Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От "Ел Би Булгарикум" опровергаха твърденията за ново поскъпване на продуктите им

Не се предвижда вдигане на заплатите в предприятието към момента, съобщиха още от дружеството

Снимка: Радио ВИДИН

Няма да има 50 процентно увеличение на цените на сиренето и кашкавала, продукция на най-голямото държавно предприятие за млечни продукти у нас. Това заяви за Радио ВИДИН директорът на "Ел Би Булгарикум" Ивайло Лилов:

"Не предвиждаме ново поскъпване. Това, което направиха колегите, да възстановят цените на нивата, които бяха преди необоснованото намаление от началото на миналата година, така че можем да кажем, че те са възстановени като стойности, изчислени са производствените и логистичните разходи и в никакъв случай не може да се говори, че ще има ново увеличение на цените на нашата продукция."

Възстановените цени са от началото на януари, каза още Ивайло Лилов и допълни, че изчислените загуби на дружеството заради намалените цени от миналата година са около 3 милиона лева. 

"Дружеството от оперативната дейност в предходната година е генерирало малко над 3 милиона лева загуби, така че това е на практика цената, която е платило дружеството за необосновано ниските цени от февруари и март 2023 година."

За момента не се предвижда вдигане на заплатите в най-голямото предприятие за млечни продукти у нас, чиято основна производствена база се намира във Видин. 

"Ситуация, в която дружеството го заварихме с милиони загуба, тези средства трябва да влязат в дружеството преди да можем да ги разпределим, следва да установим приходната част в дейността на дружеството, след което вече можем да коментираме и разходната. Но и в момента това, което колегите получават като възнаграждение, смятам че е значително над средното за региона. По мой спомен около 1470 лева беше средната работна заплата за област Видин. При нас средната работна заплата е значително по-висока, като самите те имат и значително повече придобивки, които получават извън основното си възнаграждение. Това са и ваучерите за храна всеки месец по 200 лева, транспортни всеки месец по 70 лева. Имат допълнително здравно осигуряване, което покрива много голяма част от всички нужди, които биха могли да възникнат за служителите. Имат платен допълнителен годишен отпуск, който е извън този, който е вече договорен в Кодекса на труда. Имат три плащания, които са свързани с коледните надбавки, великденски надбавки, плащания допълнителни към годишния им платен отпуск и това са едни суми, които възлизат на около 8-9 хиляди лева на служител годишно допълнителни плащания."

Припомняме, че преди дни членове на синдикалната организация в производствената база на предприятието във Видин обявиха, че са в протестна готовност и искания за по-добри условия на труд.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Първи случай на салмонелоза в област Монтана

Първи случай на салмонелоза бе регистриран в област Монтана. Пациентът е настанен за лечение в инфекциозното отделение на монтанската болница.  47 годишна жена от община Бойчиновци е със салмонелоза. Тя се лекува в болницата в Монтана, съобщи Елена Тодорова, главен инспектор в дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ "По епидемични показания са..

публикувано на 07.07.24 в 13:55

Общинският съвет в Лом с извънредно заседание

Общинските съветници в Лом ще заседават извънредно в понеделник, 8 юли. Местният парламент ще обсъди внесената от кмета Цветан Петров докладна записка за кандидатстване на Общината с проектно предложение за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в детска градина №2 "Червената шапчица" и детска ясла №2 в Лом. Предвижда се да бъде направен..

публикувано на 07.07.24 в 09:30

Детска академия за спорт и превенция откриха в Кула

Детска та  академия  цели ч рез игрови ситуации децата да се запознаят с теми за безопасността на движението, трафика на хора, спазването на обществения ред,  безопасно то  сърфиране в интернет , п ревенция на употреба и зл оупотреба с наркотични вещества, м естно културно насл едство и етнография, спортно лято , екологични инициативи  и..

публикувано на 07.07.24 в 09:21

Кметът на Враца провери строителството на Е-79 край Мездра

Кметът на Община Враца Калин Каменов припомни, че хората в Северозапада очакват скоростния път между Видин и София да бъде довършен в обещаните от строителите срокове, независимо от сътресенията в държавата. Градоначалникът провери как върви работата в отсечката между Мездра и Ботевград.  По думите на Каменов и по двата лота на скоростния път се работи..

публикувано на 07.07.24 в 09:04

Ремонтират водопроводната мрежа в ломското село Трайково

Обявената от Община Лом процедура за "Изграждане и рехабилитация на водопровод в село Трайково" все още не е приключила. Крайният срок за подаване на заявления с необходимата документация за участие в процедурата е 15 юли т.г. Близо 6 300 000 лева без ДДС е прогнозната стойност на строително-монтажните работи и всички допълнителни дейности...

публикувано на 07.07.24 в 08:53

Откриват изложбата "Футболът в Чипровци"

Изложбата "Футболът в Чипровци" ще бъде открита в 17:00 часа в Катеринината къща.  "Исторически музей- Чипровци в Катеринината къща, това е нашата етнографска сбирка, ремонтира две помещения и решихме да продължим там, където показваме бита на местното турлашко население, с периода от втората половина на 20 век. Защото всеки уважаващ себе си..

публикувано на 06.07.24 в 16:05

В Кула се проведе концерт, посветен на хумора, песните и танците

Самодейците от Народно читалище "Просвета 1882"- град Кула представиха празничен концерт, посветен на хумора, песните и танците.  Тази година концертът се проведе под наслова "Кулски закачки", разказа за Радио Видин Силвия Христова от НЧ "Просвета 1882":  "Самият спектакъл-концерт, който ние правим е с наши абсолютно оригинални..

публикувано на 06.07.24 в 15:03