Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Винарски изби организират Ден на отворените врати

Снимка: https://danubeplain.com/

Винарски изби от региона на Западна и Централна Дунавска равнина организират Ден на отворените врати. Инициативата, която се осъществява по повод предстоящия празник Трифоон Зарезан, ще се проведе на 10 февруари. Това е първото съвместно събитие, организирано от избите, които са част от Винената карта на Централна и Западна Дунавска равнина. Картата, чието графично изображение е дело на художника и графичен дизайнер Росен Йорданов, е създадена с идеята да направи по-видимо виненото богатство на този регион, като същевременно даде възможност както на туристите, така и на туроператорите да планират маршрути за винен туризъм, включващи различни изби и обхващащи културно-историческите и природните забележителности в района, обясни Еми Маринова, съсобственик на винарска изба в Оряхово и един от хората, стоящи зад идеята за винената карта. Към момента в нея са включени 20 изби, които покриват общо към 11 000 декара лозя и отглеждат 13 български и 23 международни сорта:

"Преди две години, на едно винено изложение в България, дегустирахме вина с колеги, които са жури в международни винени изложения и повечето вина, които ни впечатлиха, имаха като общо, че са ни непознати и че идват от Дунавската равнина. Тогава си казахме, че жалко, че повече хора не знаят за тези изби и за техните вина. После като тръгнахме да търсим избите на картата, също си дадохме сметка, че регионът не е много познат. И, въпреки че има много забележителности, туризмът не е развит - това го доказаха и цифрите, след като прегледахме, че само 4% от туристите в страната посещават нашия регион и едва 10% от винения туризъм е насочен натам. И това въпреки всичките културни и природни забележителности като крепости, манастири, пещери, съкровища. И след разговор с няколко колеги винари, които също отбелязаха, че, за съжаление, регионът е забравен, решихме да се съберем и да си направим Винена карта с три цели. Първо, да представим избите от региона. Второ, да изброим някои от забележителностите, които могат да се посетят в нашия регион. И трето, да позволим на туроператори и посетители да направят маршрути, като комбинират различни изби и забележителности. Така се появи нашата Винена карта."

Повече от шест месеца продължила работата по съставянето на първия вариант на картата, за да се събере достатъчно информация и за забележителностите в региона, и за избите. Спецификата на тази Винена карта е, че тя обхваща много голяма територия - 20% от територията на страната, и включва 20 изби, които са много различни - при общо 11 000 декара лозя, има малки изби, които отглеждат по 20 декара, и големи изби, които отглеждат 4000 декара, разнообразни са и сортовете грозде - 13 български сорта и 23 международни, обясни Еми Маринова:

"Но всички изби, въпреки че сме толкова различни, имаме една и съща цел - да рекламираме нашия регион и да покажем какъв му е потенциалът. Започнахме с първа карта със седемнайсет изби, а сега вече се появи втора версия, където сме вече двайсет изби и Институтът по лозарство и винарство в Плевен. Така че се развиваме и даже имаме и сайт, за да може всички нови изби, които желаят да се присъединят към нашата инициатива, да могат да се включват и да не се налага всеки път да пренапечатваме картата."

Началото на годината е много важен период за лозарите, защото тогава е началото на резитбите, които са изключително важни за бъдещата реколта. Този важен момент избите от Винената карта отбелязват с организирането именно на Ден на отворените врати. Включват се седемнайсет изби, които на 10 февруари ще отворят врати за гости и ще им дадат възможност да опитат от произвежданото от тях вино, обясни още Еми Маринова:

