвобожденската еклектична българска архитектура и в същото време видяхме един прекрасен пример за сгради, свързани с индустриализацията на държавата в първото двайсетолетие на XX век. Това всъщност наклони везната Видин да бъде избран. И не на последно място, ентусиазмът, който показва вашият кмет - д-р Ценков. Той беше толкова убеден, че ателието трябва да бъде във Видин, защото Видин предоставя възможности да се работи и Видин има нужда от това нещо, че този ентусиазъм се предаде на всички..." 

По отношение на Османската отбранителна система архитектите са търсили начин тази археологическа ценност да се впише по-добре в съвременната градска среда, като същевременно получи нови функции. Като архитектите имат различни предложения, обясни архитект Стефанова:

"Те обръщат внимание на двете порти по-специално - Еничар капия и Пазар капия, като предвиждат в анексите, които са към тях, към двете капии има помещения, особено при Пазар капия ще бъде изключително удачно те да бъдат с търговски функции. Идеята е в тези малки магазини, бутикови, там да се предлага най-доброто, което в района на Видин се предлага. И оттам нататък да прерасне търговската функция към един пазар, който може би ще намери малко по-различна архитектурна форма и ще има някаква връзка с пазар капия."

Връщане на достолепието на бившия Военен клуб - сега Художествена галерия "Никола Петров", е друга идея, залегнала в проектите на архитектите. Този архитектурен паметник е разгледан в контекста на средата, в която се намира - Крайдунавския парк: 

"Непосредствено след Освобождението, когато се формира новият елит на обществото, всъщност Военният клуб и военните са част от този елит. И има една достолепност в тази сграда, която в момента - няма нищо лошо, че тя изпълнява дейността на Художествена галерия, напротив, хубаво е, но може да се върне блясъкът ѝ и градът ще спечели от това."

По отношение на сградите на бившата Земеделска банка и на Дизеловата електроцентрала архитектите също очертават нова визия за функциите на двете сгради и ролята, която те могат да изпълняват, включително с акцент върху възможния им принос за развитието на туризма във Видин:

"Бившата земеделска банка... тя все още отвън изглежда прекрасно, но вътре е раздадена напълно хаотично на различни най-вече организации и частично на фирми. А пък тя не случайно е построена на това място - тя е един от символите на площада на Видин и в същото време е много близко до Дунава, нейното място е сериозно мислено... Първо, тя е имала едно стълбище, което е централно - сега стълбището не е централно, то е странично... Колегите смятат, а и ние сме съгласни, че връщането на централното стълбище би допринесло за една по-различна композиция, която добре ще стои... Смятаме, че там е мястото на информационния център - покрай улицата, която води към Речната гара, защото точно оттам идват туристите от круизите... Аз разбирам, че ще обявяват обществени поръчки за Дизеловата електроцентрала - нашите колеги, без да знаят каква поръчка ще се направи, те предложиха това да стане един музей, показващ как се е развивало електричеството в България, как настъпва, как става електрификацията на България. Разбирам, че обществената поръчка е с някаква подобна тема...", обясни архитект Стефанова.

Основният замисъл на проектите е четирите паметника да се изявят и да не са нещо, което пречи на града, а да са жалони на неговото историческо минало, да се превърнат в ценност, която да привлича интереса на туристите, посещаващи града, обясни архитект Стефанова:

"Много история дава Видин и много култура дава Видин на България, а пък в същото време това някак си не се чувства в града в момента. И ние приехме като наша задача да направим така, че Видин да се възползва от всичко, което има, да се върне малко блясъкът му. Пребивавайки във Видин една седмица, ние видяхме, че масово спират круизни кораби... Ако всички тези сгради и паметници на културата са изявени, те ще станат жалони на града. И може да се помисли тогава вече не целта да е развитие на туризма, а туризмът да показва какво притежава градът и градът да живее със своето си минало в настоящето..."

Архитект Стефанова изрази надежда, че при бъдещо представяне на проектите във Видин работата на архитектите ще предизвика интерес не само сред професионалната общност, но и сред широката видинска общественост, включително сред хора, които помнят как са изглеждали тези паметници на културата в миналото и с носталгия ще си спомнят за това. 

Повече по темата можете да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Заводът на

Липсва официално уведомление за затварянето на завода за кабелни комплекти в Мездра

В Бюрото по труда в Мездра не е постъпила официална информация за затваряне на завода за кабелни комплекти в града. Работодателят е длъжен поне 30 дни предварително да информира институцията за намерението си, в противен случай може да бъде санкциониран от Инспекцията по труда. Това каза директорът на Бюрото по труда Владимир Петков и поясни, че е..

публикувано на 19.09.24 в 15:36

С какво привлича туристи пещера Леденика

На 17 септември се навършиха 63 години от влизането на първата посетителска група в природния феномен "Леденика". През годините пещерата е впечатлила стотици хиляди туристи. Освен с уникални образувания, тя разполага и с място за провеждане на концерти и спектакли. Пещерата е отворена за посещения през цялата година, каза Христо Христов-..

публикувано на 19.09.24 в 15:19

Доброволци почистиха туристическа пътека на връх Бабин нос

Доброволци разчистиха паднали клони и дървета по екопътека в участъка между Бабин нос и Студен кладенец, това е маршрутът "Връшка чука - Ком", който е естественото продължение на "Ком - Емине". Инициативата е на групата "Торлакия" - това е неформална група от доброволци, чиято обща цел е развитието на туристическия маршрут "Връшка чука - Ком" и..

публикувано на 19.09.24 в 15:00

Учредиха туристическо дружество в Мездра

Туристическо дружество "Искър - Мездра" беше учредено в железничарския град. Негови учредители станаха 14 активни туристи . Сред тях е доайенът на местното туристическо движение Борислав Леонкев . Искаме да си върнем дружеството, каквото е било преди промените, каза той. "Това го говорим от отдавна, защото нашето дружество има славни..

публикувано на 19.09.24 в 14:56

Деца отбелязаха Европейската седмица на мобилността във Видин

По повод Европейската седмица на мобилността , която се провежда всяка година от 16-и до 22 септември , децата от ДГ "Арабела" във Видин за четвърта поредна година участваха в инициатива, съвместно със служители на Областната дирекция на МВР.  Проявата е част от програмата по повод Дните на безопасността на пътя, организирани от..

публикувано на 19.09.24 в 14:17

Търси се решение на проблема с електрическите тротинетки във Видин

Броят на електрическите тротинетки, които се използват като средство за придвижване във Видин се увеличава. Проблемът е, че често на тях се возят повече от един човек, управляват се от деца, водачите не се съобразяват с пешеходците и другите участници в движението, карат ги на пешеходни зони. Всичко това води до риск от сериозни инциденти. Главен..

публикувано на 19.09.24 в 14:00

Изложба във Видин ще разкаже историята на еврейско момиче

Изложба, разказваща историята на едно еврейско момиче, принудено заедно с родителите си да се укрива, за да избегне преследването от националсоциалистическия режим в Германия, ще бъде открита във Видин . "Сузи, внучката от къща № 4 и времето на скритите еврейски звезди" е създадена по едноименната графична новела на художника и учител в училище..

публикувано на 19.09.24 в 13:29