"Наистина, началото на годината е много важен период за всички лозари, винари в Европа и в България. Защото всички празнуват началото на резитбите. И дали ще се нарече свети Винсент във Франция на 22 януари, свети Арман в Германия на 6 февруари или Трифон Зарезан в България, всички отбелязваме момента на първата резитба, която е най-важната дейност, която позволява да се оформят лозята и за бъдещата реколта. Трябва да кажем тук, че по модела на колегите от Южна България, където има вече традиция за празнуване на Трифон Зарезан, и ние искахме да направим нещо в нашия регион, в Дунавската равнина, и затова седемнайсет изби, които имат възможност да посрещнат гости, решихме да поканим всички желаещи да ни посетят и да научат повече за нашите вина. Затова за първи път организираме синхронно отворени врати в събота, 10 февруари, от 11:00 до 15:00 часа, и предлагаме по две чаши вино на посетителите. Отделно, много изби предлагат по-дълго работно време, ще има намаления, музика."

В сайта на винената карта https://danubeplain.com/ има подборна информация за Деня на отворените врати и възможностите да се комбинират посещения в няколко винарни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Деян Донков в "Час при зъболекаря": За зъбите взимайте превантивни мерки

Броени дни след като отпразнува своя 50-годишен юбилей, роденият във Видин актьор Деян Донков гостува в рубриката ни "Час при зъболекаря", където сподели своите тайни за красива усмивка и си спомни за първата си среща със зъболекаря.  "Беше болезнено, тогава нямаше упойки. Някакъв кариес може би са ми пилили, не беше приятно, но сега вече е..

публикувано на 05.09.24 в 17:30

98-годишният Марин Ганчев: Мечтая да посрещна 100-те години с моите приятели

В "Думата имат старейшините" ни гостува 98-годишният Марин Ганчев. Родом е от плевенското село Искър, след като завършва военно училище е изпратен на служба във видинския полк, като офицер. В крайдунавски град той намира своята спътница в живота, жени се и остава тук във Видин.  Въпреки възрастта си Марин може да се похвали с..

публикувано на 05.09.24 в 16:55

Модната индустрия и ефектът й върху климата

Потребителските навици в сферата на модната индустрия участват доста сериозно в процеса на замърсяването на природата. Потреблението в глобален мащаб се увеличава. Увеличава се броят на закупуваните дрехи на годишна база повече от два пъти в сравнение с края на 20 век, каза Маргарита Асадурова- консултант в сферата на архетипното визуално профилиране..

публикувано на 05.09.24 в 16:55

Екологична катастрофа очаква Рабишкото езеро

Екологична катастрофа очаква Рабишкото езеро, ако в него продължи да не се влива вода, прогнозира Янчо Василев- директор на "Напоителни системи"- Видин. Това стана по време на заседанието на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия. "Обемът на вода в момента в язовир Рабиша е 27%. Вече трета година там вода не се влива. Ако..

публикувано на 05.09.24 в 16:27

Енергийните напитки- модерната опасност сред децата

Всяко второ дете у нас консумира енергийни напитки. Това показват резултатите от Национално представително проучване за хранителните навици на децата между 7 и 18 години, проведено по поръчка на една от големите вериги за търговия с хранителни продукти в страната. Изследването е реализирано от изследователската агенция "Блу пойнт" в рамките на..

публикувано на 05.09.24 в 16:05

Облагородиха центъра на село Бърдарски геран

С множество инициативи облагородиха централната част на белослатинското село Бърдарски геран. Местата за отдих - пейки и беседки са освежени, почистен е шадравана, боядисана е оградата на училището, като зад тези дейности стоят местни младежи, подкрепяни от кметството и общината. Повече за доброволческите дейности, с които населеното място добива..

публикувано на 05.09.24 в 15:50

Предстои петото издание на Международния фолклорен фестивал "Синия Дунав"

Над 2000 артисти ще се изявят на сцената на Международния фолклорен фестивал "Синия Дунав" в края на седмицата във Видин. Сред тях ще бъдат певци, танцьори, занаятчии. Началото на събитието съвпада с Деня на Съединението - 6 септември, който ще бъде отбелязан с богата празнична програма, обясни зам.-кметът на Видин Борислава Борисова.  "За..

публикувано на 05.09.24 в 15:44